DDR4 RGB RAM önerisi

Son bir soru daha sorayım müsadenizle.
TUF Gaming B550M-E anakart ve R5 5600 için alacağım.
Anakart 4800 MHz RAM desteği sunuyor.
Fakat işlemci özelliklerinde MHz desteği 3200 yazıyor.
İşlemcinin burada bir önemi var mı? Ne alaka diyorum yani...
Daha önce bana 3600 MHz önermişlerdi bunun sebebini merak ediyorum.
Ayrıca Kingston'un kendi sitesinde anakartın modelini seçip uygun RAM arattığımda 3200 MHz olarak modellerini sıralıyor.
Aydınlatırsanız çok sevinirim. İyi sosyaller.

Son bir soru daha sorayım müsadenizle.
TUF Gaming B550M-E anakart ve R5 5600 için alacağım.
Anakart 4800 MHz RAM desteği sunuyor.
Fakat işlemci özelliklerinde MHz desteği 3200 yazıyor.
İşlemcinin burada bir önemi var mı? Ne alaka diyorum yani...
Daha önce bana 3600 MHz önermişlerdi bunun sebebini merak ediyorum.
Ayrıca Kingston'un kendi sitesinde anakartın modelini seçip uygun RAM arattığımda 3200 MHz olarak modellerini sıralıyor.
Aydınlatırsanız çok sevinirim. İyi sosyaller.
Var ama çalışmasıyla ilgili değil. 1:1 modda çalışmasıyla ilgili. Orada 3200 MHz yazması hiçbir şey ifade etmiyor.

1:1 mod olması için FCLK ayarının bellek saat hızına eşit olması gerekiyor. Eğer RAM 3600 MHz ise FCLK'nin 1800 MHz olması gerekir yoksa bant genişliği çok kötüleşir. FCLK'nin stabilitesi bozulmadan çıkabileceği değer işlemciden işlemciye değişir.

5600'e şanssızsanız maksimum 3800 MHz RAM'i 1:1 modda çalışacak şekilde takabilirsiniz. Şanslıysanız 4333 MHz bile olabilir.

1:1 dediğiniz tek kanal ise 2x8 veya 2x16 almayı planlıyorum.
Onun haricinde söylediklerinizi maalesef anlayamadım. İşim şansa kalmasın diye köklü firmaların ürünlerini alıp bir miktar fazlaya mâl edeceğim bilgisayarı.

1:1 dediğiniz tek kanal ise 2x8 veya 2x16 almayı planlıyorum.
Onun haricinde söylediklerinizi maalesef anlayamadım. İşim şansa kalmasın diye köklü firmaların ürünlerini alıp bir miktar fazlaya mâl edeceğim bilgisayarı.
Tek kanal değil. Bizim DDR4-3600 MHz dediğimiz RAM aslında 1800 MHz çalışıyordur.

FCLK değeri de 1800 olarak ayarlanırsa 1800:1800 yani 1:1 mod olur. 1:1 modda bant genişliği 1:2 moda göre çok daha iyi ve gecikme daha düşük.

İlk defa duyuyorum, anlatıcı bi video varsa paylaşabilir misiniz?
Bu konularda özellikle Türkçe pek video yok.

5144B89B-E53B-4F70-AAFC-572F2175A0FC.jpeg

Ve bu mesajıma bakabilirsin.
@olvidobc Aynı fikirdeyiz ama attığınız video biraz yanlış olmuş. 5800X3D yapısı gereği RAM'den çok etkilenmiyor. Bu video daha iyi olur.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Tabii bu videolara tamamen güvenmemek gerek. Anakartın RAM ile uyumu(anakartın otomatik olarak belirlediği alt zamanlamalar mesela), RAM'in çipi, RAM'in zamanlamaları, RAM'in kontrolcüsü, RAM'in ısınma durumu gibi bir sürü sebepten dolayı değişebilir. Bu sebepten kendi sistemimde tamamen aynı ayarlarda aynı şartlarda aynı RAM'lerle 1:1 ve 1:2 mod için ayrı ayrı test yaptım.

1:1 mod

Eki Görüntüle 1786965

1:2 mod

Eki Görüntüle 1786966

Görüldüğü üzere 1:1 mod her şeyde daha önde.

Bu konularda özellikle Türkçe pek video yok.

Eki Görüntüle 1799783
Ve bu mesajıma bakabilirsin.

Hocam ben araştırmaya kalktım biraz lakin bahsedilen şeylere çok yabancı olduğumu fark ettim, Türkçeleri bile pek anlamadım.
1:1 de tam performans 1:2 de düşük performans alıyormuşuz..
Şimdi ben R5 5600 işlemci ve B550M-E anakarta hangi frekans hızında belleği alırsam 1:1 çalıştırırım? 8x2 veya 16x2 alacağım mümkünse Kingston olmalı.
OC işlerinden pek anlamam ömrü uzun olsun diye yapmam muhtemelen.
Bana bir öneride bulunur musun lütfen.

Şimdi ben R5 5600 işlemci ve B550M-E anakarta hangi frekans hızında belleği alırsam 1:1 çalıştırırım?
Şanssızsanız 3800, şanslıysanız 4000 MHz ya da daha üstü. 3600 MHz ile sorun yaşamazsınız.

Çipin kaldırabileceği voltajı geçmediğiniz sürece ömrü kısalmaz.

16 GB olarak buna bakabilirsiniz.

Yurt içi

32 GB olarak

32 GB yurt içi Kingston önermeyeceğim. Kaliteli çipli yok.

Beyaz isterseniz

Şanssızsanız 3800, şanslıysanız 4000 MHz'ya da daha üstü. 3600 MHz ile sorun yaşamazsınız.

Çipin kaldırabileceği voltajı geçmediğiniz sürece ömrü kısalmaz.

16 GB olarak buna bakabilirsiniz.

Yurt içi.

32 GB olarak.

32 GB yurt içi Kingston önermeyeceğim. Kaliteli çipli yok.

Beyaz isterseniz.

Hocam yazdığınızdan anladığım MHz limit değerlerini zorladığımızda oluyor bu 1:1 / 1:2 normal değerlerde kullanırsam sıkıntı yok.
O zaman ben de 3600'ün üstüne çıkıp şansımı zorlamayım :)
Yurt içi yurt dışı pek fark etmiyor sanki. Yeter ki dolandırılmayalım yani.
Teşekkür ederim epey yardımcı oldunuz.

Tavsiye ettiğiniz ürünün stoku mu bitmiş yoksa 3200 MHz miydi?
DDR4 3600 MHz CL16 idi diye hatırlıyorum.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı