Bir çok kişi farklı türde Custom ROM yapmakta. İngilizcen var ise eğer
bu linkten Custom ROM'ları bulabilirsin. Tabi araştırma yaparken önce telefonunun uneversal kodunu öğrenmeni tavsiye ederim. YouTube üzerinde birçok Custom ROM yüklemesi ile ilgili anlatımlar mevcut onları izleyerek sende nasıl kuracağını öğrenebilirsin. Son sorun içinse her Custom ROM'da illa ki bir hata çıkabiliyor. Belli markaların spesifik özellikleri genelde çalışmamazlık yapabiliyor. Android 6 ya kadar Custom ROM sürümleri piyasada çoktu. Şu an 8 ve sorasında daha az çeşit olmakta.
Tabi özel bir uyarı, telefonunda mobil bankacılık gibi aplikasyonlar kullanıyor isen çok bulaşma derim. Sonuçta superuser denile Linux'ta ki su komutu ile yönetici erişimini açtığın bir yazılım türü kullanıyor olacaksın.
Hatalı Custom ROM yüklemeleri ile telefonu soft brick ya da hard brick yapma ihtimalin var bu yüzden önceden iyice yükleme adımlarını öğren ve mümkünse bu işlemleri yaparken pil %70'in üzerinde olsun.
Stock ROM'lar stabil olsa da bu konuya pek katılmıyorum. İlk Custom ROM denemelerim Turkcell T20 ile olmuştu(Huawei) ardından hep Samsung ile yaptım bu denemeleri. Orijinal romlarından çok daha iyi performans alıp daha fazla özellikler ekleyebiliyorduk. Benim sıkıntım şurada aslında bu Samsung ve türevi güzel markalar kendi uygulama ve servislerini eklediğinden cihazları bana göre mevcut potansiyelinin altında kalıyor. Mesela Google pixel ve OnePlus'ın stock romalrı diğer firmalara göre daha az servis çalışıtırıp daha fazla performans verebiliyorlar.
Tabi şu durumda var. Samsung Note2 ve Samsung Note Edge serileri durmadan rootlayan biri olarak belli başlı Custom ROM yaratıcıları çok stabil ve en küçük hataya karşın hızlı güncelleme ile sistem yazılımlarını ayakta tutabiliyor idi.
Eski Android sürümlerinde en basit olarak ekran görüntüsü almak için 3. parti bir yazılım kullanırken Custom ROM'lar bunu sistem özelliği gibi sunabiliyordu. Günümüzde Android 8 ve sonrasında zaten bu tür basit ve güzel özellikler artık Android tabanında bulunmakta. Tabi bu konu çok uzayıp gider. Stok ROM güzel ve stabil ancak yeni sürüme geçip çok daha fazla özellik kullanabiliyor isek neden yapılmasın?