Darboğaz nedir?

Ekran kartı ve işlemci beraber çalışır biri olmadan diğeri bir hiçtir ama bunlar beraber çalışırken işlemcinin ekran kartı kadar iyi çalışmamamasına darboğaz denir ikisi de birbiriyle çalıştığı için işlemci iyi çalışamazsa ekran kartıda iyi çalışamaz yani RTX 3090'a Pentium bağlarsan RTX 3090'ın %10 %20'sini kullanabilirsinçünkü işlemci onu geriye çeker umarım anlamışsındır.

Herkes işlemci ekran kartından düşükse demiş ama darboğaz demek bir parçanın diğer parçaların performansını yavaşlatması demektir. Yani açacak olursam sen Ryzen 5950X + 3090'lı bir sistem toplayıp 2 GB RAM takarsan sistemde darboğaz olur. Yani darboğaz olmaması için tüm parçaların birbiri ile denk olması gerekir, bir parça çok yüksekse diğer parçalar düşük seviyede olduğu için yüksek parça tam performansta çalışamaz ve darboğaz olur. Aynı şekilde hepsi yüksek ve bir parça çok düşükse bu sefer düşük parça sistemi yavaşlatır.

Bilgisayar en yavaş parçası kadar hızlıdır diye bir laf vardır. Ekran kartı musluk olsun bu muslukla bir havuz dolduracaksınız işlemci de musluktan havuza giden hortum olsun. Musluğun saniyede 2 lt su akıtabiliyor ama hortum saniyede sadece 1 lt su taşıyabiliyor bu yüzden kalan 1 lt su darboğaz olup yeterince hızlı havuzu dolduramıyor. Aslında bakınca kötü bir şey değil darboğaz ama şimdi neden saniyede 1lt su akıtabilecek hıza sahipken gidipte 2 lt akıtan musluk alıp boşa para veresin? Ya musluğu daha yavaş alacaksın ya da hortumu daha pahalı alıp darboğaz yaşamayacaksın.

Darboğaz dediğimiz olay, birbirlerine ihtiyaç duyan donanımların birbirlerine ayak uyduramadığı zaman ortaya çıkan duruma denir. Mesela düşük CPU, yüksek GPU veya tam tersi. Darboğaz sadece ekran kartı ve işlemci arasında olmaz. RAM, depolama birimlerinin hızı vb. etkenlerde darboğaz konusuna girer.

2 hortum var. İlk hortum daha geniş olması gereken hortum yani işlemci. İkinci hortumun ise ilk hortuma girebilmesi için biraz daha dar olması lazım, bu da ekran kartı. Bu dediğin tam tersi oluyor ise darboğaz. Aha bu işte.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı