Debian Sid vs Fedora

Güncel sistemler için Fedora daha iyidir. Debian stabil olmak ve sunucularda sorunsuz çalışmak için eski sürümde olan paketleri kullandırtıyor.

Debian Sid özelinde bazı notlar paylaşayım:

"Sid", Debian'ın geliştirme dalı (development branch).
Debian'ın çok derin bir paket akışı var, ama bu soru özelinde şuraya indirgeyebiliriz:

Sid (geliştirme) -> Testing -> Stable (şu anda 12.7 Bookworm)

Bir paket, Sid'den başlar, oradan Testing'e gelir, testleri geçtikten sonra, yeni sürüm çıkacağı zaman Stable ile yayınlanır.

Sid, aslında bir dağıtım değildir (Testing de aynı şekilde), geliştirme dalıdır, bu yüzden stable değildir. Hatalar ile karşılaşmak mümkündür, herkese göre değildir.

Ayrıca, Debian Sid, yeni bir Debian stable versiyonu yayınlanınca, 1-2 hafta kadar atıl kalır, çünkü odak stable'a geçer. Daha sonra da Sid'e bir paket yüklemesi olur. Bu sürelerde, her gelen güncellemeyi almamak tavsiye edilir.

Debian'ın tavsiye edilen sürümü stable olandır.
Bu akış sonucunda, Debian Stable'da sağlam, oturmuş ama eski paketler bulunur.
Eğer kararlılık, değişmezlik önemliyse (sunucu ortamları gibi), Debian stable tavsiye edilir.

Fedora, Debian Sid'e göre genel kullanıma daha uygundur.
Fedora'nın paketleri, Debian Stable'a göre de genel olarak daha yenidir.
Fedora, Debian Sid'e göre de daha stable'dır.

Hangisi sizce daha iyi? Ben şu an Fedora kullanıyorum. Meraktan soruyorum.

Kesinlikle Debian Sid.

Debian sid oyun amaçlı kullanmanızı asla önermem.
Daha stabil değildir ve düşüşler yaşayabilirsiniz.
Deneyecekseniz kullanabilirsiniz ama Fedora Linux'ta kalmanız çok daha iyi.

2 dağıtım da tercih olmaz. Debian Testing bir ihtimal ama ana odağı stable sürümdür.
Güncel bir dağıtım arayışı içindeyseniz tavsiyem OpenSUSE Tumbleweed veya OpenSUSE Slowroll olur. Slowroll adından da anlaşıldığı gibi biraz daha yavaş yuvarlanır.

Dağıtımlar arası en büyük farklar paket yöneticileri ve stabillik/yeni olma muhabbetidir. Fedora dnf kullanırken Debian ise apt kullanır. Fedora daha yenilikçi iken Debian stabil, testing ve sid bulundurur. Normali stabildir ve istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz. Debian kararsız olanlar için daha iyi yani. Şu an Debian ve öncesinde Arch kullanmış biri olarak açıkçası KDE 6 dışında gerçekten hiçbir yeni olma avantajı görmedim. Hyprland falan belki sayılabilir o kadar. Bence sevdiğiniz dağıtımı kullanmak en iyisi. Zaten Debian yüklediğinizde pek bir fark görmezsiniz. Linux dağıtımları gerçekten birbirine çok benzer.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…