Rehber Deep Web, Dark Web Nedir?

429723

Hectopat
Deep Web: Arama motorlarinin indexlemedigi (listelemedigi) internet trafigi.
Or: Whatsapp iletilerimiz, mail kutumuz, oyun trafigimiz vb. - indexlenmediginden 'dark web' de 'deep web' icerisindedir.

Dark Web: Tor, I2P gibi aglarin gizli servisleri.
Or: Tor agi icin ".onion servisleri", I2P icin "eepsite" vb.

Yani?
Oyle iste. Aslinda "dogrusu boyle" denilebilecek bir sey degil, cunku -muhtemelen- medya tarafindan cikmis 2 adet terim. Bu yuzden bunlari anlatmayi da mantikli ve degerli bulmuyorum. Konuyu acmamin tek nedeni bu 2 hayali kelimenin farkini anlatip dogurdugu diger yanlislari duzeltebilmek.

"Deep web aslinda internetin %90'i" klisesi aslinda bir bakima dogrudur, internet trafigimizin cogunlugunu indirmeler, videolar, mesajlasma gibi indexlenmeyen seylerde kullaniyoruz. Ama bu kavramlarin ayni oldugunu sanan birisi "Vay canina, Tor aginda internetten katlarca fazla sey var! Ben bu yasima kadar %10'luk kismi biliyormusum!" seklinde dusunebilir, oyle degil iste.

Techopat.net aslında Deep webin parçasıdır. Ve Deep web illegal değildir. Dark web ise etkileşim halinde suç.

Ve hiçbir internetin katmanı yoktur. Sadece bir şehir efsanesidir. Ek olarak Tor ve I2P kullanmak sizi suçlu yapmaz ve illegal iş değil. Bıçak ve katil mantığı işte.

Her internet kullanıcısının erişemediği sitelere ve bilgilere burada ulaşmak mümkündür. Adeta kuralların, kanunların ya da yasakların olmadığı sınırsız bir alan demek mümkün…

Hocam.

Deep web: arama motorlarinin indexlemedigi (listelemedigi) internet trafigi.
or: WhatsApp iletilerimiz, mail kutumuz, oyun trafigimiz vb. - indexlenmediginden 'Dark Web'de 'Deep web' icerisindedir.

Dark web: Tor, ı2p gibi aglarin gizli servisleri.
or: Tor agi için ".onion servisleri", ı2p için "eepsite" vb.

yani?
Oyle iste. Aslinda "dogrusu boyle" denilebilecek bir şey degil, cunku -muhtemelen- medya tarafindan cikmis 2 adet terim. Bu yuzden bunlari anlatmayi da mantikli ve degerli bulmuyorum. Konuyu acmamin tek nedeni bu 2 hayali kelimenin farkini anlatip dogurdugu diger yanlislari duzeltebilmek.

"Deep web aslinda internetin %90'i" klisesi aslinda bir bakima dogrudur, internet trafigimizin cogunlugunu indirmeler, videolar, mesajlasma gibi indexlenmeyen seylerde kullaniyoruz. Ama bu kavramlarin ayni oldugunu sanan birisi "vay canina, Tor aginda internetten katlarca fazla şey var! Ben bu yasima kadar %10'luk kısmı biliyormusum!" seklinde dusunebilir, oyle degil iste.

Hocam Ö, Ü, İ harflerini daha sık kullanmanızı öneririm gerekli yerlerde yok çünkü. 😂 😂 (!)

Techopat.net aslında Deep webin parçasıdır. Ve Deep web illegal değildir. Dark web ise etkileşim halinde suç.

Ve hiçbir internetin katmanı yoktur. Sadece bir şehir efsanesidir. Ek olarak Tor ve I2P kullanmak sizi suçlu yapmaz ve illegal iş değil. Bıçak ve katil mantığı işte.
Technopat'in bir kismi deep web'e dahil evet bu dediginiz dogru. Ancak "deep web illegal degildir" ve "dark web etkilesim halinde suctur" fikirlerinizin dogru olmadigini belirtmek isterim.

Hidden services kullanmayan bircok illegal site mevcut. Biliyorsunuz, internet uzerinde pedofili ve terorizm siteleri var. Hidden services kullanip illegal yayin yapmayan siteler de mevcut, en bilinen ornegiyle Facebook.
Hocam.

Hocam Ö, Ü, İ harflerini daha sık kullanmanızı öneririm gerekli yerlerde yok çünkü. 😂 😂 (!)
Klavyemde Turkce karakter yok. Turkce alt-q duzeni ile Turkce karakter yazabiliyorum ama her harf icin alt tusuna basmak yorucu oluyor.

Ancak "deep web illegal degildir" ve "dark web etkilesim halinde suctur" fikirlerinizin dogru olmadigini belirtmek isterim.
Deep web'de Facebook ve DuckDuckGo servisleri var, söyleyeyim. İllegalın yanında, legalı da var yani.
Hidden services kullanmayan bircok illegal site mevcut. Biliyorsunuz, internet uzerinde pedofili ve terorizm siteleri var.
Öyle sitelerin çoğu scam ve tuzak zaten. Bunu herkes biliyor. Bilmeyenin de aklına şüphe ederim yani.

Deep web'de Facebook ve DuckDuckGo servisleri var, söyleyeyim. İllegalın yanında, legalı da var yani.

Öyle sitelerin çoğu scam ve tuzak zaten. Bunu herkes biliyor. Bilmeyenin de aklına şüphe ederim yani.
Aynen, agin ve trafigin icinde legal ve illegal birlikte bulunuyor; sonucta isteyen herkes internet uzerinde illegal icerikli yayin yapabilir, ki yapiyorlar da; isteyen de hidden services kullanarak siradan bir site yayinlayabilir, mesela ben yaptim. Bu yuzden "bu ag kotu, su ag ocu" demeyi dogru bulmuyorum.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı