Privacy konusunda Lineage ile Ubuntu arasında ne kadar fark var? Ben DNS sunucularını değiştirmeye ve diğer bazı ayarlarla daha da "hardened" kılmak için LineageOS'i de oldukça modifiye edeceğim Google ayarlarını da yüklememenin yanında. MicroG bile istemiyorum. Ve bir de bu kadar mahremiyet ile uğraştığımdan ötürü "Security by obscruty" yani gizlilikle/tanınamazlıkla güvenlik hakkımı da kaybetmiş oluyorum. Yani tüm bu uğraşlar benim sadece daha da göze batmamı sağlayacak. Bunu nasıl önlerim? Biraz da o yüzden Ubuntu kullanmak istemiyorum açıkçası. Hem de kullanışlılık açısından bana fazla zor gelir gibi. Benim eski G4 telefonum var yine LG. Bankacılık gibi işlerimi ondan da halledebilirim. Çünkü cidden telefonuma gerekli şeyler dışında bir şey kurmak istemiyorum. Tabii ki o uygulamaları sonuna kadar izole bir biçimde device ID'lerini de "spooflayarak" yani bilgileri yanlış olanlarıyla değiştirmek mümkün ise ve daha bilmediğim sayısız güvenlik önlemiyle başka bir cihazdan, başka bir IP'deb vesaire... Girebilirsen yükleyebilirim. Kulağa fazla paranoyak geldiyse normal. Zaten bunu gerçekten de mahremiyet için değil biraz da meraktan yapıyorum. Ve şöyle düşünüyorum: Sürekli bir VPN'ya da Tor ağına bağlı olursam bu fazla şüphe çeker. O yüzden normal işlerimi normal bir insan gibi şüphe çekmeden, gizli kalmasını istediğim şeyleri ise normal işlerimden izole bir biçimde yürütmeyi hedefliyorum. Sizce bu mümkün mü? Biraz dağınık olduyda kusura bakmayın. Çünkü açıkçası ne istediğimi tam olarak ben de bilmiyorum. Sadece verilerim olabilecek en az miktarda gitsin ama işlevsellik açısından da minimal düzeyde kaybedeyim istiyorum. "Bu biraz ayranım dökülmesin gerisini siz düşünün" mantığında bir istek ama ben her ikisinin de yapılabileceğinden sadece gerekli bilgi ve teknik yeterlilik istediği kanaatindeyim.
Her iş için ayrı cihaz kullanmak fazla zorlama olacağından farklı cihazlardanmışçasına çalıştırmanın bir yöntemi var mı? Sanırsam buna "sandboxing" deniyor. Karşı tarafa bambaşka bir kimlik(Cihaz ID,IP,Mac adres vesaire...) olarak kendimi gösterebilir miyim bir uygulama çalıştırırken telefonda? Bu bilgisayarda yapılıyor zaten nasıl olduğunu az çok biliyorum.(Sanal makineler ya da internet tarayıcısından fingerprint spoofing ile).Telefonda mümkün mü bilgisayardaki şeyler? Ve dediğim gibi birden fazla cihaz fikrimden vazgeçtim ancak mecbursa yine de yapmaya hazırım. Sadece başka alternatifi varsa ilk onu denemek isterim. Telefonumun bu iş için iyi bir model olmadığının farkındayım ancak yakın zamanda yeni bir cihaz almayacağım. Donanımımın izin verdiği kadar en yüksek güvenlik düzeyini yapabilirsem ne mutlu bana. Biliyorum biraz uzun oldu kusura bakmayın, ancak son zamanlarda mahremiyet hakkında kendimi kıpkırmızı(hatta kapkara) bir hap almış gibi hissediyorum. O yüzden biraz sudan çıkmış balığa döndüm.