Çözüldü DDR5 EXPO sistem geç açılıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

DEXTE_R

Hectopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
ASUS ROG STRIX X870-A
ASUS ROG STRIX GeForce RTX 4090 OC
AMD Ryzen™7 7800X 3D
ASUS ROG RYUJIN III 360
XPG Lancer DDR5-6000MHZ CL30 64GB
RAM
XPG Lancer Beyaz RGB DDR5-6000Mhz CL30 64GB (2x32GB)
SSD veya HDD modeli
Apacer AS2280F4 AP1TBAS2280F4-1
Ekran kartı
ASUS ROG STRIX GeForce RTX 4090
Anakart
ASUS ROG STRIX X870-A
İşlemci
AMD Ryzen™7 7800X 3D
Arkadaşlar merhaba, yeni iki tane sistem topladım. Topladığım iki sistem de AM5 ve ikisinde de EXPO'yu açmama rağmen sistemlerden biri çok geç açılıyor ve bu sorunu çözmek için BIOS üzerinden Memory Context Restore ayarını Enabled yaptığımda BIOS donuyor ve bilgisayar açıldığında mavi ekran hatası veriyor. Bu konuyu Intel'e geçmeden nasıl çözebilirim veya Intel'e geçeceksem bunlar yerine rengi beyaz olacak şekilde ne almalıyım? Konuyla ilgili bilgili olan arkadaşlar beni aydınlatır ise çok sevinirim.

BIOS Sürümüm: Sürüm 0605 Beta Sürümü şu an en güncel versiyonu.

Sistem;

Asus ROG Strix X870-A Gaming Wi-Fi AMD AM5 DDR5 ATX Anakart
AMD Ryzen™7 7800X 3D Soket AM5 4.2GHz 96MB 120W 5nm İşlemci
XPG Lancer Beyaz RGB DDR5-6000Mhz CL30 64GB (2x32GB) Dual Kit RAM

Dosya Ekleri

• WhatsApp Görsel 2024-11-03 saat 22.59.44_e5c573ed.jpg
    133,2 KB · Görüntüleme: 118
Çözüm
1. Bios resetle
2. expo aç, kaydet ve çık,
3. Set Powerdown Mode - Enable yap, kaydet ve çık,
4. Memory Context Restore- enable yap, kaydet ve çık,
İlk birkaç sefer önyükleme uzun sürebilir
her aşamadan sonra kaydedip çıkmanın sebebi bazen ayarların kaydedilmiyor olmasından kaynaklı,
Bu adımları yaptıktan sonra sorunum çözüldü
Aynı RAM'lerin 6400 MHz CL32'li versiyonuna sahibim 45 saniye olan BIOS süresi Memory context restore (enabled ya da disabled hatırlamıyorum) ayarladığımda 12 saniyeye düşmüştü

Aynı RAM'lerin 6400 MHz CL32'li versiyonuna sahibim 45 saniye olan BIOS süresi Memory context restore (enabled ya da disabled hatırlamıyorum) ayarladığımda 12 saniyeye düşmüştü
Memory Context Restore bu ayarı açtığımda görseldeki gibi BIOS bozuluyor ve mavi ekran oluyor

İşlemci silikonunda şansızlığa denkl gelmiş olabilirsiniz, EXPO ayarını açıp manul olarak ana hızı 5800MHz'e çekip Memory context Restore'u açmayı deneyin.

1. Bios resetle
2. expo aç, kaydet ve çık,
3. Set Powerdown Mode - Enable yap, kaydet ve çık,
4. Memory Context Restore- enable yap, kaydet ve çık,
İlk birkaç sefer önyükleme uzun sürebilir
her aşamadan sonra kaydedip çıkmanın sebebi bazen ayarların kaydedilmiyor olmasından kaynaklı,
Bu adımları yaptıktan sonra sorunum çözüldü

Çözüm
Hocam selam geç açılıyor dediğin ne kadar süreydi? Bende yeni topladım sistemi bios süresi 10.3 saniye iyi mi sence?

Peki bazı arkadaşlar 3-4 saniye yazmışlar o nasıl oluyor. Laptop vs. diye mi acaba?
3-4 saniye zor bir ihtimal ben sanmıyorum 3-4 saniye DDR5 bir sistemin açılacağını. Şu an 3. DDR5 sistemimi kullanıyorum ve 3 üde ortalama 10-12 saniye arasında açılıyordu

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…