Fedora vs Debian

Fedora vs Debian

• Oy verenlerin toplamı
    33
Fedora'yı değil mi?
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Evet. UEFI olduğu için legacy yapmama gerek yok, değil mi?
@BERWAR bir anket açabilir misin hocam? Kararsız kaldım, sonuca bakacağım.

Çoğunluk Fedora diyor, Dual boot olarak deneyebilirim. Beğenmezsem Debian kurarım, beğenirsem Windows'u silip kullanırım.

Beğenmesine çok beğendim fakat /root /boot gibi zımbırtılarla uğraşmaktan korktum açıkçası. Geçen Windows'u bozmuştum Linux kurarken yanlışlıkla oluşturduğum 118 GB EFI alanını silmeye çalışırken.
Debian'ın stabil olmadığından emin misiniz?

Son düzenleme:
Debian Sid tavsiye ederim paketleri eski değildir. Paket güncellemelerini reposuna diğer dağıtımlara nispeten biraz daha geç eklese de son kullanıcı için kullanışlılık ve stabillik dengesi muhteşemdir.

Genel kullanım için Linux Mint kur gitsin. Redhat testbed'i Faredo ile uğraşmaya değmez.

Fedora fixed bir dağıtımdır ve sürümlerinin yaklaşık 1 yıl desteği bulunur. Yeni sürüm çıktığında yükseltme yapma gerekir, bu genellikle elle yapılan bir işlemdir.

Debian kararlı da fixed bir dağıtımdır, ama 5 yıl desteği vardır. Yaklaşık 2 - 2.5 yılda bir yeni sürümü çıkar, yeni sürüm çıktığında yine elle yükseltme yapman gerekir. Ama mevcut kararlı sürümü yükseltmeden 5 yıl kullanabilirsin. Hatta bağımsız olarak desteklenen projelerle, bu süre 10 yıla kadar çıkar.

Paket sayısı açısından da Debian, Fedora'dan çok daha iyi durumdadır. Debian'da 60.000 civarı paket bulunurken, Fedora'da 35.000 civarı paket bulunur. Çoğu sık kullanılan uygulamalar için bile 3. parti RPM Fusion topluluk deposuna ihtiyacın olur, yoksa sistemine VLC bile kuramazsın. Debian için de multimedia deposu vardır, ama bunu eklemek gereklilik değil, tercihtir.

Debian Sid ile Fedora'yı karşılaştırdığımızda, güncellik olarak bir fark yoktur. Fedora fixed (sürüm tabanlı) olduğu halde, Debian Sid yuvarlanan sürüm olarak kullanılabilir.

Debian hemen her mimari için destek verdiği halde, Fedora oldukça sınırlıdır. Debian hâlâ 32 bit desteği devam eden ender dağıtımlardan birisidir.

Debian topluluk merkezli bir dağıtımken, Fedora Redhat'in tarafından desteklenen ve pratikte Redhat'e geri bildirim amacı taşıyan bir dağıtımdır. (her ne kadar topluluk dağıtımı olarak da görülse de, varlığı RHEL'in iki dudağı arasında. Bakınız Centos.)

Bu açılardan Debian, izafi olarak çok daha ileri bir projedir.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı