Devre için hangi transformatör seçilmeli?

ASSEMBLY_ROCKET

Picopat
Daha fazla  
Selam arkadaşlar, amacım AC/DC dönüştürücü yapmak. Bunun için şehir şebekesini, transformatör ile ilk önce gerilimini düşürmek istiyorum fakat bir sürü çeşit transformatör olduğunu fark ettim. Hangisini kullanmam benim için uygun olur?

Bir de bazı transformatörlerde 2X voltaj değeri yazıyor mesela bunun anlamını tam anlayamadım.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-03-08 152548.png
    Ekran görüntüsü 2025-03-08 152548.png
    491,4 KB · Görüntüleme: 32
Son düzenleyen: Moderatör:
2X demek, 2 adet ayrı çıkış var demek. Mesela 2x6V yazıyorsa 2 adet 6V AC çıkışa sahip demektir.

Devrenin ihtiyacına göre seçmen gerekir ama burada standart olarak tercih edilebilecek modeller 130644 olur. İhtiyacınız olan voltajı verebilecek tek veya iki çıkışlı trafolardan biri seçilebilir.

Merhaba. Yapacağınız adaptörün volt, amper çıkış değerine göre seçeceğiniz trafonun VA değerini (12 volt, 1 A DC çıkışlı se 12*1=12 VA gibi) seçersiniz. 2 çarpı demek; tek 12 volt çıkışı olan bir trafonun 2 çarpıda orta ucu da olup (3 çıkış noktası) 0-12-24 volt veya 12- 0-12 volt AC sarım çıkışını ifade eder.

2 çarpı çıkışlısını doğrultmada 2 diyot, tek sarımlı trafo çıkışında 4 diyot veya köprü diyot + elektrolitik kondansatör (regülesiz olan doğrultmada) kullanırız, yani avantajı birinde (2 çarpı çıkışlı sarımda) sadece 2 diyot diğerinde ise 4 adet diyot veya köprü diyot elektrolitik kondansatörle birlikte kullanırız, tek farkı bu olur. Bağlantı için internetten "tam dalga doğrultma" elektronik devre şemalarına bakın. Kolay gelsin.

2X demek, 2 adet ayrı çıkış var demek. Mesela 2x6V yazıyorsa 2 adet 6V AC çıkışa sahip demektir.

Devrenin ihtiyacına göre seçmen gerekir ama burada standart olarak tercih edilebilecek modeller 130644 olur. İhtiyacınız olan voltajı verebilecek tek veya iki çıkışlı trafolardan biri seçilebilir.
Peki 2 çıkış olma sebebi nedir birleştirirsem 12 V bir çıkış elde edebilir miyim ?

Merhaba. Hayır, hayır, hocam; bu 2 çıkışın çok önemli bir avantajı veya önemli bir esprisi zaten günümüzde pek yok, tek sarım çıkışla da adaptör (redresör) kolayca yapılabilir. Zaten günümüzdeki tüm adaptörlerin tümü tek sarıma bağlı köprü diyot ve elektrolitik kondansatörle tek sarım çıkışlılarla veya LM78XX voltaj regülatörleriyle DC gerilim elde edilmiş oluyor. Örneğin LM7812 ile 12 volt LM7805 ile 5 volt sabit DC gerilim elde ediliyor.. Ama bu türden gerilim regülatörlerinde, regüle edilecek AC voltajın regüle sonu çıkan DC voltajından 3-4 volt AC kadar daha fazla voltajda olması gerekiyor.

Regülesiz veya voltaj regülatörü olmadan köprü diyotla yapılanlarda ise 12 volt AC aşağı yukarı yine 12 volt DC olarak çıkabilmiş olur. Çünkü elektrolitik kondansatör köprü diyotlarda düşen 0.65*2=1.30 voltu çok uygun mF kapasitesinde seçilmişse yine 12 volt DC 'ye getirebilmiş olur, 12 volt AC tek sarımla girer, köprü diyot+ elektrolitik kondansatörle paralel bağlı olarak yine 12 volt DC olarak çıkabilmiş olur.

2 çarpı 6 voltluk çift sarım çıkışlı bir besleme trafosu olup orta ucu da varsa evet, 6+6=12 volt DC iki sargının peşi sıra seri bağlı olması yapısıyla orta ucu kullanmadan siz 12 voltu böylece elde edersiniz bu mümkündür. Örneğin 18 volt AC çıkışlı 3 watt bir trafoyu elektronikçilerde aradım ama bulamadım, fakat ayni elektronikçiden 2 çarpı 9 volt AC sarım çıkışlı trafo (ona muadil olarak) seçip satın aldım. Böylece sadece dış çıkış uçlarını kullanırsam 9+9=18 volt AC'yi dış çıkış uçlarından orta ucu hiç kullanmadan böylece elde eder, 18 volt DC gereken elektronik cihazım için bu adaptörü yine yapabilmiş olurum. Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Peki 2 çıkış olma sebebi nedir birleştirirsem 12 V bir çıkış elde edebilir miyim?
2 çıkışı ben özellikle 3 veya daha fazla röle sürdüğüm, haberleşme ve giriş çıkışlara sahip devre tasarımlarında izole hat için kullanıyordum. Mesela röle tarafı 12V ile beslenecek, trafonun bir çıkışını sadece oraya, diğer çıkışı ise devreye olacak şekilde tasarlayabiliyorsunuz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı