Daha önce hiç ders çalışmayan birisi ne yapmalı?

itskaarina

Picopat
Daha fazla  
Selam, YKS sınavına hazırlanıyorum ve ilk kez mezuna kaldım, sorun şu ki ciddi bir daydreaming sorunum var ve masa başına oturamıyorum otursam da çok çalışmıyorum Max 5 saat çalışıp günü bitiriyorum. 3 gündür de hiç ders çalışmayıp sürekli telefonda takılıyorum. Gece olunca yarının programını yapıyorum planlıyorum çalışacağım diye ama asla çalışmıyorum. Psikiyatriste git diyecekseniz muhtemelen ama ona gittiğimde bunları anlatsam ders çalışmak zor bir şey değil otur çalış diyeceğini tahmin ettiğimden cesaret edemiyorum. 3 aydır sürekli TYT'ye yeniden başlıyorum hala temel kavramlar çalışıyorum. 2 gün çalışıyorsam 3 gün yatıyorum. Lisenin sonuna kadar da hiç ders çalışmadım, sınavlardan 1 gün önce çalışırdım ve biterdi haftalarca kitabın yüzünü açmazdım. Acaba işe mi girsem diyorum çalışmıyorum bu sefer de 7 ay sonra keşke işe girmeyip çalışsaydım diye pişman olurum deyip işe girmiyorum ama ders çalışmıyorum da. Kısacası tembel birisiyim tek yaptığım şey saatlerce hayal kurmak ve müzik dinlemek. Telefonumdan kontrol ettim 1 haftada 60 saat telefon kullanıyormuşum. Telefonu ortadan kaldırıp tuşlu telefona geçeyim dedim ama bu sefer de bilgisayardan bunları yapacağımı biliyorum. Belki de fazla çevrem olmadığı için olabilir bu durum, fazla arkadaşım yok arkadaşım olanlar da doğru düzgün ders çalışan kişiler değiller, derece yapan kişilere bakıyorum arkadaş ortamlarında rekabet var hepsi çok iyi çalışıyor. Kısacası tembel olan birisi bunu nasıl bırakabilir? Sanki vücuduma her gün zehirli bir madde alıyormuşta bağımlısı olmuş gibi hissediyorum. Çok garip.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam size bulduğum kendi çözümümü anlatayım işinize yararsa mutlu olurum. Ben liseyi bitirdiğimde ciddi manada eksiklerim vardı özellikle çok fazla psikolojik sorunlarla boğuşuyordum. Her neyse ben bu halde kalktım bir nokta da sıfırdan ciddi diyorum 5. sınıfın derslerinin özetli halinden başlayak liseye kadar ilerledim 1 ay gibi bir sürede. Ondan sonra lise 1 den başlayıp notlar vs aldım siz isterseniz ortaokul içinde notlar alabilirsiniz. Daha sonra 10. sınıf için notlar aldım daha sonra 11 - 12 derken yks de ilk 40 bine girdim. Sizde yapabilirsiniz henüz geç değil hazirana kadar vaktiniz var. Ayriyeten ders çalışırken tamamen sosyal hayattan uzaklaşmamak adına hazır kahve alarak zaman zaman kütüphaneye gitmeniz'de fayda var neden derseniz sizlerle aynı amaç veya benzeri bir amaç içinde gördüğünüz insanlar siz farkında olmadan sizi motive edebilir. Lütfen bu süreçte kendinize sadık olun ve asla ama asla bir nokta da durup hayır ben başaramam demeyin, başaracağınıza olan inancım tamdır. Ben size inanabiliyorsam hemde hiç tanımama rağmen, sizde kendinize inanabilirsiniz. Aileniz bu zaman dilimi içinde sizlere inanmayabilir ancak onları yanıltın ve temmuz ayı geldiğinde puanlar açıklanırken onlara bakarak yanıldıklarını kanıtlayın. Yks 2025'te sizi umutlu ve mutlu görmek ümidiyle iyi günler dilerim. Hoşça kalın.

Selam, YKS sınavına hazırlanıyorum ve ilk kez mezuna kaldım, sorun şu ki ciddi bir daydreaming sorunum var ve masa başına oturamıyorum otursam da çok çalışmıyorum Max 5 saat çalışıp günü bitiriyorum. 3 gündür de hiç ders çalışmayıp sürekli telefonda takılıyorum. Gece olunca yarının programını yapıyorum planlıyorum çalışacağım diye ama asla çalışmıyorum. Psikiyatriste git diyecekseniz muhtemelen ama ona gittiğimde bunları anlatsam ders çalışmak zor bir şey değil otur çalış diyeceğini tahmin ettiğimden cesaret edemiyorum. 3 aydır sürekli TYT'ye yeniden başlıyorum hala temel kavramlar çalışıyorum. 2 gün çalışıyorsam 3 gün yatıyorum. Lisenin sonuna kadar da hiç ders çalışmadım, sınavlardan 1 gün önce çalışırdım ve biterdi haftalarca kitabın yüzünü açmazdım. Acaba işe mi girsem diyorum çalışmıyorum bu sefer de 7 ay sonra keşke işe girmeyip çalışsaydım diye pişman olurum deyip işe girmiyorum ama ders çalışmıyorum da. Kısacası tembel birisiyim tek yaptığım şey saatlerce hayal kurmak ve müzik dinlemek. Telefonumdan kontrol ettim 1 haftada 60 saat telefon kullanıyormuşum. Telefonu ortadan kaldırıp tuşlu telefona geçeyim dedim ama bu sefer de bilgisayardan bunları yapacağımı biliyorum. Belki de fazla çevrem olmadığı için olabilir bu durum, fazla arkadaşım yok arkadaşım olanlar da doğru düzgün ders çalışan kişiler değiller, derece yapan kişilere bakıyorum arkadaş ortamlarında rekabet var hepsi çok iyi çalışıyor. Kısacası tembel olan birisi bunu nasıl bırakabilir? Sanki vücuduma her gün zehirli bir madde alıyormuşta bağımlısı olmuş gibi hissediyorum. Çok garip.

Şimdi sen hiç ders çalışmadan birden oturup 5 saat çalışırsan olmaz. Her zaman dediğim gibi böyle yüksek saatlere kendinizi alıştırmadan " aaaa hadi kalkıp ders çalışayım ama 5 saat olsun" dersen sen 2 saatten sonra sıkılmaya başlarsın. Benim ilk ders çalışma saatim 1.5 saatti ve o bile bana çok geldi. Çünkü alışkanlığımız yok. Şimdi ne oldu yerine oturdu her gün 3 - 4 - 5 saat ve buralarda kalmayı hedefliyorum. Arkadaş ortamını falan kıyaslama bir kere benim arkadaş ortamımda okumayıp çalışanda var eşit ağırlık sözel ve sayısalda derece yapan güzel sıralamalar yapanda var. Bir kere kendini kimseyle kıyaslama sen dünyada 1 tanesin onlarda 1 tane. Telefonu falan kaldırma al sessize koy bir yere aklına gelse dahi bakma anca böyle yenersin. Psikiyatriye falan gerek yok. Sen tembel değilsin yapman gereken şey için kendini sıkmıyorsun o kadar azıcık kendini sıkacaksın 7 ay boyunca birazcık sıkışacaksın cefa olmadan sefa olmuyor. Ben 2 mezunum ilk seferde hiç çalışmadın 2 sefer kendi evime giremedim çok olay yaşadım şimdi çalışıyorum ki zorundayım da sende zorundasın eğer hayallerin varsa.

Hocam size bulduğum kendi çözümümü anlatayım işinize yararsa mutlu olurum. Ben liseyi bitirdiğimde ciddi manada eksiklerim vardı özellikle çok fazla psikolojik sorunlarla boğuşuyordum. Her neyse ben bu halde kalktım bir nokta da sıfırdan ciddi diyorum 5. sınıfın derslerinin özetli halinden başlayak liseye kadar ilerledim 1 ay gibi bir sürede. Ondan sonra lise 1'den başlayıp notlar vs aldım siz isterseniz ortaokul içinde notlar alabilirsiniz. Daha sonra 10. sınıf için notlar aldım daha sonra 11 - 12 derken YKS de ilk 40 bine girdim. Sizde yapabilirsiniz henüz geç değil hazirana kadar vaktiniz var. Ayrıyeten ders çalışırken tamamen sosyal hayattan uzaklaşmamak adına hazır kahve alarak zaman zaman kütüphaneye Gitmeniz'de fayda var neden derseniz sizlerle aynı amaç veya benzeri bir amaç içinde gördüğünüz insanlar siz farkında olmadan sizi motive edebilir. Lütfen bu süreçte kendinize sadık olun ve asla ama asla bir nokta da durup hayır ben başaramam demeyin, başaracağınıza olan inancım tamdır. Ben size inanabiliyorsam hem de hiç tanımama rağmen, sizde kendinize inanabilirsiniz. Aileniz bu zaman dilimi içinde sizlere inanmayabilir ancak onları yanıltın ve temmuz ayı geldiğinde puanlar açıklanırken onlara bakarak yanıldıklarını kanıtlayın. YKS 2025'te sizi umutlu ve mutlu görmek ümidiyle iyi günler dilerim. Hoşça kalın.

Hocam bana pek inandırıcı gelmedi matematikte 0 mıydınız çarpım tablosu vs bilmeyecek kadar mı?

Bu durum gercekten kotu ayni durumu bende yasarim diye mezuna bırakmadım ama üniversitede de calismadan olmuyor. Kendini cok fazla zorlamadan düzenli olarak çalışmaya başla bir şekilde kendini motive et, ödüller koy. Telefon dışında da aktiveteler yap bence çünkü telefonla ilgilendikce üşengeçlik ve umursamamazlik oluyor. Evde calismak zor geliyorsa kütüphanelerde çalışabilirsin, ortamda ders calisan olunca ister istemez sende de bir dürtü oluyor.

Bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim diye boşuna dememişler değil mi :)

Bence bu hedef koymakla alakalı, bu hayatta ne olmak istediğine karar verdiysen onun için çabalaman lazım. Karar verdiğin şey çabalamanı gerektirmeyecek bir şey de olabilir, o zaman da ona göre davranırsın. Şayet prestijli bir kariyer hayalin var ise bunun çalışmadan olmayacağını sen de çok iyi biliyorsun. Kendini zorlaman lazım, bir yerden sonra otomatiğe biniyor ama oturtana kadar zorlaman şart.

Bu aralar ben de dediğin gibi boş takılıyorum mesela 2 haftadır kendime çeki düzen vermem lazım diyorum ama bir türlü yapamadım. Bunu kıracak olan ve kırması gereken kişi de benim, başkası benim için yapamaz, en fazla bana yardımcı olur.

Belki tetikleyeci biri lazımdır sana da.

Hocam bana pek inandırıcı gelmedi matematikte 0 mıydınız çarpım tablosu vs bilmeyecek kadar mı?
Hocam çarpım tablosu gibi konular ilkokulun konuları. Ben ciddi manada bir psikolojik travmalar yaşadığım için böyle bir şey yaptım. Anlatsam aslında hak verirsiniz ancak çok geçmişte olan bir şeyi anlatmak pekte hoşuma gitmiyor özellikle üniversiteyi bırakmamın sebebi Hatay'da yaşamış olduğum deprem olunca artık böyle bir derdim kalmadı. Ben kendi yaşamımı daha farklı ilerletiyorum ancak bu arkadaşın önünde çok güzel bir gelecek olma ihtimali var ve ben bu ihtimale inanarak ona kendi bulduğum çözümü yazdım.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı