Derleyiciler ile program yazılır mı ve bu diller nasıl kullanılır?

C dili ile hesap makinesi yapıyorsun.
.exe oluşturuyor.
Onu açıyorsun.
Ve konsol ekranını görüyorsun.
Buraya kadar olan kısmı anlamadıysan anlayana kadar oku.
Görev yöneticisini açarsan onun .exe olduğunu görürsün.

Anladığına emin misin? Bak o çalıştırdığın şey .exe dedim. Sen de kabul ettin. Tamam mı?

Şimdi, neden öyle oluyor? Çünkü öyle yazdın. Çünkü öyle olmaması için bir şey yapmadın.

Programlar neden öyle olmuyor? Çünkü onlar öyle olmaması için bir şey yaptı. Windows GUI kullandı, başka şeyler kullandı. Mesela C#'çılar çok sever arayüzleri. Arayüz görünce çıldırırlar. Onlar da form uygulaması yapıyor.

C ile Windows ortamında arayüzlü bir şey yapmaya çalışacağına o işi yapacak bir işletim sistemi yaz, daha iyi.
C++ veya başka bir şey kullan çok istiyorsan.
Hocam sağolun anladım buraya kadar. Anlama kıtlığım için özür dilerim. Bir sorum daha olacak. Form ve konsol arasındaki fark nedir? İkisi de bizlere neler sağlar? Kısa bir özet geçer misiniz?
 
Hesap makinen sadece iki sayıyı topluyor diyelim. Konsol uygulamasında sen sayı 1'i gir, sayı 2'yi gir, cevap bu şekilde yazdiriyorsun. Formda ise kutucuklar oluyor. Oraya yazıyor sayilari. Topla tuşuna basınca da işlemi arkada yapıp oraya bir yere yazıyor. Büyüsü falan yok. Aynı şey. Sadece siyah değil.
 
Hesap makinen sadece iki sayıyı topluyor diyelim. Konsol uygulamasında sen sayı 1'i gir, sayı 2'yi gir, cevap bu şekilde yazdiriyorsun. Formda ise kutucuklar oluyor. Oraya yazıyor sayilari. Topla tuşuna basınca da işlemi arkada yapıp oraya bir yere yazıyor. Büyüsü falan yok. Aynı şey. Sadece siyah değil.
Hocam son bir soru kızma lütfen. Hocam programda tema, görüntü, resim, ses vs. olmasını konsolda nasıl sağlıyoruz peki?
@Thermes hocam bilmiyorum öğrenmeye çalışıyorum niye kızıyorsunuz?
 
Hocam C dili ile bir hesap makinesi yapıyorum mesela ama .exe şeklinde oluşturmuyor. Siyah ekranda (cmd ekranı gibi) açıyor bu neden oluyor o zaman? Programlar bu şekilde olmuyor çünkü?
Çünkü C diliyle konsol uygulaması da yazabilirsiniz form uygulaması da. Siz, C dilinde konsol uygulaması yazdığınız için "siyah ekranda cmd gibi" açılıyor. Ayrıca form uygulaması da yapsanız konsol uygulaması da yapsanız projeyi exe olarak çıkarmanız için projeyi build işlemine sokmanız gerekir.
 
Yine yanlis tufani olmus konu. Tek tek raporladim bilmeden konusanlari. Bakalim ise yarayacak mi.

- Tum derleyiciler kodu makine diline cevirmezler, byte-code denilen ara segmentlere de cevirirler. Bu islem program calisirken de yapilabilir. ( JIT Compiler -> Just-in-time compilation - Wikipedia ) Byte-Code ' un kendisi de duruma gore interpretore ya da farkli bir derleme islemine ihtiyac duyabilir.

- IDE ya da kod editoru derleyici degildir, derleme isini yapmaz. Derleyici bambaska bir seydir. Perde arkasinda editorler derleyiciyi calistirirlar, cogu IDE derleyici yuklu gelmez cunku tek bir dil icin farkli derleyiciler olabilir, hangisini istedigini bilemez.

Her dil compile edilmez, derleyici olmadan da yazabilirsin ancak o dillerde de interpretore ihtiyac duyarsin. Sonucta senin yazdigin kodu makine diline cevirecek islemler silsilesine ihtiyacin var. Bazen bunu tek basina derleyici yapar bazen derleyici + interpretor + assembler + linker yapar.

Bence isin bu kismina kafa yormaktansa herhangi bir dilde ve temel olgularda uzmanlasmak gerek. Programlama dilinin nasil calistigini tam anlamadan derleyicinin nasil calistigini da anlamak mumkun degil.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı