Daha 1TB veri yazmadan Kingston SSD sağlığının %99 olması

Benimki %90 ve sorun yok, hızı da normal. Kendi tecrübelerime göre bir sorun çıkmaz.

Bu arada hocam kusura bakmayın yordum biraz arada YouTube'dan video izliyorum arka planda bu da veri yazmasına sebep oluyor herhalde.

Bu arada hocam kusura bakmayın yordum biraz arada YouTube'dan video izliyorum arka planda bu da veri yazmasına sebep oluyor herhalde.
Disklerin amacı veri yazıp okumak. Technopat'ın SSD ömrü ile ilgili bir videosu vardı. Yazma ve okuma ömrü dolsa bile halen çalışıyordu fakat performansı düşüktü. Geçtiğimiz dönemlerde de sanırım ömrü dolmuştu. Yani sürekli yazma ve okuma işlemi yapmadan SSD'nin ömrü kolaylıkla dolmaz. Ara sıra yapıyorsan pek sıkıntı çıkmaz. Her uygulama veri okuma ve yazma işlemi yapıyor. Aynı zamanda işletim sistemi sık sık yapabiliyor. Yani YouTube için de bu geçerli.

Disklerin amacı veri yazıp okumak. Technopat'ın SSD ömrü ile ilgili bir videosu vardı. Yazma ve okuma ömrü dolsa bile halen çalışıyordu fakat performansı düşüktü. Geçtiğimiz dönemlerde de sanırım ömrü dolmuştu. Yani sürekli yazma ve okuma işlemi yapmadan SSD'nin ömrü kolaylıkla dolmaz. Ara sıra yapıyorsan pek sıkıntı çıkmaz. Her uygulama veri okuma ve yazma işlemi yapıyor. Aynı zamanda işletim sistemi sık sık yapabiliyor. Yani YouTube için de bu geçerli.

Sık sık oyun indirip yükleyen birisi değilim hocam genellikle Valorant oynuyorum oruçta vakit geçirmek için ve arkada planda YouTube açık bu kadar sadece.

SSD sağlığı yüzde cinsinden verilmez. Kullanıcılar bunu talep ediyor diye var o değer.
SSD'nin garanti edilen yazma ömrü ile o ana kadar yazılanı oranlayıp yüzde olarak al sana yüzdesel ömür diyor uygulamalar.
Yapılan testlerde SSD'lerin garanti edilen yazma ömrünün en az 3-4 katı veri yazıldığı görülüyor. Kaliteli modellerde bu oran daha da yüksek.
SSD'ler öyle yüzdesel olarak ölmez. Çeşitli veriler var. Onlara bakarak sizin yorumlamanız gerek. Genelde yazma hızı düşüyor zamanla. Ama sağolsunlar Windows'tan mıdır nedir bazen SSD'ler çok düşük yazma hızıyla çalışıyor. Bunu düzelttiler mi bilmiyorum ama böyle bir durum var. İşletim sistemi bazen SSD'yi frenliyor yazma hızında. Marka farketmeksizin denk gelebiliyor.
Toparlamak gerekirse yüzde cinsinden yazma ömrü işi biraz hurafe. Bir de bu yüzdeye bakıp kendimizi tatmin etmeye çalışıyoruz.

@SadeceBirİnsanAHuman HDD'nin içinde hareketli mekanik parça var nasıl SSD'den uzun ömürlü olabiliyor?
Hareketli olması dayanıklılığını mı etkiler? Evet, mantıken dayanıklılığı etkiler fakat önemli olan güzel kullanmak. Sen HDD'yi bir yere çarpmazsan, onunla güzel ilgilenirsen uzun süre gider. Windows ve üçüncü parti bir yazılım uzun süre önce yaptığım bir testte HDD'nin sağlığının riskli olduğunu söylüyor fakat halen en yüksek hızda sorunsuzca çalışıyor.

SSD konusuna gelirsek SSD'nin ömrü bu kadar hızlı gidiyor ise demek ki HDD daha dayanıklı. SSD, HDD kadar dayanacak mı bir de bu önemli.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı