Darboğaz ve optimizasyon nedir?

Darboğaz nedir? | Technopat Sosyal


Optimizasyon ise Cyberpunk 2077'de olmayan şey :) oyunun bilgisayarlarda ne kadar stabil çalıştığını gösteren şey o.
Yukarıdaki resim de darboğaz.
 
Darboğaz, en basit tabiri ile sistemdeki bir parçanın diğer parçaya yetişecek güçte olmaması gibi bir şeydir.
Optimizasyon ise yazılımsaldır. Oyunlarda, yazılımlarda, işletim sistemlerinde olur. Sisteminiz için optimize olması denebilir kısaca.
 
Darboğaz bir donanımın diğer donanımlara yetmemesidir. Optimizasyon ise mesela bir oyunu bilgisayar ile daha uyumla hale getirmek, daha az kaynak tüketimi sağlamak şeklinde açıklanabilir sanırım.
 
Darboğaza neden olan şey, sistemdeki tabiri caizse "çürük elma" dır. Diğer deyişle sistemdeki diğer parçalarla performans alışverişini max düzeyde yapamayan parça yüzünden oluşan olay, durum.

Optimizasyon ise uyumlu hale getirme çalışmasıdır.
 
Arkadaşlar bu ikisi nedir? Normalde ayrı konu açacaktım ama açmaya üşendiğim için tek konuda sordum. :D.
Darboğaz, bilgisayar için söylendiğinde sistemdeki parçanın diğerlerine yetememesidir. Genelde darboğaz dendiğinde işlemci akla gelir ama RAM için de söylendiği olur.

Optimizasyon ise daha karışık bir kavramdır içerden bakıldığında. Donanım, bomboş ve akılsız bir nesneyken ona siz komut vererek iş yaptırırsınız. İşte o yaptığınız işi kesintisiz ve kusursuza yakın yapmanızı sağlayacak olan şey optimizasyondur. Yazılımsal bir sistemdir. Donanımla yazılan program arasındaki uyumdur.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı