Deprem verileri sizce gerçek mi?

Ben doğru söylediklerine inanıyorum.
Ocak-Şubat-Mart ayları Bursa'da çok hareketli geçmişti, Manisa'da zırt pırt olan depremlerin hepsini hissediyordum. Sizin dediğiniz tür, yani çok sallayan fakat 4.3 gibi rakamlar verilen depremlerin derinliği pek alçak olmuyor genelde, o yüzden çok sallıyor olabilirler. 4.8 büyüklüğünde bir deprem beni uykumdan uyandırmıştı gecenin köründe, büyüklüğüne şaşırmıştım ama derinliğe bakınca kavramıştım işi.
 
Biraz fazla abarttın sanki?
4.3 dense ne olur 5 dense ne olur?
7 büyüklüğünde deprem oldu da 3'mü dediler ?
Ne kadar bilgilisiniz bilmiyorum ama 4.3 ile 5 arasında çok büyük fark var. Benim kendi fikrim bu değerler biraz indirilmiş zaten farkederseniz büyük depremlerde önce fazla gösteriyorlar sonra azaltıyorlar. 5.8'de öyle oldu. :)
 
Ne kadar bilgilisiniz bilmiyorum ama 4.3 ile 5 arasında çok büyük fark var. Benim kendi fikrim bu değerler biraz indirilmiş zaten fark ederseniz büyük depremlerde önce fazla gösteriyorlar sonra azaltıyorlar. 5.8'de öyle oldu. :)
100 farklı merkezi topla, bir bölgeye hepsi sismik ölçüm sistemlerini yerleştirsin bir sürü farklı büyüklük hesaplaması görürsün. Yerin kilometrelerce altında olan bir şeyin küresel olarak "kesin" bir ölçümü yok, çok yakın verilerle yapılan bir hesaplama bu çünkü yer kabuğu her yerde homojen yapıda değil. Önce hızlı şekilde veriler toplanıyor, açıklama yapılıyor sonra ise daha temiz bir sonuç açıklanıyor. Her yerde bu böyle, bunda şaşırılacak bir şey yok.

Ayrıca o deprem verileri fayın kırıldığı lokasyonu belirleyerek hesaplama yapar, o sarsıntı sana gelene kadar zaten o açıklanan büyüklükte değil daha azıyla sarsılıyorsun. Bulunduğun bölgenin yer durumuna göre (kaya tipleri ve dolgu/bataklık olması) bunu farklı "şiddetlerde" yaşıyorsun. Sert kayalık bir bölgenin üzerinde yaşayacağın etki ile dolgu üzerinde yaşayacağın etki de aynı değil. Sarsıntı boyutu bununla birlikte bulunduğun kat ile de ilgili.

Boğaziçi verileri bizim topraklarımızda en güvenilir ölçümleri yapan veridir çünkü sismik ölçüm sistemleri en yerleşmiş kurum burada onlar. Çok fazla sayıda yerde sistemleri var, depremin tam koordinatı ve fayın kırılma ölçümlerini yapma konusunda yabancı servislere göre daha sağlam bir ağa sahipler. Ayrıca Türk kurumu diye hor görmeye gerek yok, bunu genele söylüyorum. Boğaziçi bu konuda Dünya çapında saygın az sayıda kurumdan biri. Dünya'nın deprem açısından en faal bölgesinde çalışmalar yapan bu kurum kadar yetkin iş yapabilecek kurum sayısı az.
 
Son düzenleme:
Abartnayın. O kadar da fena sallanmadı.

IMG_20200924_192042.jpg
 

Yeni konular

Geri
Yukarı