DDR5 sistemde RAM için OC ayarları nasıl olmalı?

RAM testi yaparken genel olarak hiç CO açmaman lazım. Stabiliteyi tamamen bulduktan sonra CO'ya geçmelisin. Soc voltajı CO'ya etki etmiyor, core ve soc voltajı farklı tamamiyle. 6400 GDM off denemelisin.

RAM testi yaparken genel olarak hiç co açmaman lazım. Stabiliteyi tamamen bulduktan sonra Co'ya geçmelisin. SoC voltajı Co'ya etki etmiyor, Core ve SoC voltajı farklı tamamiyle. 6400 gdm off denemelisin.

Ben direkt Curve Optimizer disable yapıp PBO'yu Auto'ya çekeceğim o zaman hocam. Çünkü zaten -10 kullanıyorum bunu kullanmasam da olur. Stabilite daha önemli benim için, işlemci ısınmıyor genel olarak.

Ben direkt Curve Optimizer disable yapıp PBO'yu Auto'ya çekeceğim o zaman hocam. Çünkü zaten -10 kullanıyorum bunu kullanmasam da olur. Stabilite daha önemli benim için, işlemci ısınmıyor genel olarak.

Hocam aklıma takılan birkaç soru vardı,

1-) yaptığım tüm kombinasyonlarda 6200 CL30, 6000 CL28 fclk 2167-2133-2100, 6000 CL 30 fclk 2133 pyprime sürem 11.6-11.7 saniyelerdeydi millet nasıl 10'un altına düşürüyor? Ayrıca AIDA64 testinde RAM Timings'ler olabildiği kadar sıkı olduğu halde ns değeri asla 61'in altına düşmedi. Arkada çalışan hiçbir şey yok bayağı temiz kullanıyorum, W11 Home yüklü. Bu gecikmeler Windows sürümü ile mi ilgili yoksa yanlış OC mi?

2-) şimdi benim asıl amacım tamamen stabil olmak, FPS'lerden memnunum yani 6200/6400 MHz OC varyasyonları doğal olarak daha fazla voltaj isteyeceği için ve değerler yükseldikçe stabilitenin zorlaşacağını düşündüğüm için ki eğer bu doğruysa, 6000-CL28 veya 6000-CL30'da %100 stabil olmayı tercih ederim.

Son düzenleme:
x3D işlemcilerde gecikme değeri her zaman daha fazla oluyor genelde. Pyprime 2B yaklaşık 7 küsur sanıye civarında olmalı.

3029909.jpg

X3D işlemcilerde gecikme değeri her zaman daha fazla oluyor genelde. Pyprime 2B yaklaşık 7 küsur sanıye civarında olmalı.

Eki Görüntüle 2341332

Maşallah nazar değmesin hocam🧿 benim sistemde büyük sıkıntı var o zaman inşallah çözebiliriz 🙏

SoC 1.3 yapman gerekmiyor 6000'de Auto'da bırakabilirsin. Vddıo = vddq olsun Vdd'yi aynı da yapabilirsin başka bir değer de verebilirsin.

Hocam 6000 CL30 fclk 2133 vsoc 1.20 vdd 1.38 VDDQ/IO 1.35 kaldım ve pyprime süremi de bir nebze düzelttim 9.2 saniye şu an. Tekrar testmem5 yaptım 25 cycle sorun çıkmadı. Ama gene Forza Horizon 5'te crash yiyorum kafayı yiyeceğim. Sadece bu oyunda oluyor bu arada. Şimdi bilemiyorum oyun mu problem mi ben mi? Bu ayarların dışına çıkmadan başka nasıl önlem alabilirim hangi ayarı değiştirebilirim?

Sorunu çözdüm, Forza Horizon 5'in oyundan beni hatasız direkt atması NVIDIA driver sürümünden kaynaklıymış. Reddit'te buldum kullanmış olduğum driver sürümünde crash yiyenler vardı ve bir önceki sürümü önermişlerdi. DDU ile silip onu yükledim ve yaklaşık 5-6 saat crash yemeden oyun açık kaldı :) sadece voltajları arttırdım biraz timingler çok sıkı olduğu için 1.35Ti, vdd 1.38 yaptım, VDDQ/IO 1.35 yaptım restart atınca BIOS gelmemesiyle alakalı. PC'yi sıfırdan açarken hiç sorun yaşamadım sadece 1 kere güncel kullanırken yeniden başlat dediğimde ekran gelmedi belki bunu çözer takip edeceğim 🙏

Cold boot ve warm boot terimlerini araştırdım hocam, problemim tam olarak warm boot yaparken ara sıra ekranın gelmemesi ve DRAM ışığının yanması. Muhtemelen warm bootta önyükleme yapamıyor anakart bazen ama bunun RAM'le alakalı olmadığı yazıyor. Eğer cold boot yaparken açılmasaydı RAM'den şüphelenebilirmişiz. Birkaç arkadaş AMD chipset driver güncelleyince problemin çözüldüğünü söylemiş mantıklı mı? Ben anakart sitesinden indirmiştim bu driveri. @deadfellow

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı