Daha önce Linux deneyimi olan Windows kullanıcıları Linux'u neden kullanmıyorlar?

Spesifik bir sebep: Fedora denediğimde kasanın ön kulaklık ve mikrofon portunu hiçbir şekilde algılamadı. Linux kullanan ve çok iyi anlayan bir arkadaşım ne yaptıysa da düzelmedi. Yaptığı işlemleri hatırlamıyorum elbette, zaten Linux yabancısı olduğum için hatırlasam bile buraya dökebilmem mümkün değil.

Daha geniş sebepler: Oyun ve zaten halihazırda kısıtlı olan zamanımı akşam troubleshooting yaparak geçirmek istememem. Oyunlar için de geçerli bu.

Yoksa Linux severiz. Sanal makine ile kullanıp denedim güzelce bir süre.
 
Pat diye Windows'ta kullandıkları kapalı kaynaklı programları arıyorlar, sonrasında bunlara ulaşamayınca laf etmeye başlıyorlar.

Linux dağıtımı geliştirmeyi düşünüyorum ve herkesi hedefleyen bir dağıtım olacak. Düşüncelerinizi belirtiniz.
Yedekleme olması güzel olur. Btrfs dosya sistemi bayağı iyidir. Tam yedekleme sayılmasa da Nix OS'un config sistemine de bayılırım. Nix paket yöneticisini dahil edip belki böyle hoş bir dağıtım oluşturabilirsiniz.
 
6500 XT icin pek oyle olmuyor, fontlari istedigin gibi degistremezsin maalesef. Cok fazla kullandigim icin biliyorum.
RX 6500 XT modeline has bir sorun mu yaşadınız ? Çünkü bende RX 5600 XT ve RX 5500 XT kullandım. Açık kaynak sürücüleri hakkında genel bir sorun yaşamadım. Gerçi ondan önce de AMD kullanıyordum yine bir sıkıntı yaşamadım. Fakat bir ara bir sıkıntı vardı genel olarak AMD üzerinde Chromium tarayıcılarda çift ekran donanım hızlandırması ile ekran kartları çöküyordu. Bu sorunu en azından RX 5600 XT modeli için 6 ay düzeltemediler. Bu ara zan altında bırakmayayım merakımdan sordum çünkü AMD driver konusuna gelince gerçekten çok berbat bazen çok saçma sorunlar oluşturabiliyor.

Onun dışında font olayında nerede değiştiremediniz tam olarak ? Çünkü değiştirme kısmında genel olarak ben bir sıkıntı yaşamadım. App'e veya DE'ye özel bir durum mu ? Yoksa emulator değil de konsol ekranında mı ? Çünkü garip olan şu aralarından en kötü font render motoruna sahip olan Windows. Hani MacOS ile falan kıyaslarsanız hiç biri tatmin etmeyecektir. Fakat ben font değiştirmenin sebebini anlayamadım ekran kartı ile bir bağlantısı olmaması gerekiyor normalde.
 
Şimdi sayın arkadaşım.

Ben klavye ile ilk tanıştığım zamanlarda atari - C64vs vardı. DOS diye bir yapı vardı ki hala da var sadece görsellik eklendi üstüne.
Mono yeşil - turuncu ekranlarla başladım. 8-10inch boyutunda.

İş olarak Windows'a mecbur kaldım ama ilk slackware ile 1997 de aynı anda VMware ile tanıştım. O gün NT 3.5 server üzerinde Oracle 7 vardı. Performans sorunu olunca sco UNIX'e taşındık ki firma daha sonra diğer serileri gibi kapandı. Ölmez dediğimiz "sun OS" u Oracle satın aldı.

Maalesef hayatım büyük DB'ler ile geçti. Bu arada rısk serverlar ile de tanıştım. AS400 DB'li bayi projelerinde çalıştım ki, kimsenin inanmayacağı defalarca çöken AS400'ler.

1-2 defa eprom destekli Client projeleri düşündük, think Client'lar yerine (o günlü Linux-ler ile) olmadı.
Çalıştığım firmada sadece basit text metin yazan ve sadece alt alta verileri yazıp altına toplam aldıran muhasebecilere star Office kurarak, firma olarak kar edelim dedik; beni defalarca patrona şikayet ettiler ve şirkete open lisans aldırttılar. Kullanıcı başı 400$ verdirdiler.
Geçmiş zamanda ErP mizin interface kısmı msaccess 95 idi. dB Oracle. Başarılı proje idi ama kullanıcılar sevmedi. Şikayet ettiler. Hayatlarında Klavye'ye ilk defa işe girdikden sonra dokunmuş adına "son kullanıcı" bile diyemiyeceğimiz Dummyyyyy'ler yönlendiriyor patronları. Maalesef!

Ben kişisel olarak 97'den beri sürekli VMware içinde her çıkan dağıtımları inceler ve son kullanıcı açısından olabilirliğini incelerim. Ki çalıştığımız projelerde sanallaştıramadığımız rısk ve Novell'ler oldu sadece. Aslında Novell'i de sanallaştırırdık da bakma erken aramızdan ayrıldılar. Rısk zaten kendisi hardware üzerine çalışan OS. Halen de rısk serverlar yeni yapılandırmaları ile devam ediyor. İşlemcilerinin bir benzerini, HP tarafında modifiye edilerek piyasaya Intel üzerinden satış yapılmış olsa bile tutulmadı (ıtanyum idi sanırım adı). Sevmedi piyasa onları. Banka gibi nufusu çok yüksek iş yerlerinde farklı kulvarlarda devam ediyorlar. Ama isimleri bile bilinmiyor o işlemcilerin.

Mikropsoft un piyasa avantajı Macintosh'lara göre modifikasyon ve birim maliyet değeri oldu. Kaba tabir ile, X86 bir bilgisayar parçasını herkes üretebiliyor ve yazılım geliştirebiliyor.
Mac'in sahipleri, mini networklerde kaldılar. Ye yazılım / hardware üreticilerine bir miktar OS'larını kod olarak paylaşım yapsa idi bu şekilde olmaz idi. Tabii ki Mac'lerin lan ve WAN desteğinin çok zayıf olması, novell in bu konuda maddi - OS güncellemesi kısmında atılım yapamadan kaybolması da var.

90ların sonu 2000'in başında bir MSSQL furyası patladı. Artık DOS DB'ler yetersiz gelmeye başladı. Halbuki firebird-MySQL vb bireysel veya 10 kadar kullanıcıya sorunsuz destek verebilecek sayısız ve birim satın alması minimum olan dB-ler varken. MSSQL foraaaaa.
İnsanlar Lan'a geçmeye başladı. 4 telli bir telefon kablosu bile lan için yeterli geliyordu. Cross bağlarsan da 2'si çalışıyordu kendi arasında.
Yakın zamanda piyasada Win MySQL kullanan - firebird kullanan yazılımlar çoğalıyor idi. Ama firebird sanırım gerilemeye de başlamış olabilir. MySQL daha çok tercih ediliyor sanki.

Bu arada UNIX veya Linux grubu ne yaptı?
Evet bugün için bile (Linux de warez yok sanırım) bir Linux program tanıtım veya paylaşım sitesi söyler misin son kullanıcı girip öğrenebileceği/indirebileceği?
Misal bana; repo da adını ne yaptığını bilmediğim sayısız paket var. Bu şekilde günlük işlerim veya komşunun çocuğunun işine yarayabilecek program ve oyunların tanıtıldığı, kurulum aşamalarını - download noktalarını (repo bile olsa) anlatan sitelerin adreslerini verebilir misin?
Cidde ihtiyacım var.

Bak ben buranın Linux de canlı bir GRUB olduğunu o kadar yıldan sonra, 3-4 günceki aramam da buldum. Ve bu forumda aktif oldum. Linux'de acemiyim o ayrı konu.

Linux halen son kullanıcı için yapabilirlik ve popüler program - oyun açısından sorunlu.
Bak ben 2 gündür Garuda da NVIDIA'nın 2 monitör sorunu için son 48 saat de enaz 15 install yaptım farklı dağıtımlar ile. Aynı sorunu 4 yıl önce YouTuber Erik'in forumunda sordum ne kendisi ne de diğerleri çift monitör sorunuma cevap vermedi veya bulamadı.

Sorun basit miş. 1 monitör ile install et. İnstall sonrası diğerini bağla. Kaydet Settings'i olsun bitsin. Ama teorik olarak 4 yıldır çözümünü bulamıyordum. Hatta sorumu 7-8 monitör ile Hydra yapan YouTuber'a bile sormuştum. Bilemiyorum demişti.

Arkadaşım çok eski zamanda ıett'nin Linux Debian'larını Esx'e sanallaştırırken çıkan hatanın çözümü için yardım isteğini İngilizce yazdığı için almanlardan cevap alamamış idi.

Linux'deki paylaşılan programların büyük kısmı kişisel geliştirmeler. Maalesef bu coder-lar program ve projeleri için maddi destek bulamıyorlar. GitHub gibi siteler olmasa idi birçok kişi repo veya tanınma konusunda atılım bile yapamayacak idi.

Bireysel yapılan çalışmaların tanıtımı pek olmuyor. Linux'ün kullanılabilirliği veya destekleri veyahut da uyumluluğu üzerine özellikle web sitesi çok çok az.

Her gün YouTube'da Linux kelimesini arama yapar ve izlenme sayısına göre sıralıyorum.
Maalesef en çok izlenenler...nin yeni versiyonu çıktı. Bak...programları şu versiyona çıkartmışlar diye klasik videolar paylaşıyor. Özellikle hint'liler yapıyor bunu. Videoları da GIMP-libre ekranlarını açıp kapamaktan ibaret.

Yerli paylaşımcılar içinde bir Yusuf değişik içerik yapıyor ama Linux de konuşulacak ve tanıtılacak o kadar çok fazla şey var ki, paylaşımcı sayısı da az, ülkemizde bu konuda yayın yapabilecek, vakti olan hardware imkanı olan da çok az.

Ben işim gereği istesem de öğrenemedim. Çünkü akşam eve geldiğimde iş ile alakalı şeyler yapar ya da oturur film dizi izlerim.

Şimdi emekliyim ve mikropsoft u bırakıp Linux'e taşınmak istiyorum ama emekli olmadan önce bir mobil oyuna alıştım. Onunda PC desteği geldi derken kaldım.

1 haftadır da emülatörler gelişti Android desteği iyileşti derken, aramalarda yok bulamıyorum güzel bir anlatım.

Anbox ı kuramadım 2 gündür denemek için. Waydroid zaten kasıyor NVIDIA da. Diyorlar.

Bence tanıtım sorunu, asıl konu.

Bak az önce senin konunu gördüm. Linux de olmasını istediğiniz şeyler konusu ile, başkasının Garuda'ya neler kurulur topiğine yazdığınız cevabı.

Al sana güzel bir topic; Linux de son kullanıcıya yönelik programlar / Oyunlar'ın install aşamaları ve performans ayarı diye güzel bir topic.
Oyun olmadan - günlük iletişim programları olmadan - ZIP-RAR olmadan ne iş yapılabilir. Ventoy'un varlığını 1 hafta önce öğrendim. Kimse bana USB'den Ventoy'u sildiremez artıkın.
YouTube'da Ventoy diye arat. 100 sonucun 98/99 i Windows anlatımı.

Her insanın öğrenme kapasitesi - süresi - ilgi alanı çok farklı. Senin 2sn de öğrendiğin bir konuyu ben 10 yılda öğrenemeyebilirim. Benim 30 yıl önceki tecrübelerimden de senin bilgin olmaz ve olmayacak. Ama benim bundan sonraki öğrenebileceklerime veya çıkabilecek sorunların çözümüne temel olacak şeyler.

PHP ölmedi, ölmez de bu arada. Coder değilim. Sadece seviyommmmm PHP'yi.

Hürmetler herkese.
 
Bu soruya Kurzgesagt'ın şu videosuyla cevap vermek istiyorum. Özellikle orman benzetmesi tüm olayı açıklıyor. Öte yandan keşke insanlar alışkanlıklarını değiştirebilse de özgür yazılım topluluğu daha da geniş kitlelere hitap etse diyorum.
Ayrıca belirtmemde fayda var, ben de 'Linuxçuyum'.
 

Geri
Yukarı