ue666

Centipat
Katılım
6 Mayıs 2021
Mesajlar
1.481
Çözümler
15
Merhaba dostlar, 22 Haziran 2021 tarihinde satın aldığım Crucial P5 1 TB M.2 NVMe SSD ile ilgili verileri paylaşmak ve birkaç soru sormak istiyorum.
SSD'yi MSI Alpha 17 model laptopta ikinci SSD olarak kullanıyorum. SSD'nin vadedilen sıralı okuma ve yazma hızları sırasıyla 3400/3000 MB/s. İlk kurulumu yaptığımda CrystalDiskMark ile test gerçekleştirdim. Aldığım sonuçlar 3500 MB sıralı okuma 3000 MB sıralı yazma şeklinde oldu. Bir süre geçti ve ben SSD'yi biraz doldurdum. Crucial Storage Executive programı, firmware, NVMe Storage Controller sürücüsü vs. birkaç şey yüklemeyi denedim. Firmware güncel uyarısı aldım ve yalnızca NVMe Controller sürücüsünü güncelleyebildim(2.1.17.0). Aklıma geldi ve hız testi yapmak istedim. Testi gerçekleştirdim ve bütün değerler eskisi gibi olmasına rağmen sıralı yazma hızım 2600 MB/s seviyesine düşmüştü. Crucial tarafıyla bir görüşme gerçekleştirdim ve buna bir çözüm sunamadılar. Active Garbage Collection adındaki özelliğin devredışı kaldığında bu gibi durumlar olduğunu öğrendim ve bunun devreye girmesi için BIOS'ta sistemi açmadan 10 saat kadar bekledim. Hiçbir işe yaramadı. TRIM özelliğini komut satırından kapattım ve tekrar açtım ancak bu da işe yaramadı. Bu şekilde bir süre kullandım ve aklıma cipher komutu geldi. Bildiğiniz gibi cipher komutu silinen verilerin üzerine tekrar veri yazıp silmek suretiyle ulaşılamaz hale getiriyor. Belki işe yarar dedim(TRIM özelliği düzgün çalışmayan SSD'lerde performans artışı sağlayabiliyor) ve gerçekten işe yaradı. Sıralı yazma hızı 2900 MB/s seviyesine kadar çıktı ancak daha öteye geçemedi. Hiç yoktan iyidir dedim ve kullanmaya devam ettim. Crucial Storage Executive kullananlar varsa bilirler, Momentum Cache adında bir özellik var.
Momentum Cache özelliği sayesinde aktif olarak kullandığınız RAM’inizin önemli bir miktarı kullanılarak, önbellekleme işlemi uygulanıyor ve yapılan işlemlerin bir bölümü RAM’inizden ayrılan bölüme kaydediliyor. Saniyede 3000-3500 mb arası dosya aktarım hızlarına ulaşabileceğiniz bu özellik sayesinde, SSD’leriniz 5-6 kat daha fazla potansiyelli hale geliyor. Unutmamanız gereken önemli bir uyarı ise herhangi bir anlık güç kesintisi sırasında veya RAM’lerinizde oluşacak arızalar sırasında yaptığınız dosya aktarım işlemleri ve yazılan dosyalarda kayıplar yaşanabilir. Uygulamadan da görebileceğiniz üzere masaüstü bilgisayarlarda kullanımı pek önerilmiyor. Olası bir elektrik kesintisinde kısa bir süre içinde kapandığından veya hemen sistemi kapattığından ötürü veri kayıpları yaşanabiliyor. Bunun dışında bataryası takılı olan laptoplarınızda bu özelliği aktif hale getirerek performansta önemli derecelerde artış elde edebilirsiniz. Bilgisayarınızın açılış hızında veya oynadığınız oyunların yükleme ekranlarında büyük farklar yaşanmayacak ve neredeyse eskiye benzer bir performans elde edeceksiniz.
Bunu öğrendikten sonra Momentum Cache problemimi çözer diye düşündüm ve açmaya karar verdim. Özelliği devreye soktum ve yeniden başlattım. Değişen hiçbir şey olmadı. Tekrar kapatıp açmayı denedim(2-3 kez) ancak hiçbir değişiklik göremedim. Bugün Crucial Storage Executive uygulamasına girdiğimde uygulamaya güncelleme geldiğini gördüm. Belki bir şeyler farkeder diye güncellemeyi gerçekleştirdim ve ardından Momentum Cache özelliğini tekrar devreye soktum. Sonuçları sırasıyla paylaşacağım. Paylaştığım sonuç sırası;
1. Crucial Storage Executive güncellemeden önceki değerler
2. Crucial Storage executive güncellemesi sonrası Momentum Cache açık iken değerler
3. 2 ile aynı koşullarda ikinci bir yeniden başlatma sonrası değerler.

1. Crucial Storage Executive güncellemeden önceki değerler

mb.png
iops.png

as ssd mb .png
as ssd iops .png


2. Crucial Storage executive güncellemesi sonrası Momentum Cache açık iken değerler

cacheon .png
cacheoniops.png


3. 2 ile aynı koşullarda ikinci bir yeniden başlatma sonrası değerler.

last test mb .png
last test iops .png
AS ssd last mb .png
as ssd last iops .png


Not: P5 ısınan bir model ve yaz aylarında boşta 55 derece yük altında 70 dereceye kadar çıkabiliyor. Laptop içinde SSD üzerinde termal pad bulunmuyor. SMART verilerine göre kritik hata 0, kritik sıcaklıkta çalışma süresi 0. Diğer veriler hakkında yorum yapabilecek arkadaşlar için SMART verileri;
smart verileri .png


Şimdi dostlar bu durumda aldığım değerler hakkındaki düşünceleriniz nedir? Test etmemi istediğiniz başka bir program var mı? Momentum Cache özelliği kontrolcünün yükünü hafifletiyor ve SSD'nin daha da hızlanmasını sağlıyor ancak sizce bu kadar fark etmesi normal mi? Daha önce deneyimleyen veya böyle bir şeyle karşılaşan varsa bunu bildirirse sevinirim. Yazım hatası yaptıysam kusura bakmayın. Buraya kadar okuduğunuz için teşekkürler, iyi sosyaller.

@Recep Baltaş hocam aynı SSD'nin 500 GB vesiyonuna deyim yerindeyse işkence testi uyguladınız. Epey deneyimleme şansınız olmuştur diye düşünüyorum. Paylaşmak isterseniz bu konu hakkındaki düşüncelerinizi öğrenmek isterim.
 
Son düzenleme:
Öncelikle sorunuza cevap vereyim. Yazma yapıldıkça ve disk doldukça yazma hızının düşmesi normaldir. 650 GB dolu olduğuna bakarsak 2.6 GB/sn gayet yeterli. Burada bir sorun yok bence.

Bende de 500 GB P5 var. Laptopta kullanıyorum ben de. Sıcaklık boşta 50 derece civarı. Üzerinde bir parça da termal ped var. Sistem oraya kurulu ve Dual-Boot olarak Linux Mint de kurulu.

Sıralı okuma ve yazma hızları bende normal. Vaat edilen değerleri görüyorum hemen hemen.
IOPS konusunda hayal kırıklığına uğradım aslında. Epey test gerçekleştirdim, Crucial teknik desteğine de danıştım. Sonuç olarak donanımda darboğaz olduğu için daha üst sonuçları alamadığım sonucuna vardım.

Benim aldığım değerler: Okuma 210K, yazma 320K. AS SSD ile yapılan değerlerdir.

Soğutucunuz varsa önerebilirim P5'i.
Laptop için ise az para daha konup SN750 alınabilir.
 
Öncelikle cevabınız için teşekkürler hocam. Bu doluluk oranında ilk attığım değerleri normal karşılıyorum artık. Testteki farklılıklar noktasında mevcut firmware sürümünü başarısız bulduğumu Crucial tarafına iletmiştim.

Bir aydır laptopta aktif olarak kullanıyorum P5'i. Şimdilik çok fazla doldurmak istemedim ancak depolama alanı genel olarak yetersiz geliyor. Boş bir slot daha olsaydı muhtemelen WD SN750 ile doldururdum.

Sıcaklık olarak beni korkutuyor ancak kritik sıcaklıklara hiç ulaşmadığını görüyorum SMART verilerinden. Aklımı karıştıran şey 2. ve 3. başlıkta attığım görsellerdeki okuma ve yazma hızları çok garip yani çok yüksek. İki ayrı program ile test ettim ve değerler paralel çıktı. Normal dosya kopyalamada ise genelde 1-1.2 GB/s. hızda kopyalıyor. Ara ara 300-400 MB/s düştüğü de oluyor(Hedef ve kaynak P5). Elbette dosya kopyalama konusunda çok etken var bunun farkındayım ancak sentetik testlerde yaklaşık iki katına çıkan hızlar dosya kopyalama işlerinde hiç fark etmedi. TeraCopy ve türevi birkaç program ile de denedim ancak durum değişmedi. Saçma gelecek belki ama sanki SSD sentetik testlerle beni kandırmaya çalışıyormuş gibime geliyor. 😀 Momentum Cache ile aldığım değerleri Crucial tarafına ileteceğim. Dönüş yapmaları halinde bilgilendiririm hocam.
 
Firmware ve sürücü noktasında eksikler var. Ben de Crucial'a bilgi verdim.

Hedef ve kaynak aynı ise performansın düşmesi normaldir.
Sizdeki IOPS değeri de anormal derecede yüksek. :D
 
Firmware ve sürücü noktasında eksikler var. Ben de Crucial'a bilgi verdim.

Hedef ve kaynak aynı ise performansın düşmesi normaldir.
Sizdeki IOPS değeri de anormal derecede yüksek. :D
Bir de iki SSD arasında deneyeyim hocam dosya kopyalama işini. IOPS bana da çok yüksek geldi hocam, esasında o yüzden açtım konuyu. 😀 Eğer SSD hâlâ yaşıyorsa @Recep Baltaş hocam Momentum Cache açtığında o kadar veri yazılan bir SSD'de ne kadar fark olur merak ediyorum doğrusu. Umarım konuyu görüp deneme şansı olur.
 
1641844202287.png


1641844210017.png


Hocam merhabalar, izninizle konuyu hortlatıyorum :).
Aynı model SSD'yi kullanıyorum, son versiyon driver ve yazılımlar da kurulu Crucial tarafında ve tabii ki de momentum cache açık. Sorum şu olacak sizce de değerler anormalden de daha anormal değil mi?
 

Yeni konular

Geri
Yukarı