hrksbndncy
Hectopat
Bir programda sabit kalmayı çalış sanki diyet/spor yapıyor muş gibi. Tekrar o istek gelince hayır bu programı değiştirmeyeceğim de kendine.Arkadaşlar bende ders çalışma programı yapma gibi bir bağımlılık oldu resmen. Dershanede kütüphanede oturuyorum diyelim ders çalışırken sıkılınca eve gidip programımı değiştiriyorum, ertesi gün yine çalışamayınca yine programı değiştiriyorum. Benim 2. mezun senem bir de neredeyse 1 yıldır bunu yapıp duruyorum. Programı yaparken hafta hafta planlıyorum, her şeyi 1 hafta planlayıp bıraksam neyse diyeceğim ama 20-30 haftalık plan yapıyorum burada, saatler sürüyor. Geçen sene de aynısını yapıyordum kazanamadım, bu sene acaba hiç program yapmadan direkt kafamdan mı ders çalışsam? O zaman da plansız ilerlemiş olurum diye düşünmekten beynim ağrıdı.
Bende öyle düşünüyorum neden isteğim yok bilmiyorum ama tahmin edebiliyorum birazcık muhtemelen ekran bağımlılığında dolayı dopamin seviyem çok yüksek olduğu için diğer şeylere (ders çalışmak gibi) bunlara ilgi duymadığımı düşünüyorum.
Bu bağımlılıkla alakalı. Ders çalışmak uzun bir süreç program yapmak ders çalışmaya nazaran kısa bir süreç. Sürekli telefonda short videolar kaydırmak sana çok keyif verirken, ders çalışmak gibi saatlerce masa başında oturmak sana keyif vermiyor ve mutsuz hissettiriyor. İç güdüsel olarak mutlu olmaya çabalayan beyinde, sana, kendisini mutsuz hissetiren bu ortamdan uzaklaştırmak için ders programı hazırlattırıyor ve sanki sana ders çalışıyormuş gibi hissetiriyor. Bunu sen isteyerek yapmıyorsun otomatik yapıyorsun.
Bağımlılıktan kurtulmanın tek yolu o dozu almamaktır. Nasıl yapacaksın peki:
Diyelimki ders çalışmaya başladın ve bir süre sonra sıkıldın ders programı hazırlama isteği geldi. Ders programı hazırlamak yerine kendine git bir çay veya kahve hazırla veya soğuk bir su iç yada 1-5sy kitap oku. O istekten kurtulmak için farklı bir şey ile 5-10dk meşgul et kendini. Sonra tekrar otur derse.
Baktın ki farkında olmadan ders programı hazırlamaya başlamaşsın, ortasında farkettin bu durumu. Hazırladığın o kağıdı anında yırtıp at çöpe. Ve yine 5-10dk farklı bir şey ile meşgul et kendini. Sonra tekrar derse otur.
Bu durum zaman alacak ama olacak. Bir de dersi yapamadığın sürece sıkılırsın, yaptığın sürece başardığın sürece keyif alırsın. Başaracağına odaklan.Başardıkça da ilgin artmaya başlayacak.
Matematik için çalışma metodu: (Burası uzun olmasın diye başkasına yazdığım yazının linkini kopyaladım)
Haftada 10 saat çalışma ile TYT matematik yetişir mi?
Merhaba arkadaşlar. Sıfırdan hiç temelim olmadan TYT matematik için haftada 5 gün olmak üzere haftada 10 saat yeter mi? 1 = temel kavramlar. 2 = sayı basamakları. 3 = bölünebilme kuralları. 4 = EBOB EKOK. 5 = rasyonel sayılar. 6 = mutlak değer. 7 = üslü sayılar. 8 = oran orantı. 9 = problemler...