Darboğazdan kurtulmak için işlemci mi alınmalı, monitör mü?

orhn.tk

Centipat
Benim 1440x900 çözünürlükte 60Hz bir monitörüm ve MSİ GTX 1660 ekran kartım ve i5 6400 işlemcim var. Battlefield 4'te Ultra ayarlarda GPU kullanımım %35-40 iken CPU kullanımı %65-70 oluyor. Kimileri darboğazın işlemciden kaynaklandığını kimileri ise monitörden kaynaklandığını söylüyor. Sizce yeni bir işlemci mi almalıyım yoksa ekran kartımın tavsiye edilen çözünürlük olan 1080P 144Hz bir monitör mü almalıyım? ( RAM 8 GB 2133MHz tek slot, PSU 600W Elite master V3 Cooler Master).
Bu arada FurMark testinde 1440x900 çözünürlükte GPU kullanımım %99 oluyor ama oyunlarda %35-40 oluyor.
Not: Monitörüm Dsr teknolojosini desteklemiyor.(1920x1080 yapınca inpul out signal hatası alıyorum)

Son düzenleme:
Nvidia denetim masasından DSR ayarlarını girip ordaki tüm seçenekleri aktif hale getirin. Sonra bilgisayarı yeniden başlatıp oyuna girin. Artık ayarlarda normalde görmediğiniz çözünürlükleri göreceksiniz. 1080p'ye getirip darboğazın devam edip/etmediğini monitör almadan öğrenebilirsiniz.

Şimdi işlemci almak darboğazı çözer. Ve çözünürlük yükseltmekte darboğazı azaltır. Işlemci kesin çözüm zaten darboğazın sebebi monitör olamaz. Sizin yaşadığınız darboğaz anladığım kadarıyla işlemcinizin ekran kartınızı düşük çözünürlükte besleyememesinden kaynaklı. Monitör değiştirmek garanti çözüm değil ama azaltır. Bence işlemci değiştirmelisiniz. Monitörü sonra halledersiniz.

Nvidia denetim masasından DSR ayarlarını girip ordaki tüm seçenekleri aktif hale getirin. Sonra bilgisayarı yeniden başlatıp oyuna girin. Artık ayarlarda normalde görmediğiniz çözünürlükleri göreceksiniz. 1080p'ye getirip darboğazın devam edip/etmediğini monitör almadan öğrenebilirsiniz.
DSR teknolojisini monitörüm desteklemiyor. Monitörümü 1080p yapınca inpul out signal yapıyorum ve ekran siyah oluyor birdaha da açılmıyor.

Çözünürlükten dolayı darboğaz yaşama ihtimalin elbet var. Ekran kartında güçlü gerçi o işlemcinin 1060 modelini kaldırdığını gördüm. 1660 ile biraz darboğaz yaşaman normal gibi. Aslında bütçen olsaydı hem işlemci hem monitör değiştirmen en iyisi olacak. Bana kalırsa ilk işlemci ile başla.

Şimdi işlemci almak darboğazı çözer. Ve çözünürlük yükseltmekte darboğazı azaltır. Işlemci kesin çözüm zaten darboğazın sebebi monitör olamaz. Sizin yaşadığınız darboğaz anladığım kadarıyla işlemcinizin ekran kartınızı düşük çözünürlükte besleyememesinden kaynaklı. Monitör değiştirmek garanti çözüm değil ama azaltır. Bence işlemci değiştirmelisiniz. Monitörü sonra halledersiniz.
İnternette gördüğüm benchmark testlerinde GTX 1060 6GB, i5 6400'ü 1080p'de %99 yükte kullanabiliyordu. Gtx 1660 ondan sadece %15 performanslı. Ancak gpu kullanımı bende çok çok düşük. İnternetten Gtx 1070'in 1080p kullanımlarına baktım gene gpu kullanımı %99'du. Herhalde dediğiniz gibi güçlü işlemciler ile bu testleri deniyorlar. Ancak i5 6400 ün kötü bir işlemci olmadığını çok düşük darboğaza sebebiyet vereceğini söylemişlerdi ama bu kadar beklemiyordum çok şaşkınım. Gtx 750 ti ile aynı performansı alıyordum zaten. Gitti boş yere gtx 1660a verdiğim para
Anladım hocam. Televizyonunuz 1080p ise onda deneyebilir misiniz?
Televizyonum 2k ama vga girişi yok maalesef. Ama çevirici alıp deneyebilirim öneri için teşekkürler.

İnternette gördüğüm benchmark testlerinde GTX 1060 6GB, i5 6400'ü 1080p'de %99 yükte kullanabiliyordu. Gtx 1660 ondan sadece %15 performanslı. Ancak gpu kullanımı bende çok çok düşük. İnternetten Gtx 1070'in 1080p kullanımlarına baktım gene gpu kullanımı %99'du. Herhalde dediğiniz gibi güçlü işlemciler ile bu testleri deniyorlar. Ancak i5 6400 ün kötü bir işlemci olmadığını çok düşük darboğaza sebebiyet vereceğini söylemişlerdi ama bu kadar beklemiyordum çok şaşkınım. Gtx 750 ti ile aynı performansı alıyordum zaten. Gitti boş yere gtx 1660a verdiğim para

Televizyonum 2k ama vga girişi yok maalesef. Ama çevirici alıp deneyebilirim öneri için teşekkürler.
Dediğiniz gibi 1080p ile test edilmiş. 1080p monitör ile düşük darboğaz söylemişler. Sizin monitörünüz 1080p değil. O yüzden darboğazı bu kadar hissetmeniz normal gibi.

Çözünürlükten dolayı darboğaz yaşama ihtimalin elbet var. Ekran kartında güçlü gerçi o işlemcinin 1060 modelini kaldırdığını gördüm. 1660 ile biraz darboğaz yaşaman normal gibi. Aslında bütçen olsaydı hem işlemci hem monitör değiştirmen en iyisi olacak. Bana kalırsa ilk işlemci ile başla.
Haklısınız ben de GTX 1600 6GB'ın i5 6400 ile darboğaz yaşamadığını veya çok az yaşadığını gördüm. Ancak bütçem kısıtlı ya monitör ya da işlemci alabilirim. Sorunun hangi parçadan kaynaklandığını çözebilsem tam olacak. İşlemciden mi yoksa çözünürlüğün düşük olup yüksek fpsyi işlemcinin yardım edemeyip yüksek çözünürlüklü bir monitör almak mı ?

HDMI dan bağlayabilirsiniz TV ye. Ve hangi oyunları diyorsunuz CS de benim ekran kartı kullanımım %27. Shadow of the Tomb Raider bile ekran kartını %100 kullanmıyor.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı