Merhaba arkadaşlar, bu konuyu biraz araştırdım fakat farklı farklı yorumlara fikirlere rastladım. Merak ettiğim olay şu, DDR3 bir sistem ile DDR4 tabanlı bir sistem sadece oyun açısından bakacak olursak kayda değer bir fark var mıdır? Yani elinde 16 GB DDR3 1600 tabanlı sistemi olan GTX 1060 karta sahip bir kullanıcı olarak DDR4'e geçiş yapsam, bak altını çiziyorum tekrar sadece oyun açısından ne yayın ne grafik tasarım çizim vs hiçbir şey yok, sadece oyun açısından bana o kadar masrafı yaptığıma değecek bir şeyler verebilir mi? Kayda değer bir FPS artışı yaşar mıyım?
Öncelikle ddr3 ddr4 oyun açısından performans farkı yok gibi bir şeydir.
En pahalı ram tak yine birkaç fps oynar.
Şöyle bir sorun var ddr4 takınca bu kez anakart ve işlemciyi değiştirmen gerekiyor dolayısıyla fps tabi ki artacaktır.
Fakat bana göre mantık olarak çok mantıksız. Ekran kartı oyunda fps için en önemli belirleyici.
Sadece ekran kartını değiştirip yolunuza devam edebilirsiniz. Kalkıp ram anakart işlemci değiştireceğinize sadece ekran kartı değiştirmek zaten yeterli olacaktır.
1 örnek vereyim.
1 tanıdığım 10 bin verip bir laptop aldı. 1650 ekran kartı 8gb ram ve i7 işlemcisi var. Ram ddr4 filan.
Benim pc i5 4460 8gb ram ddr3 gtx960 2gb ve aynı fps alıyoruz. Benim pc 5 sene önce alındı

Şimdi bir kere işlemciye dünya para vermeye gerek yok çünkü neredeyse hiçbir oyun işlemiyi %100 kullanmaz. Fark şudur. Benim işlemci eskidir %60 kullanır sizin işlemci çok üstündür %30 kullanır. Tabi ekran kartı önemli belirleyicidir.
İşlemci ram filan çok mühim değil önemli olan en belirleyici unsur ekran kartı. Ekran kartın üstünse zaten fps artıyor.
Bu işlemci ram olayları tamamen satış politikası. Tabi çok para varsa zevk için bile para harcanabilir istediğin en pahalı sistemi dizebilirsiniz lakin eğer bütçe sınırlıysa ilk en önemli nokta iyi bir ekran kartı ikinci ise iyi bir monitördür.
Sisteminiz bence gayet iyi boşa masraf yapmanızı önermem.
Ha birde CL oranı var ddr3 ramlar 1600 mhz olabilir ama cl değerleri çok düşüktür. Bugün 3000 mhz olan ramlar cl değerleri 15 filandır. Ben şu an cl9 ram kullanıyorum 1600 mhz.
Csgo full hd 1920 1080 de 250 fps ortalama ile oynuyorum. 350'leri görüyorum 200 altına düşmüyor PUBG 110 fps ile oynuyorum. Bugün işlemci anakart ram değişirdiniz mi zaten minimum 2500-3000 tl bir para harcamanız gerek bunun yerine eski ekran kartınızı satıp üstüne para ekleyip daha yenisini alabilirsiniz.
Tahminen iyi fps alıyorsunuz iyi bir Benq monitör alıp yolunuza devam edin ddr4 kafaya takmayın.