Cyberpunk 2077'nin geliştirme sürecine dair inanılmaz söylentiler ortaya çıktı

Detaylar arasında en dikkat çekenler şöyle:​

  • PlayStation 4'teki kötü çıkış sebebiyle Sony, CD Projekt'e fazlasıyla kızgın.
  • Şirkette birçok işten çıkarma başlamış.
  • No Man's Sky'da olduğu gibi şirket şu anda bir geri dönüş planı yapıyor. Haziran sonundan itibaren süreç başlayacak gibi duruyor.
  • Aylarca uğraşılan görevler, bazı yöneticilerin hoşuna gitmediği için oyundan kaldırılmış.
  • Keanu Reeves'in kişiliğini çok sevdiklerini ancak oyunculuğunun ne yazık ki kötü olduğu yazılmış. Kafalarındaki Johnny Silverhand daha deli bir kişiymiş ancak sonradan değiştirilmiş. Hatta Silverhand için David Hayter'ın Solid Snake'inden esinlenilmiş.
  • 50.000 kelimelik metin oyundan çıkartılmış ana hikayenin süresi kısaltılmış.
  • Oyundaki birçok kapıda "Aç (Kilitli)" yazıyor. Bunun gibi birçok gezilebilir yer oyundan silinmiş. Özellikle Night City'nin yer altına da girilebiliyormuş. Oyun çıkmadan aylar önce oyunun haritasının enine değil boyuna büyük olduğu söylenmişti ancak neredeyse hiçbir binaya girilmiyor.
  • Böylesine kötü bir çıkış sebebiyle yöneticilerin dersini aldığı söylenmiş. İşten çıkartılanlar olmasaydı bu duruma sevineceklerini belirtmişler.

Kaynaklar:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Bu adamlar Blood and Wine gibi bir DLC çıkardı acaba Cyberpunk'ta ne yapacaklar çok merak ediyorum.

Buradan yürürlerse çok güzel olacak. O mesajda da dediğim gibi bize sanki Morgan ve Johnny tek karakterde birleştirilmiş gibi verildi. Bomba olayının Johnny ile hiç bağlantısı olmamasına rağmen. Alt'ın hikayesini de Johnny'nin gözünden oynamıştık sonrası malum. Çok büyük ve güzel bir DLC gelmesi lazım hem hikaye hem de tüm eksikliklerin giderilmesi için. Life Path kısmı öldü onu artık düzeltemezler ama oyunun hala kurtarılıp Witcher 3 gibi efsane olma şansı var, potansiyelini harcarlarsa yazık olur.

Screenshot_3.png

Screenshot_4.png
 
Buradan yürürlerse çok güzel olacak. O mesajda da dediğim gibi bize sanki Morgan ve Johnny tek karakterde birleştirilmiş gibi verildi. Bomba olayı ve Adam Smasher'ın Johnny ile hiç bağlantısı olmamasına rağmen. Alt'ın hikayesini de Johnny'nin gözünden oynamıştık sonrası malum. Çok büyük ve güzel bir DLC gelmesi lazım hem hikaye hem de tüm eksikliklerin giderilmesi için. Life Path kısmı öldü onu artık düzeltemezler ama oyunun hala kurtarılıp Witcher 3 gibi efsane olma şansı var, potansiyelini harcarlarsa yazık olur.

Tek DLC yapmazlar umarım, Panam sonu için de çok güzel bir DLC potansiyel bulunuyor çünkü. Gittikleri yerleri Blood and Wine tarzında çıkartıp sunabilirlerse hoş olur. Bir eksiklik hissediliyor Panam sonunda, o eksik kaliteli bir DLC paketi ile iyi bir şekilde kapatılır. Çıkışında yaptığı kötü etkiyi biraz da olsa azaltırdı.
 
Oyuncular yüzünden falan böyle olduğu yok. CDPR hatayı birkaç sene önce halka açılarak yaptı. Dışardan çokça investor topladı. Investorlar oyun çıksın kârımızı edelim de gidelim diye baskı yapıp durdu. Durum ortada. Yoksa CDPR o kadar erken bir tarihte çıkış tarihi bile duyurmazdı.
 
Keanu reves 10 numara olmuş bence. Benim oldukça hoşuma gitti yakışmışta. Biraz daha manyak olabilirdi evet.
Ben CDPR'a güveniyorum. Bugları düzelticektir güzel DLC'ler ile birlikte oyunu güzel yere bağlayacaktır. Biraz zaman vermek lazım.
 
Oyuncular yüzünden falan böyle olduğu yok. CDPR hatayı birkaç sene önce halka açılarak yaptı. Dışardan çokça investor topladı. Investorlar oyun çıksın kârımızı edelim de gidelim diye baskı yapıp durdu. Durum ortada. Yoksa CDPR o kadar erken bir tarihte çıkış tarihi bile duyurmazdı.
Investor ne hocam, ayrıca bir şirketin halka açılması ne anlama geliyor? Açıklarsanız sevinirim.
 
Oyunun ertelenmesine kızanlar, oyunu akıllarında bitmiş bir proje olarak hayal ediyordu. Bitmiş bir oyuna son dokunuşların yapıldığını filan düşünüyorduk. Sonuç olarak bitmemiş, yarım yamalak bir proje mahsulü gördük.
Adamlar şu tarihte çıkaracağız diyorlar, sonra da yok yok, yanlışlık oldu, 1 ay erteledik diyorlar. 1 Ay geçiyor yine aynısı. Buna kim sinirlenmez ki? Çıkaracaksanız çıkarın artık denir. Böyle aydan aya ertelemek yerine tek seferlik 3-5 aylığına ertelense kimsenin sesi çıkmayacak. Mesela ertelenip çıkış tarihi verilmeyen oyunlar var. Aynısı bu oyun için de yapılabilirdi. Bu da süreci yönetemeyen, artık kimse kim onların suçu. Her ay ertelemek oyuna olan gazı arttırdı.
Her konunun altında aynı şey yazılıyor ve epey sinir bozucu olmaya başladı.
Birisi ölüm tehdidi içeren mail gönderdi diye tüm oyuncular, yapımcılara ölüm tehdidi mail'i göndermiş gibi bir algı oluşturuluyor.
Oyunun çıkış tarihini erkenden duyurun, milleti gazlayın diye biz demedik. Adamlar bitmemiş bir projeye bitirilmesi mümkün olmayacak bir tarih verdiler. Süreci yönetemeyen öngörüsüz ve beceriksiz şirket yöneticilerinin suçunu oyunculara atmak doğru değil.
 
Son düzenleme:
Investor ne hocam, ayrıca bir şirketin halka açılması ne anlama geliyor? Açıklarsanız sevinirim.
Bu CDPR önceden özel bir şirketti hocam. Yani sadece şirketin yöneticileri sahibi diye geçiyordu. Şirket dışından hisse alınamıyordu. Bunlar bir ara halka açıldı, yani dışardan da yatırım alıp hisse satmaya başladılar. Bunlara da yatırımcı deniyor. Böyle şirket dışından yatırımcılar olduğu zaman böyle durumlar normal.

Şimdi şöyle düşünün. Bu oyun duyurulduğunda CDPR özel bir şirketti, dışardan yatırımcısı yoktu yani. 2013'te bu oyunu duyurdular, çünkü projeyi tanıtıp devletten ödenek çekmek, yetenek avına çıkmak ve oyunu geliştirmeye başlamak istiyorlardı. Sonra 2015 veya 2016 gibi bunlar dışardan yatırımcı almaya başladı. Bu büyüklükte bir oyun geliştirmek pek kolay değil ekonomik olarak, sanırım sebebi buydu. Bunlar o zamanlar yayınladıkları fragmanlarda hâlâ hazır olduğu zaman gelecek diyordu oyun için. 2019 E3'te bir anda 1 sene sonra geliyor dediler aşağı yukarı. Zaten bu oyunu aşırı şişiren, Rockstar seviyesinde bir oyunmuş gibi tanıtan fragmanlar da hep geçtiğimiz bir iki sene içinde geldi. 2013'ten beri doğru düzgün hiçbir fragman yokken ortada hem de. CDPR'ın en sıkı takipçileri bile yıllardır oyunla ilgili hiçbir şey bilmezken, böyle birkaç ay içinde herkes oyunun adını sayıklamaya başladı bir anda, garip bir hype oluştu. CDPR'ın CEO'su salak değildir herhalde. Arada bir ellerindeki ürüne bakmıştır, ne yapılır ne yapılmaz farkındadır. Dünkü çocuk da değiller, Witcher 2'den beri kendi motorunu, kendi oyununu yapan adamlar bunlar. Benim anladığım kadarıyla bu dışardan gelen yatırımcılar oyun nedir, nasıl geliştirilir hiçbir fikri olmayan, sadece parasına bakan tiplerdi. Ki normali budur yani. Düşün şimdi, 4 5 sene önce yatırımını yapmışsın, adamlara bir ürün ortaya koysunlar diye paranı vermişsin ama hâlâ ortada ürünün ü'sü falan yok. Bir de bu oyun 2013'te duyurulmuş, ondan 1 2 sene önce de konsept çalışmalarına falan başlanmış yani bize söylenildiğine göre. Yatırımcı gidip CEO'ya oyun nerde diye sorunca CEO yok ortada oyun falan daha bitmedi diyemiyor. Bu adamlara ters yapamıyorsun, maaşları bir nevi bunlar ödüyor. 2013'ten 2018'e, 5 senedir neredeyse hiç reklam yapmayıp oyunun adını bile çıtlatmayan CDPR da bence 2018'den sonra deli gibi reklamlara para akıtmaya böyle başladı. Yatırımcılar mutlu olsun, oyunun satacağından emin olsunlar diye. Başka bir açıklama aklıma gelmiyor, çünkü CDPR bu oyunu geçtiğimiz ay değil de ne bileyim bir altı yedi ay sonra çıkarsa yine batmazdı. Hiçbir zarar almadan atlatırdı. Sesi çıkan bir azınlık orada burada konuşurdu yine vay efendim niye çıkmıyor bu oyun diye ama (ki haklılar, bize bu oyunun bittiği, baştan sona oynanabilir durumda olduğu 2020 Mart'ında falan söylendi) ekonomik olarak kayıp yaşamadan devam ederdi CDPR. En büyük suç bu yatırımcılara söz geçiremeyen yöneticilerde işte.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı