Fedora kullanmak için herhangi bir sebep var mı?

Destek yine Community tarafından sağlanıyor ama yine de başıboş bir distro değil, bence yeni donanımlı kişiler için stabil işletim sistemi arayışının çaresidir Fedora.
RedHat desteğini çekti diyelim o zaman community ne kadar sahip çıkar acaba?

@OzgunP hocamızın Fedora ile ilgili yazdığı şeyleri okuduktan sonra bu soruları sormaya başladım.

Örnek:
Ubuntu şirket ama, Fedora'nın arkasındaki Redhat şirket değil mi? Hatta IBM tarafından satın alındı ve satın almasında zerre kadar açık kaynak ya da özgür yazılım hassasiyeti olduğunu sanmıyorum. Şimdi birileri Fedora topluluk tarafından geliştiriliyor gibi absürt önermeler sunabilir, Redhat desteğini çektiği anda Fedora diye bir dağıtım kalmaz, neden acaba diye merak edenler Redhat'in Centos'u nasıl iğfal ettiğini biraz araştırıverir.

Fedora'nın kendine has özellikleri olmadığını, paketlerinin yetersiz olduğunu söylüyorsunuz :)

Şahsen diğer taban dağıtımlardan hiçbir farkı olduğunu düşünmüyorum, Debian nasılsa Fedora da aynı sayılır. Paket sayısı ise çoğu dağıtımla aynı sayılır.
Ben kurmak istediğim şeyleri kurmaya çalışırken kendi depolarında bulamadım örnek olarak. Ek depolar gerekiyordu bazı şeyler için. Debian kullanırken istediğm her şeyi direkt depodan kurabiliyordum örnek olarak.

10 yıldan fazla bir süre oldu Fedora kullanmayı bırakalı. Kendi adıma, Debian varken Fedora kullanmak için herhangi bir sebep bulamıyorum. Debian Sid, Fedora'dan daha güncel, Debian kararlı sürümü zaten çok sağlam. Hatta canım sıkıldığında basit bir pin priority dosyasıyla Sid'den kararlı sürüme kolayca geçiş yapabiliyorum ya da tam tersini. Herhangi farklı bir mimari altında çalışmam gerektiğinde, alışkanlıklarımı değiştirmek zorunda kalmıyorum. Debian topluluk açısından da çok iyi, hemen her önemli karar topluluğa danışılarak alınıyor, topluluk lideri bile topluluk tarafından seçiliyor.

Fedora kullanmak için mantıklı bulacağım tek sebep, RHEL sistem yöneticisi olma ile ilgili bir planınızın olmasıdır. Böyle bir hazırlığınız ve amacınız varsa kullanabilirsiniz.

Paket sayısı açısından Debian, Fedora'ya üstün değil çok daha üstün durumda. Bununla birlikte Fedora deposu Fusion ile birlikte genel kullanım için yeterli sayılabilecek paket sayısına sahip.

RedHat desteğini çekti diyelim o zaman community ne kadar sahip çıkar acaba?

Redhat desteğini çekmez, çünkü geri besleme için böyle bir dağıtıma ihtiyacı var. Ama istediği gibi yönlendirir. Bir şekilde alacağı herhangi bir karar Fedora'yı kökten etkiler. Topluluğun yapacağı hiç bir şey yok. Centos da sözde topluluk tabanlıydı, herşeyin Redhat ya da sahiplerinin iki dudağı arasında olduğunu gördük. Centos, RHEL'in eşdüşey sürümü iken, bir anda alınan kararla geliştirme dalı haline dönüşüverdi.

Son düzenleme:
Şimdi burada @cengover_ekin olsa çok şey söylerdi Fedora için. Ayrıca Fedora hakkında söylediğiniz şeyler için biraz kırıldı size muhtemelen.
Artık buralarda duramıyorum sık sık, o yüzden hemencecik cevap veremedim. Fedora'yı severim ancak nihayetinde bir işletim sistemi. Buna birisi bir şeyler dedi diye kırılmam, çok da anlamlı olmaz zaten. Yine de beni konu hakkında ilgili görüp etiketlediğin için teşekkür ederim.

Bir süredir işlerin yoğunluğundan ötürü Özgür Dünya ile ilgili konularda haber vs. okumuyordum. Bu sebeple CentOS olayından geç haberim oldu benim. Açıkçası bu olay beni biraz üzdü. Bu sebeple topluluk temelli dağıtımlara taşınmayı düşünüyorum ancak henüz bir sonuca varabilmiş değilim.

Fedora'da uygulama eksikliği ile karşılaşmadım açıkçası, bazı kişisel sağlayıcıların kendi hzırladıkları Debian/Ubuntu paketleri dışında. RPM Fusion yeterince uygulama sağlıyor. Bunun dışında COPR da gayet kullanışlı.

Bu sebeple topluluk temelli dağıtımlara taşınmayı düşünüyorum ancak henüz bir sonuca varabilmiş değilim.

Eskiden Mandriva ve Mageia Türkiye toplukları vardı, Fedora'dan bile daha popülerdi (Türkiye'deki kullanıcılar açısından değerlendirdim.). Bir ara ben de kısa süreli olarak kullanmıştım Mageia'yı. Şu an Open Mandriva artık geliştirilmiyor, ama Mageia aktif olarak geliştiriliyor. Büyük ihtimalle bireysel olarak Türkçe destekleri devam ediyordur, çünkü bloglarında Türkçe içerikle karşılaşıyorum. RPM tabanına alışkın birisi için uygun bir geçiş ortamı olabilir. Mageia RPM paket yönetimini kullanan, bağımsız ve topluluk tabanlı bir dağıtımdır.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı