Derse Katılamamak

Derste öğretmenimiz soru sorduğu zaman cevabı bilsem dahi sessiz kalmayı tercih ediyorum, eğer soruyu bilen olmazsa parmak kaldırıyorum.

Derste asla öğretmenlerle iletişime geçemiyor, geçmek istemiyorum.

Bunun sebebi nedir?

Son düzenleyen: Moderatör:
Temel problemin bu tarz durumlarda öz güven eksikliği olduğunu düşünüyorum. Yanlış yaptığında/söylediğinde sınıfa rezil olacağını, hocanın seninle dalga geçeceğini düşünmek gibi şeyler sürüklüyor öğrenciyi bu duruma. Bunun en iyi çözüm yolu doğru olduğun cevabı net bir şekilde söylemek. Cesaretini toplayıp bunu yaptığında ne kadar güzel bir his olduğunu anlayacaksın. Elini kaldır ve düşünceni çekinmeden söyle. Sonra göreceksin ne güzel bir şey olduğunu bunun.

Bu problem bende de var. Benimki genelde "Yanlış Yapma Korkusu" oluyor. Kimse cevap veremediğinde benimki yanlış olsa bile en azından cevap veririm diye parmak kaldırıyorum. Seninki de bundan kaynaklı olabilir mi?

Konudaki sual "Bunun sebebi nedir?" Cevapların çoğu şöyle yap böyle yap. Onu yapma bunu yap.
Bunun sebebi sınıftakilerle samimi değilsin o yüzden çekiniyorsun. Daha çok arkadaş grubuyla ilgili.

Ah, ah! Aynı durumu yaşıyoruz. Derste yanlış yaparsam, sınıfa ve öğretmenime rezil olur, onlar dalga geçer diye düşünüyorum. Hala yakamı çekiştiriyor bu problem. Ne yapacağız? Cesaretimizi toplayıp içimizdeki düşünceyi dökeceğiz galiba:dikkatli: Hatta, öğretmen, derse katılmadığımdan şikayetçi. Yahu öğretmenim, her şey parmak değil ki! Kendime güvenmiyorum bir kere. Sana tavsiyem, yanlış yapmaktan korkma. Bu gereksiz bir korku. Kendi içinde emin olduğun cevabı, öğretmene söylemekten çekinme.

Büyük ihtimalle benim gibi söz hakkı aldığında yanlış cevap söyleğin için olmuştur. Yanlış cevabı vermende saçma sapan küçük bir hatadan dolayıdır. Derse katılmak cidden işe yarıyor 12. sınıfta matematik türev, limit ve integralim çok iyiydi.1 sene boyunca matematik derslerine katıldım hocayla arami iyi tuttum son 3 yazılıdan 100 100 100 aldım sonuncudan işlem hatam vardı bir soru gidiyordu hoca onuda 100 yapmıştı. Hem derse katılırsan yaparsan sosyalleşirsin ben hep katıldım. Birsürü kişi soru getirirdi. Ne alaka diyebilirsin o matematik dersine katılmam sayesinde 11 sınıfta 5 tane arkadaşım varsa12. sınıfta 20 tane olmuştur.

Ah, ah! Aynı durumu yaşıyoruz. Derste yanlış yaparsam, sınıfa ve öğretmenime rezil olur, onlar dalga geçer diye düşünüyorum. Hala yakamı çekiştiriyor bu problem. Ne yapacağız? Cesaretimizi toplayıp içimizdeki düşünceyi dökeceğiz galiba:dikkatli: Hatta, öğretmen, derse katılmadığımdan şikayetçi. Yahu öğretmenim, her şey parmak değil ki! Kendime güvenmiyorum bir kere. Sana tavsiyem, yanlış yapmaktan korkma. Bu gereksiz bir korku. Kendi içinde emin olduğun cevabı, öğretmene söylemekten çekinme.

Parmak kaldırırken çekinen şahıs dürüst bir şekilde öğrenmenin karşısına çıkıp; "Öğretmenim, parmak kaldırıp yanlış yapmaktan çekiniyorum." diyemez.
İmkanı yok.
Bunu yenmenin ilk yolu:
Sosyalleşmek.
İnsanlarla tanışmak, herkesin bir gün öleceğini, kıçlarında bok torbası taşıdıklarını unutmamak.

Özgüven sahibi olmaya mutlaka çalış, çabala.
Yarın öbürgün bir topluluk önüne çıkıp yanlışlıkla kayıp yere düştüğünde psikojin bozulur.
Oysa ki özgüven sahibi biri olsan hep beraber güler, olaya mizah katıp konuyu kapatırdın.
Özgüven; yaptığın hatalarda sırtını yaslayacak duvardır.

Dik yürü, dik dur. Başın her zaman dik dursun. Utandığın zaman gözlerini ellerinle kapatman yüzünü gizlemez, fotoğraf çekmek istedikleri zaman "Ben çekmek istemiyorum ya..." diyip utancını gözler önününe sermek tipini gizlemeyecekler. Onlar bütün gün senin iyi halini de, kötü halini de görüyorlar.
Çirkin birinin başı eğik, kambur yürüyüp ezik tavırlar sergilemesi mi daha mantıklı yoksa aynı kişinin dik yürüyüp, sözünü kimseden esirgemeyen, hazır cevap olan, insanların hatalarını cesurca yüzlerine vuran, kişileri toplumları, sohbetleri yöneten lider yönlü afedersiniz işin p*çi biri olmak mı daha mantıklı?

Elinizde olmayan koşullar yüzünden kendinizi suçlamayın, o koşullar, sıkıntılar değişmiyor ise kabullenin. Ama değişmeye açık ise sefere çıkın.
Karakter değişmeye açıktır, hata yapmaktan korkmayın, bir kere geliyorsun bu hayata onu başınız eğik geçirmeyin. İşin ucunda ölüm olsa dahi korkmayın zira her gün ölerek yaşıyorsunuz.
Ezdirme kendini, en psikopat insanın bile zayıf noktası vardır. Onu yakalarsan kulun kölen edersin, bunu bilmek için fiziksel olarak güçlü olmak değil, zihinsel olarak güçlü olmak gerekiyor.

İmzandan ve parmak kaldırmama sorunundan çıkarım yapıp diğer yaralarının ilacından bahsetmek istedim. Dediklerimi mutlaka kaale al. Bazı şeyleri yaşayıp geçirmiş biri olarak söylüyorum bunları.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı