Depolama alanlarındaki verilerin silinmemesi

Parti Şapkası

Kilopat
Katılım
16 Ocak 2019
Mesajlar
3.564
Çözümler
7
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Öğrenci
Bu olayın bilgisayarların depolama alanları için olduğunu bayağıdır biliyorum. Bir veriyi sildiğimizi zannettiğimiz zaman aslında o veri gizleniyormuş ve üzerine yazılabilir olarak kenarda bekliyormuş. Üzerine veri yazılınca silinmiş oluyor. Henüz üzerine veri yazılmayanlar ise uygun yöntemler kullanılarak ulaşılabilir hale geliyor.

Aynı şeyin telefon için de geçerli olduğunu fark ettim. 5 yıllık telefonuma "DiskDigger" isimli bir uygulama kurup tarama yaptım. Yaklaşık 4000'e yakın fotoğraf ve video önbellek görseline ulaştım. Görseller genel olarak 25-50-100 kilobayt boyutlarında ve 640x360 çözünürlükte. Yani asıl kaynağın yalnızca ufak birer artıkları olarak kalmışlar. Ne zaman çektiğimi bile hatırlamadığım 3-5 yıllık görsellere ulaşmak maziye dalmama sebep oldu ancak bu iş biraz garibime gitti.

Depolama alanlarındaki veriler niçin tam olarak silinmiyor ve sadece üzerine veri yazılınca siliniyor? Bu işin mantığı nedir?
 
Bunu deftere yazmak gibi düşünebilirsin. Ne kadar yazıp silerseniz silin, alt sayfalarda daima iz kalacaktır.
 
Fabrika ayarlarına döndürmeden önceki fotoğraflara da erişebildiniz mi?

Fabrika ayarlarına döndürme işlemini yapıp yapmadığımı hatırlamıyorum ancak 5 yıllık fotoğraf verisi bile hâlâ duruyordu. Sanırım o işlem bu verileri silmek için işe yaramıyor.
 
Depolama alanlarındaki veriler niçin tam olarak silinmiyor ve sadece üzerine veri yazılınca siliniyor? Bu işin mantığı nedir?
Farklı teknik açıklamaları olabilir ama tam formatlama ile hızlı formatlama arasındaki fark gibi muhtemelen. Sildiğimiz dosyaların her seferinde tam olarak silinebilmesi, fazladan zaman ve enerji gerektirirdi. Onun yerine "bunun üzerine yazılabilir" şeklinde işaret koymak daha pratik gibi.
 

Geri
Yukarı