Rehber CSM olmadan UEFI Windows 7 kurulumu

Yaklaşık 1 haftadır bunun üzerinde çalışıyordum ve başardım başlıkta da görmüş olduğunuz gibi UEFI bir şekilde SATA SSD'ye Windows 7 kurmayı başardım. Size de yardımcı olmak açısından nasıl yaptığımı burada anlatacağım.

BIOS ayarları Intel:

SATA modu: AHCI (Intel RST modunda boot etmiyor)
Secure Boot: Kapalı.
Fast boot: Kapalı.
OS optimized defaults: Kapalı (bu ayar sizde yoksa boş verin pek önemli bir ayar değil)

İhtiyacınız olacak şeyler:
SATA USB kablosu (dönüştürücü, USB 3.0 olursa daha iyi)
Farklı bir bilgisayar.

Kurulum aşaması:

1: İlk önce Windows'u kuracağımız bilgisayarımızdaki SSD'yi çıkartıp USB ile farklı bilgisayara bağlıyoruz.

2: Sonra Rufus programını indirip Rufus - Önyüklemeli USB sürücü oluşturmanın en kolay yolu ssdmizi seçip W7 ISO dosyasını seçiyoruz.

3: İmaj seçeneğinden Windows to GO yu seçiyoruz.

4: Diğer ayarlar ise GPT, UEFI CSM yok olacak şekilde ayarlıyoruz.

5: Başlata tıklayıp Windows'un ssdmize kurulmasını bekliyoruz (önemli: SSD içindeki her şey silenecektir verilerinizi yedekleyin)

6: Kurulum bittikten sonra Rufus'u kapatıp minitool Partition wizard adlı programı yüklüyoruz MiniTool Partition Wizard | Best partition magic alternative for Windows PC and Server

7: Programı açıyoruz ssdmizi seçip EFI bölümüne sağ tıklayıp change volume letter a tıklıyoruz rastgele bir harf veriyoruz ve sol alttan apply tuşuna basıyoruz (fotoğraflı bir şekilde gösteremiyorum kusura bakmayın)

8: EFI bölümünü bağladıktan sonra yönetici olarak Explorer ++ programını açıyoruz Explorer++ - Download

9: Buradan Release 1.30 · manatails/uefiseven boot dosyamızı indiriyoruz.

10: ZIP dosyasını masaüstüne çıkartıp Explorer++ ile şu konuma gidiyoruz.
(EFI bölümü hangi harfi verdiyseniz)\EFI\Microsoft\Boot\
Ondan sonra bootmgfw. EFI dosyasının ismini bootmgfw.original.efi olarak değiştiriyorsunuz.

11: ZIP'ten çıkardığınız EFI dosyalarını aynı konuma kopyalıyoruz bootx64.efi dosyasının ismini bootmgfw.efi olarak değiştirip masaüstüne çıkarttığınız aynı bootx64.efi dosyasını aynı konuma ismini değiştirmeden kopyalıyoruz.

12: Şu anda gereken bütün işlemleri yaptık ve sorunsuz bir şekilde boot etmesi gerekiyor eğer bir hata alırsanız ya da starting Windows da donarsa adımları tekrarlayın yanlış yaptığınız bir şey olabilir.

13: Kuruluma geçtikten sonra eğer USB 3.0 kullanıyorsanız klavye ve fare çalışmayacaktır. USB 2.0 portunuz varsa ona bağlayıp kuruluma devam edebilirsiniz eğer yoksa ve laptop kullanıyorsanız laptopun kendi klavyesinden Tab ve yön tuşları ile kurulumu tamamlayabilirsiniz.
Eğer masaüstü kullanıyorsanız büyük ihtimalle anakartınızda ps/2 portu vardır eski bir klavye fare takıp devam edebilirsiniz.

14: Kurulumu tamamladıktan sonra sorunsuz bir şekilde masaüstüne ulaşmanız lazım, sırada USB ve internet sürücülerini kurmak var.

Intel® USB 3.0 eXtensible Host Controller Driver for Intel® 8/9/100 Series and Intel® C220/C610 Chipset Family USB sürücüsü.

Ethernet sürücüsünü anakart üreticinizin sitesinden temin edebilirsiniz eğer W7 ile uyumlu sürücü yoksa.

Realtek PCIe FE / GBE / 2.5G / Gaming Ethernet Family Controller Software - REALTEK bu linkten Realtek PCI GBE Family Controller sürücüsünü indirebilirsiniz.

Bu rehberi Windows 7 üzerinden yazıyorum hala bir sıkıntı çıkarmadı hiç mavi ekran vermedi sürücüleri sorunsuz şekilde kurdum.

İyi sosyaller.

Not: Denediğim cihaz Lenovo IdeaPad 520 (80yl) CSM yok hiçbir sıkıntıda yok.
 
Son düzenleme:
UefiSeven dosyalarını indirdikten sonra Windows 7 EFI bölümünün içine atıyoruz ve bootx64.EFI dosyasının ismini bootmgfw. EFI olarak değiştiriyoruz ondan sonra UefiSeven zipinin içindeki bootx64.EFI dosyasını yine EFI bölümüne kopyalıyoruz.

Dostum cevap verirsen sevinirim bende Tiger Lake laptop var buna kurusam olur mu?
 
Dostum cevap verirsen sevinirim bende Tiger Lake laptop var buna kurusam olur mu?

Büyük ihtimalle çalışır ben kaby Lake laptopa kurulum yaptım sıkıntısız çalışıyor NVIDIA ekran kartı çalışmıyordu eski 391 sürücüsünü yükledim şu an her şey sıkıntısız çalışıyor esu bypass ederek 2026 ya kadar güncelleme alabilirsinlz.
 
UefiSeven dosyalarını indirdikten sonra Windows 7 EFI bölümünün içine atıyoruz ve bootx64.efi dosyasının ismini bootmgfw.efi olarak değiştiriyoruz ondan sonra UefiSeven zipinin içindeki bootx64.efi dosyasını yine EFI bölümüne kopyalıyoruz.
Şöyle bir hata alıyorum.

Şöyle bir hata alıyorum.
Ayrıca harici diske kurdum.
 

Dosya Ekleri

  • ss.jpg
    ss.jpg
    29,4 KB · Görüntüleme: 31

Yeni konular

Geri
Yukarı