Darboğaz nedir, neden olur?

Ekran kartının işlemciyi, ya da işlemcinin ekran kartını beslememesi durumudur. Yani anlayacağınız şekilde atıyorum E6500 işlemci ile RTX 3060 ekran kartı kullanılmaz çünkü işlemci ekran kartını besleyemez. Ya da İ9 10900K işlemci ile HD5450 ekran kartı besleyemez. Bildiğim kadarıyla SSD/HDD darboğazı da var ancak onları bilmiyorum.
i9 10900K ile HD5450 örneğinize darboğaz demek tam anlamıyla doğru olmaz. Beslemesine besler ekran kartı gücü ne ise o yansır ekrana da ve bu sayede işlemci zorlanmadığından daha az ısınır. Mantık olarak darboğaz değildir. Ancak bunun gibi bir ikili yapmak saçmaya kaçar her iki parçada dengeli seçilmelidir.

Sadece işlemci ve ekran kartı arasında olmaz.
1622471632930.png

i9 10900K ile HD5450 örneğinize darboğaz demek tam anlamıyla doğru olmaz. Beslemesine besler ekran kartı gücü ne ise o yansır ekrana da ve bu sayede işlemci zorlanmadığından daha az ısınır. Mantık olarak darboğaz denilemez buna. Ancak bunun gibi bir ikili yapmak saçmaya kaçar her iki parçada dengeli seçilmelidir.
Kendi ekran kartım olduğu için aklıma başka bir ekran kartı gelmedi. Sağolun bilgilendirme için :).

Darboğaz her ama her sistemde olur. Kısaca açıklamak gerekirse darboğaz, bir bileşenin tam kapasitesine erişip diğer bileşenlerin tam performans çalışmasını engellemesidir. Eğer darboğaz olmasa zaten sonsuz FPS alırsın oyunlarda veya sonsuz performans alırsın sisteminden 🙂

Sen render yaparsan işlemci ve RAM'ine yük biner, ekran kartına iş düşmez. İşlemcin %100 çalışmaya başlarken ekran kartı gibi, HDD gibi diğer bileşenler işlemcinin işini bitirmesini bekler, tam kapasite çalışmazlar. İşte bu darboğazdır.

Veya oyuna girdiğinde ekran kartına düşer iş. Ekran kartın oyundaki grafikleri saniyede 60-70 kere çizebilmek için tüm gücünü kullanır. İşlemci gibi diğer bileşenlere çok iş düşmediği için onlar ekran kartını bekleyerek geçirirler zamanlarının.

Sistemin performansını arttırmak istersen kısıtlayan parçayı değiştirmelisin.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı