Deneyimlediğim en iyi Linux dağıtımları

Panconn

Nanopat
Katılım
15 Ağustos 2023
Mesajlar
706
Çözümler
12
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Şu ana kadar çok fazla distro denedim, fakat beni tam anlamıyla tatmin eden çok az dağıtım vardı. Sizlere bunlardan biraz bahsetmek istiyorum:
1- Void Linux.
Şüphesiz, deneyimlediğim en iyi dağıtımlardan biri. Minimalistliği ve ve paket yöneticisi ile beni benden aldı. Kendisinin bir tabanı yok ve xbps paket yöneticisini kullanıyor ve bence xbps, Pacman'den hızlı. AUR kadar geniş olmasa da xbps-src adında bir deposu var, çoğu popüler uygulamayı barındırıyor. Bana xbps-src yetmez diyorsanız, xdeb ile .deb (Debian) uzantılı dosyaları xbps türüne çevirebiliyorsunuz. Yani .deb dosyalarını kolay bir şekilde Void Linux'a kurabiliyorsunuz. Minimalistliği sayesinde düşük sistemlere mükemmel çalışıyor. Ek olarak systemd kullanmamaktadır.
Stabilite konusuna gelince hiç üzmedi. Lakin şöyle bir sıkıntı var: Desteği yok denecek kadar az 😃 bu yüzden sorun yaşarsanız çözmeniz zor olabilir.
Kuruluma gelince tuı bir kurulumu var, yani terminal üzerinden GUI benzeri bir şekilde kuruluyor. Kurulumu çok kolay ve Max. 3 dakika sürüyor.
2 sürümü var: Xfce ve base
Base kurulum yaparsanız, kurulum sonrası Arch gibi ilerliyor. Kendi masaüstü ortamınızı kendiniz kuruyorsunuz.

1697880689314.png


Eğer özelleştirme ile uğraşmak istemiyorsanız, Void spini olan AgarimOs kulanabilirsiniz. Kendisi Void Linux gibi değil, hantaldır. Fedora, Ubuntu gibi hantal değil tabii ki de ama AgarimOs'u hafif bir sistem arıyorsanız tavsiye etmiyorum.
2- Devuan
Devuan, Debian'ın systemd kullanmayan bir çatalıdır. Bu sebeple de Debian'a kıyasla daha az kaynak kullanımına sahiptir. Kurulum mantığı Debian ile aynı ve Debian'a kıyasla daha kısa sürede kurulumu bitip, daha kısa sürede açılmaktadır. Program desteği konusunda sıkıntı çekmeyeceğinizi Debian kullananlar bilir 🙂

1697881410024.png


Daha kullanıcı dostu ve görünüşü güzel, düşük sistemler için ideal bir şey arıyorsanız Peppermint OS devuan-based var. Her ne kadar düşük sistemler için iyi olsa da, Devuan'dan daha fazla kaynak kullanımına sahip. Bunun sebebi bloatware bulundurmasıdır. Lakin stabil bir dağıtımdır.
3- EndeavourOS
Şimdi diyebilirsiniz ki, neden saf Arch'ı yazmadın da Endeavour OS'u yazdın. Saf Arch'ı yazmama gerek yok zaten, herkes biliyor. O yüzden bunu yazmak istedim.
EndeavourOS Arch tabanlı dağıtımların en minimalist ve stabil olanlarından biridir. GUI'li Arch lakabı da bu dağıtıma yakıştırılabilir 😃 Kurulumda size hangi masaüstü ortamının yüklenmesini istediğinizi söylüyor, masaüstü ortamı yüklememe gibi bir şansınız da var. Ben yüklemeyip kurulum sonrası Hyprland kurmuştum. Ayrıca içerisinde yay, neofetch vs. kurulu olarak geliyor.community Editions adında bir kurulum seçeneği var. İçerisinde hazır özelleştirilmiş Openbox, Sway, bspwm gibi Pencere Yöneticileri kullanabiliyorsunuz.
Bu dağıtımda masaüstü ortamlarından sadece Xfce özelleştirilmiş olarak geliyor, ve evet harika görünüyor.

1697888237746.png


Arch seven ve kurulumla uğraşmak istemeyenler için birebir.
4- OpenSUSE Tumbleweed
OpenSUSE, RPM paket yöneticisi tabanlı bir kullanıcı dostu distrodur. Tumbleweed ise OpenSUSE'in rolling-release yani sık güncelleme alan versiyonu. Ben bu sürümü Leap'e göre daha çok beğendim. İsteyenler daha az sıklıkla güncelleme alan Leap'e de bir şans verebilirler. OpenSUSE'in en büyük özelliği Yast dediğimiz uygulaması. GUI aracılığıyla terminale gerek kalmadan her işinizi yapabiliyorsunuzuz. OpenSUSE'un ISO dosyasının boyutuna bakmayın, hafif bir distro aslında. Sadece birden fazla masaüstü ortamını barındırıyor. Bu sebeple de ISO'nun boyutu büyük. Dilerseniz netinstall seçeneği de var.
Bunun beni benden alan özelliklerinden biri de, KDE kullanırken KDE Neon'dan bile az kaynak tüketimine sahip olması. Bu sebeple KDE sevenler için önerimdir.

1697890774042.png


Alternatif olarak OpenSUSE tabanlı Gecko Linux'ta var. Onu da çok beğeniyorum. Ona da bakabilirsiniz.
5- Calculate Linux
Gentoo tabanlı bir distrodur. Bu dağıtım, ihtiyaçlarınıza göre düzenlenmiş 5 sürüme sahiptir. Depoları çok geniş olduğu için bu dağıtımda rahatça çoğu uygulamayı yükleyebilirsiniz. Ama şöyle bir eksisi var: Paket yöneticisi Portage her ne kadar çok kullanışlı olsa da, biraz yavaştır. Gentoo'nun kurulumuyla uğraşmak istemeyenler için tavsiyemdir.

1697891357726.png


Not: Rehberde gördüğünüz hatalar, veya eklemek istediğiniz dağıtımlar varsa yazarsanız çok iyi olur.

Not 2: İlk defa böyle bir rehber yazdığım için eksiklerim olabilir, eğer bir hatam varsa affola.

İleride bu dağıtımlara ekleme yapabilirim.

Okuduğunuz için teşekkürler.
 
Son düzenleme:
Ben xerolinux dağıtımını çok beğeniyorum. Ama içerisinde yay - pamac-all - archlinux-Tweak-tool vs kurulu gelse daha da hoş olabilir. Görsel olarak çok fazla modifiye ihtiyaç duymayan bir KDE ile geliyor. Arkadaşımızın eklediği wellcome sayfasında zenkernel - snap - driver yükleme gibi seçeneklerinde olması, acemi kullanıcılara büyük fayda sağlıyor.

Akabinde kullanmıyor olsam da Openbox'ı oldukça cazip hale getirmiş olan archcraft var. Script kurulumları xerolinux kadar olmasa da default yüklemede gelen 10 farklı style ve Openbox'ın az RAM harcıyor olması.

Garuda için söylenecek tek şey; grafik özelleştirilmesi yapmak için oldukça fazla zaman harcanmış olması. Şahsi denemelerimde (acemi bir kullanıcı olarak) çok memnun kalmış olmam.
Oyun amaçlı Arch Linux denemek veya kullanmak isteyenler için kurulu ve yol gösterici ayarlarının olması da extra bir ayrıcalık oluyor. Gamer serisinde snap default yüklü olması daha da güzel olmuş.

Ama eninde sonunda burada bize bir şeyler paylaşan sizler ve tüm Linux dağıtımları için söyleyebileceğim en güzel şey ise;

"emeğinize sağlık"

Teşekkür ederim herkese.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı