DDR5 6000 MHz 2x16 RAM tavsiyesi

G.Skill olanı al gecikme değeri Kingstonden daha düşük iyi.Fiyatlar aynı sayılır.
Tamamdır hocam. G.Skill olanı tercih edeceğim. Kalite konusunda Kingston'un yerini aratmaz inşallah. Anladığım kadarıyla ikisi de alanında uzman markalar . Biraz daha araştırma yapıp sistem siparişini vereceğim. Umarm seçtiğim parçalar sorun çıkarmadan uyum içinde çalışır. Sadece kasa seçmek kaldı mesh bir kasa arıyorum Nzxt H7 Flow çok hoş gözüküyor ama buna biraz fan almak lazım sanırım içerisinden fan sadece 2 adet çıkıyor. En zor kısmı kasa seçmek çok çeşit kasa var ama çoğu mesh değil veya üstünde 360mm radyatör desteği yok.

Tamamdır hocam. G.Skill olanı tercih edeceğim. Kalite konusunda Kingston'un yerini aratmaz inşallah. Anladığım kadarıyla ikisi de alanında uzman markalar. Biraz daha araştırma yapıp sistem siparişini vereceğim. Umarm seçtiğim parçalar sorun çıkarmadan uyum içinde çalışır. Sadece kasa seçmek kaldı mesh bir kasa arıyorum Nzxt H7 Flow çok hoş gözüküyor ama buna biraz fan almak lazım sanırım içerisinden fan sadece 2 adet çıkıyor. En zor kısmı kasa seçmek çok çeşit kasa var ama çoğu mesh değil veya üstünde 360mm radyatör desteği yok.

Şöyle bir durumda var. Mesh kasa diyorsunuz ama bazı kasalar normal onu mesh olmadığı halde hava akışı gerçekten iyi. Benim Phanteks enthoo 719 kasa önden hava girişinde önü buz gibi içerisine bayağı etkisi oluyor. Aldığıma asla pişman olmadım. Hatta sistemi toplamadan önce malzemeler hazırdı kasadan emin olamadım topladıktan sonra çok iyi olduğunu anladım.Eğer kasadan pek anlamıyorsanız mesh araştırın.

Islemci: i7 13700KF.
Anakart:Msi mag Z690 Torpedo 6400 (OC)
RAM: G.Skill 32 GB CL32 6400 MHz
SSD: WD Black SN850X 1TB heatskin.
PSU: Termal take Grand 1200W Platinum
Ekran kartı: Sapphire AMD 6900XT toxci limited Edition 360mm.
Kasa: Phanteks enthoo 719 Full Tower
Islemci soğutucu: Phantek gloria 280 MP.
Fanlar: Phanteks.
Ekran kartı dikey tutucu: Phanteks.

4080 sistem güzel olur.

Aynen geei markadan guzel dönüşler oluyor ama şu an piyasada benim bildiğim bu RAM işinde G.Skill verildiği düşük gecikme ve yüksek MHz oranı en iyilerden.
Bazısı için artık çok geç, aldım bazılarını. Bu CL 30 ramları alırsam amd den devam edeceğim. Aşağıdaki anakart ile uyum sorunu yaşarmı ?

Asus ROG Strix B650E-F Gaming WiFi AMD B650 AM5 DDR5 6400 DP HDMI 3x M2 USB3.2 AX WiFi + BT AURA RGB 2.5Gbit LAN ATX PCIe 5.0 x16 Slot, AI Suite 3, PCIe Slot Q-Release​

Bazısı için artık çok geç, aldım bazılarını. Bu CL 30 RAM'ları alırsam AMD'den devam edeceğim. Aşağıdaki anakart ile uyum sorunu yaşar mı?

ASUS ROG STRIX B650E-F Gaming Wi-Fi AMD B650 AM5 DDR5 6400 DP HDMI 3X M.2 USB3.2 ax Wi-Fi + BT Aura RGB 2.5gbit lan ATX PCI-e 5.0 X16 slot, AI Suite 3, PCI-e slot Q-release​

Hayır sorun olmaz.

RAM konusunda size tavsiyem markadan ziyade kullanılan çiplere göre karar verin şu an için Hynix m die DDR5 için en iyi çiptir. Ayrıca DDR5 RAM için gecikme değerlerine çok da takılmayın, mutlaka düşük latency değerlerinin artısı var ama DDR4'te olduğu gibi çok da önemli değil. Kısacası önceliğiniz Hynix m die çip olsun, fakat ben overclock yapmam XMP ya da EXPO profillerini kullanırım derseniz çip olayına takılmaya da gerek yok ve bu durumda piyasada olan bilindik markaların ürünleri sizi üzmeyecektir.

RAM konusunda size tavsiyem markadan ziyade kullanılan çiplere göre karar verin şu an için Hynix m die DDR5 için en iyi çiptir. Ayrıca DDR5 RAM için gecikme değerlerine çok da takılmayın, mutlaka düşük latency değerlerinin artısı var ama DDR4'te olduğu gibi çok da önemli değil. Kısacası önceliğiniz Hynix m die çip olsun, fakat ben overclock yapmam XMP ya da EXPO profillerini kullanırım derseniz çip olayına takılmaya da gerek yok ve bu durumda piyasada olan bilindik markaların ürünleri sizi üzmeyecektir.
Acaba neye göre en iyi chip Hynix m bilgi verme şansınız varsa çok sevinirim.

Acaba neye göre en iyi chip Hynix m bilgi verme şansınız varsa çok sevinirim.

Bunun yazılı bir kuralı yok ama basit yöntemle YouTube üzerinde DDR5 overclock yazdığınız da genelde karşınıza çıkacak yüksek değerli overclock sonuçları genellikle SK Hynix M olacaktır. Forumlar da rastgele konuları incelediğiniz zaman da genellikle Hynix M çiplerin iyi yorumlarını görürsünüz elbette DDR5 henüz yeni bir teknoloji sayılır ve Hynix M çipler yanılmıyorsam düşük latency değerleri ve yüksek MHz değerleri ile piyasaya çıkalı çok olmadı ileride daha iyi çipler olabilir fakat şu an için durum bu. Anakartların desteklediği kullanılabilir DDR5 RAM'leri listelediğiniz de 6000 MHz üzeri istisna çipler hariç neredeyse hepsinin Hynix M ya da Hynix A çipler olduğunu göreceksiniz.

Anakartının sitesinde tavsiye edilen RAM'lerden almanı tavsiye ederim. Şu an kullandıgım RAM'ler tam bir çöp XMP acınca sağlıklı calısmıyorlar bende RAM bakıyorum ve bunu allmayı düşünüyorum.
Bunun sebebi Ram'ler olmayabilir. Mesela benim yaşadığım sorun kullandığım anakart 6600Mhz'ye kadar DDR5 ram destekliyordu fakat bu destek kısmı ram sayısı arttıkça düşüyor. Ben 4 adet 6000Mhz ram i 5600Mhz olarak kullandım bir süre,ne zaman XMP1 i açıp 6000Mhz yapsam tutarsızlıklar oluyordu fakat son gelen Bios güncellemesi ile şuan 4 adet Ram i sıkıntı olmadan 6000Mhz CL32 olarak kullanıyorum hatta overclok ile 6200Mhz CL28 olarak 3 4 gündür kullanıyorum ve normal kullanım ve Windows bellek hata denetleme yaptığım da herhangi bir sorun görünmüyor. Sizin yaşadığınız durum da Bios ve anakart ile alakalı olabilir. (Emin olmamakla beraber :) )

Son düzenleme:
Bunun yazılı bir kuralı yok ama basit yöntemle YouTube üzerinde DDR5 overclock yazdığınız da genelde karşınıza çıkacak yüksek değerli overclock sonuçları genellikle SK Hynix M olacaktır. Forumlar da rastgele konuları incelediğiniz zaman da genellikle Hynix M çiplerin iyi yorumlarını görürsünüz elbette DDR5 henüz yeni bir teknoloji sayılır ve Hynix M çipler yanılmıyorsam düşük latency değerleri ve yüksek MHz değerleri ile piyasaya çıkalı çok olmadı ileride daha iyi çipler olabilir fakat şu an için durum bu. Anakartların desteklediği kullanılabilir DDR5 RAM'leri listelediğiniz de 6000 MHz üzeri istisna çipler hariç neredeyse hepsinin Hynix M ya da Hynix A çipler olduğunu göreceksiniz.

Bunun sebebi Ram'ler olmayabilir. Mesela benim yaşadığım sorun kullandığım anakart 6600Mhz'ye kadar DDR5 ram destekliyordu fakat bu destek kısmı ram sayısı arttıkça düşüyor. Ben 4 adet 6000Mhz ram i 5600Mhz olarak kullandım bir süre,ne zaman XMP1 i açıp 6000Mhz yapsam tutarsızlıklar oluyordu fakat son gelen Bios güncellemesi ile şuan 4 adet Ram i sıkıntı olmadan 6000Mhz CL32 olarak kullanıyorum hatta overclok ile 6200Mhz CL28 olarak 3 4 gündür kullanıyorum ve normal kullanım ve Windows bellek hata denetleme yaptığım da herhangi bir sorun görünmüyor. Sizin yaşadığınız durum da Bios ve anakart ile alakalı olabilir. (Emin olmamakla beraber :) )
BIOS'um guncel ama

BIOS'um guncel ama.

Belki XMP sorunudur açıkçası bilemiyorum fakat sizin BIOS'un güncel olması demek kart sağlayıcının sağlıklı bir BIOS çıkardığı anlamına gelmiyor. Yine de farklı bir RAM ile test etmekte fayda olabilir ya da diğer XMP profilleri ile test edebilirsiniz Windows bellek tanılama kullanarak en azından sistemin stabilitesini anlayabilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı