Custom Sıvı Soğutma Önerisi

Katılım
4 Ocak 2017
Mesajlar
2.068
Makaleler
3
Çözümler
3
Merhaba. Ben kasama görsel açıdan katkı sağlamak amacıyla sıvı soğutma yapmak istiyorum. Sistemimde sıcaklık açısından şuan hiç bir problem yok. İşlemci için H110'i kapalı devre sıvı soğutma kullanıyorum. İşlemcim 4,8 GHz hızına Overclock yapılı iken ortalama 70 derece sıcaklıkta çalışıyor. Ben sadece görsellik amaçlı yapmak istiyorum. Şu an için kullandığım kasa Dark N10. İşlemci için ayrı sıvı ekran kartı için ayrı sıvı dolaşsın istiyorum. Kasam küçük olduğu için sanırım bu pek mümkün değil. Birisi ile görüşüyorum eğer fiyatta anlaşabilirsek Full Tower bir kasa var onu almayı düşünüyorum. O zaman daha geniş alan olacağı için daha güzel bir şeyler ortaya çıkarabiliriz. Mevcut kasam yukarı ve öne olmak üzere 2 adet 240 mm radyatör destekliyor. Bu sebeple eğer mevcut kasama yapmam gerekirse önümüzdeki ay başında 4-8 adet CORSAIR Air Serisi AF 120 Performans Sürümü fan tercih edeceğim. Alacağım kasanın 360 mm desteği var mı şuan emin değilim ama 280 mm desteği var. Yeni kasayı alırsam CORSAIR AF 140 Quiet Edition tercih edeceğim.


Ortalama olarak fiyat ne kadar tutar ve mevcut kasamda yapma ihtimalimiz var mı? İnternette bir arkadaş Dark N10 ile yapmış ama görünüş olarak hiç içime sinmedi çok kötü görünüyor bence. Birde fiyat nasıl olacak? Bu internette yapan arkadaş 400-450 Liraya yapmış. Ben fanlara para ödemeyeceğim. Sadece radyatör ve diğer gerekli malzemelere para ödeyeceğim. Acaba biraz bütçeden kısmak adına şuan elimde olan H110i'nin radyatörünü kullanabilir miyim? 2 Adet 240 mm radyatör almak yerine biraz faydası olur bana. Diğer malzemeler ne kadar tutar? Alış veriş yaparken kullanabileceğim siteler yalnızca GittiGidiyor, N11 ve AliExpress.

20.jpg


@er36po

Kasaya baktım. %95 alacağım kasayı. Kasanın ön tarafı 2x140 üst tarafı ise 3x140 mm fan takmaya müsait. Kasa bu içerisinde Corsair Rm 1000 ile beraber 500 lira isteniliyor sizce fiyatı uygun mu? Kutu fatura yok.
 
Sana kaç tl tutar onu söyleyemem ama dolar bazında bir fiyat verebilirim ancak tüm sisteminin parçalarını yaz birde hangi parçaları soğutmak istediğini söyle. Şunu da ilave edeyim sırf görüntü güzelliği için custom sıvı soğutma yapmaya değmez üst seviyede bir overclock yapıyorsan bu işin altına gir derim çünkü sırf görüntü güzelliği için minimum 1200 tl gözden çıkarmak gerek. Yine de fiyat öğrenmek istiyorsan sisteminin parçalarını yaz daha sonra parça tavsiyesinde bulunurum.
 
Ekran kartı ve işlemci soğutulacak sadece.

Tekrar merhaba @er36po kasa işi iptal oldu. Telefonda 500 TL derken almaya gittiğimde ise 650 TL fiyat çıkardı. Bende sözünü tutmayan birisi olduğunu görünce ürünlerinde faturası olmadığı için güvenip alışverişi yapmadım. Mecburen kendi kasamda yapacağım. Güç kaynağı olarak Amazon'dan Corsair RM750x alacağım. 410 TL civarı tutuyor. Bütçeme uygun.

Sizce kasanın ön tarafına 60 mm kalınlığında bir radyatör koyup 2 fan önden 1 fan arkadan pull-push mu çalıştırsam daha sessiz ve daha performanslı olur yoksa daha ince bir radyatör koyup 4 fanla mı çalıştırsam iyi olur? Dün ölçtüm yukarı tarafa kalın radyatörler sığmıyor. Şuanda yukarıda tarafta Corsair H100i'nin radyatörü takılı 2 fan ile beraber zor sığmış. Daha kalın bir radyatör olsa sığmaz. Birde araştırdığım kadarıyla Corsair AF serisi radyatör için uygun değil kasa için uygun fanlarmış. Bana bu fiyat aralığında fan önerisinde bulunur musunuz? 5 veya 7 adet alacağım. Kasanın arka tahliye egsoz fanı olarak Corsair AF 120 kullanacağım .Radyatörler için sizin önerdiğiniz fanları alacağım. Fanları arkadaşım hediye alacağı için GittiGidiyor, N11, gibi sitelerden alması gerekiyor. Birde bu custom sıvı soğutmada en önemli bileşen nedir? Radyatör mü, fan mı, pompa mı, rezervuar mı? Yukarıda verdiğim fotoğraftaki arkadaş 450 TL civarında yapmış o soğutmayı. Kullandığı Cpu ve GPu bloğu gözüme çok adi geldi. Ben onları değil sizin kullandığınız bloklardan kullanmak istiyorum. Ben nasıl pompa ve rezervuar kullanmamız gerektiğini bilmediğim ve kasada nereye koyacağımı bulamadım. Sizce nasıl olmalı?
5.jpg


@er36po Hocam şimdi düşündüm de bir tanede 120 mm radyatörü pull-push olarak arka egsoz çıkışına takabiliriz.

Hocam cevap vermediniz ama şöyle bir sepet yaptım. Değiştirmek istediğiniz bir parça var mı? N11.com'da 2-3 adet parça seçeneği olduğu için el mecbur. Sizi bekliyorum tamam derseniz siparişi geçeceğim.
Ekran Alıntısı.PNG


@norahh
 
Ekran kartı ve işlemci soğutulacak sadece.

Tekrar merhaba @er36po kasa işi iptal oldu. Telefonda 500 TL derken almaya gittiğimde ise 650 TL fiyat çıkardı. Bende sözünü tutmayan birisi olduğunu görünce ürünlerinde faturası olmadığı için güvenip alışverişi yapmadım. Mecburen kendi kasamda yapacağım. Güç kaynağı olarak Amazon'dan Corsair RM750x alacağım. 410 TL civarı tutuyor. Bütçeme uygun.

Sizce kasanın ön tarafına 60 mm kalınlığında bir radyatör koyup 2 fan önden 1 fan arkadan pull-push mu çalıştırsam daha sessiz ve daha performanslı olur yoksa daha ince bir radyatör koyup 4 fanla mı çalıştırsam iyi olur? Dün ölçtüm yukarı tarafa kalın radyatörler sığmıyor. Şuanda yukarıda tarafta Corsair H100i'nin radyatörü takılı 2 fan ile beraber zor sığmış. Daha kalın bir radyatör olsa sığmaz. Birde araştırdığım kadarıyla Corsair AF serisi radyatör için uygun değil kasa için uygun fanlarmış. Bana bu fiyat aralığında fan önerisinde bulunur musunuz? 5 veya 7 adet alacağım. Kasanın arka tahliye egsoz fanı olarak Corsair AF 120 kullanacağım .Radyatörler için sizin önerdiğiniz fanları alacağım. Fanları arkadaşım hediye alacağı için GittiGidiyor, N11, gibi sitelerden alması gerekiyor. Birde bu custom sıvı soğutmada en önemli bileşen nedir? Radyatör mü, fan mı, pompa mı, rezervuar mı? Yukarıda verdiğim fotoğraftaki arkadaş 450 TL civarında yapmış o soğutmayı. Kullandığı Cpu ve GPu bloğu gözüme çok adi geldi. Ben onları değil sizin kullandığınız bloklardan kullanmak istiyorum. Ben nasıl pompa ve rezervuar kullanmamız gerektiğini bilmediğim ve kasada nereye koyacağımı bulamadım. Sizce nasıl olmalı?Eki Görüntüle 211468

@er36po Hocam şimdi düşündüm de bir tanede 120 mm radyatörü pull-push olarak arka egsoz çıkışına takabiliriz.

Hocam cevap vermediniz ama şöyle bir sepet yaptım. Değiştirmek istediğiniz bir parça var mı? N11.com'da 2-3 adet parça seçeneği olduğu için el mecbur. Sizi bekliyorum tamam derseniz siparişi geçeceğim. Eki Görüntüle 211946

@norahh
Radyatörler için fiyat bence haddiden fazla ama türkiye şartları Aliexpress'e Ebay'a bakmalısınız. @er36po ' nun tecrübesi bizlerden çok fazla bu konuda yoğunlaşmış birisi iyisini bilir. Benim fikrim GPU ve CPU ayrı dolaşması ve rezervuarlar el imkanı ile yapılıp dinlendiricili olması hatta içine bir saflık derecesi yüksek bir bakır plaka sabitlenip bir ucu dışta olacak şekilde üstüne NC-06 vb. gibi pasif soğutu ile desteklenmeli. Bu işler bir kere yapılmalı ve çok özenli temiz bir işçilikle maddi ve manevi imkanı zorlamalı bir kere yapıp kapağı kapatacaksın taki bakıma kadar. Bir gün bi tarafı bir gün diğer tarafı uğraşmaya gelmez. Tabiki er36po iyisine ve kalitelisine yönlendirecektir bizi. :)
 
Merhaba, sizi istemeyerek bekletmişim, affola :) Bahsettiğiniz kasayı almamakla en iyisini etmişsiniz. Zaten Dark N10'dan pek bi farkı yok.
Eğer isterseniz kasanın ön tarafına da 240'lık radyatör takabilirsiniz.
Eğer 2x 240 Rad. alıp takmak isterseniz, zaman bulabilirsem yarın kabataslak görseliyle ve almanız gerekenlerin linklerini atayım. Bir de en fazla zorlayabileceğiniz bütçeniz ne kadardır?
 
Sosyale girmediğinizi gördüğüm için önemli değil bekletmeniz. Çok acelem yok zaten. Sakin sakin yapacağım. Kafamda belirli bir bütçe belirlemedim ama dediğim gibi fanları arkadaşım hediye alacak. Alacağım ürünler çok adi olmasın istiyorum. Yaptığımız soğutma şuan ki kullandığım soğutmadan performanslı olsun ve göze güzel gözüksün benim için yeterli. Düşük seviyede F/P ürünleri kullanabilirim. 3 Radyatörlü sistem olmaz mı? Mantığını tam bilmiyorum ama daha soğuk tutar gibi gelmişti bana. Radyatörler için ortalama tanesi 40$ civarı verebilirim TL olarak 200-250 TL. 2 Adet bu su tankı ve pompalar için 100$ verebilirim. Tam bütçem belirli değil dediğim gibi ama 1500 TL civarında kalmak istiyorum.

Şimdilik Corsair H100i kapalı devre soğutma ve MSI GTX 1070 Gaming X modeli kullanıyorum.
 
Kaliteli ürünlerin fiyatlarına baktım da, fiyatlar hayli uçmuş... Daha doğrusu fiyatlar uçmamış biz-TL'miz ucuzlatılmış. Normalde 500 lira olan ama değersizleştiren liramız karşısında 2 bin TL civarına denk geliyor. Yani tavsiye edebileceğim ürünler yaklaşık 2.500 TL civarında tutuyor. Batsın bu dünya: Orhan Baba...
Bu durumda yapmanız gereken, Aliexpress'ten daha çok Barow markalardan toplamanız olacaktır. Ya da olmadı biraz daha bekleyip ileri ki zamanlarda XSPC, Pitspower, EK gibi markalardan yapmanız.

Neyse, sizin için boş kasa (Dark N10) içine Photoshop yardımıyla mevcut ana donanımınızı ve kullanmanız gereken soğutma parçalarını yerleştirip iki farklı çizimle görselleştirdim.
Tabi bu yapmak istediğiniz soğutma (CPU için) mevcut soğutmanızdan ısı açısından farklı olmayacaktır. Sonuçta mevcut soğutmanız (H110İ) fena bir soğutucu değil. Yani tamamen görsele dayalı bir custom yapmış olacaksınız. Ama GPU için yararlı bir soğutma olmuş olacaktır elbet.

Siz bu görsellere bakın ve fikirlerinizi- ne düşündüğünüzü yazıl.
Kasa-Proje 1.jpg

Kasa 2-Proje.jpg
 
Emek verip çizimler ile uğraştığınız ve bana vaktinizi ayırdığınız için çok teşekkür ederim. Şimdilik 2500 Lira bütçe ayırmam söz konusu değil. 2. Resimde ki 190'lık rezervuar ile yaptığınız görsel benim kafama yattı. İşlemci için şuan kullandığım soğutmadan kötü performans vermesin benim için yeterli. Çünkü şimdi bile H100i ile 4,8 GHz' de 70 derece gibi bir sıcaklık değeri alıyorum ki bence çok güzel bir değer bu. Ekran kartı için ise dediğiniz gibi şuanki hava soğutmasından daha sessiz ve daha performanslı olacaksa benim için yeterli. Görsellikte cabası olacak.

Şu kalın radyatör ince radyatör olayını da bir tekrar sorayım. Konuda yukarıda belirtmiştim. Ön tarafa kalın bir radyatör ile 3 fan mı yoksa ince radyatör ile 4 fan mı daha sessiz ve performanslı olur?

Bana Aliexpress üzerinden parça önerisinde bulunur musunuz? 2 Adet radyatör, 1 adet pompa, 1 adet 190'lık rezervuar, CPU ve GPU blok, ve gerekli olan diğer malzemeleri. ( ismini hatırlamıyorum, hortum ve köşe rekorlarıydı galiba)

Malzeme kalitesinden ve hangisinin görevi ne derece önemli olduğunu bilmediğimden yorum yapamıyorum. Mesela bu ürün alınır mı? 190mm tank 50mm Diameter G1/4 Thread Cylinder Reservoir Tank For Computer Water Cooling-in Fans & Cooling from Computer & Office on Aliexpress.com | Alibaba Group
 
Mevcut soğutucu 2x140 fanlı radyatöre sahip olduğundan dolayı aynı ısılarda olacaktır diye yazdım. Ama eğer 2x140'lık fanlı (480'lik) radyatör seçerseniz daha iyi soğutacaktır.

Ekran kartınız mevcut hava soğutucuyla boşta daha sessiz çalışacaktır. Ancak yük altında yapacağınız custom sıvı soğutucudan hem daha görültülü hem de daha fazla ısınacaktın. Yani yük altında yapacağınız custom soğutma mevcut soğutucudan çok çok daha iyi olacaktır.

Kalın ama normal mi, yoksa ince ama PULL-PUSH mu sorusuna da şöyle, evap vereyim:
Örneğin 60mm kalınlıkta tek taraflı fan yerine 40-50mm ama PULL-PUSH (arkalı önlü, itme ve çekme) yapmak çok daha mantıklı ve iyidir soğutma açısından. Ancak, bu sefer de tek fana göre çift taraflı fanların görültüsü biraz artıyor. Fan devirleri nekadar düşük olursa olsun, fan sayıları arttıkça görültüleri de doğal olarak artıyor.
Yani amaç sessizlik ise, örneğin 40lık ama PULL-PUSH yapmak yerine 60'lık (60mm kalınlıkta) radyatör tercih edilmeli. Ve 140 mm fan destekli olmalı.
Tabi bu seçeneklerin sizin için bir anlamı olmamalı çünkü kasanıza max 29-30mm kalınlıkta radyatör sığdırabilirsiniz ancak.
Ama kasanız biraz daha geniş olmuş olsaydı, size 40mm kalınlıkta ama PULL-PUSH önerirdim kesinlikle.

Bu arada, konu yanlış bölümde. Olması gereken bolöm "Overclock ve Soğutma" bölümüydü.

Ayrıca, o linkini verdiğiniz rezervuar alınabilir, fiyatı da gayet uygun.
PC başına geçtiğim zaman Aliexpress'e bakım size uygun örünlerin linklerini atmaya çalışırım.
 
Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı