DGS ile bilgisayar mühendisliği zor mu?

siberci013

Picopat
Katılım
25 Aralık 2022
Mesajlar
991
Çözümler
1
Arkadaşlar sorum yukarıda bu yıl bilgisayar programcılığı yazıp gitmeyi düşünüyorum. DGS ile bilgisayar mühendisliğine tamamlamak istiyorum sizce mantıklı mı?
 
DGS ile alakalı en büyük sorun kontenjanların az olması. Hatırladığım kadarıyla çoğu üniversitede bilgisayar mühendisliği bölümleri için DGS'lilere ayrılan kontenjan 5-6 civarlarındaydı. Sınava giren, tercih yapan, bölüme talep gösteren öğrenci sayısının ne kadar çok olduğunu belirtmeye gerek yok herhâlde. Yıldan yıla ve önlisans başarı puanına göre değişmekle beraber, matematik testinden 40 netin altında kalındığı durumlarda düzgün bir mühendislik bölümü kazanmak hayal olmaya başlıyor. En önemli konu bu. Türkçe testinden de en az 1(?) net yapmak zorunlu.

Bir diğer can sıkıcı konu ise önlisansta alınan derslerin mühendisliğe geçiş yapıldığında muaf edilip/edilmemesi. Bilgisayar Programcılığı bölümünde aldığın derslerin benzerleri geçiş yaptığın mühendislik bölümünde varsa bunların muaf edilmesi beklenir. Dolayısıyla benzer konuları tekrar tekrar görüp öğrencinin vakit kaybetmesi önlenir. Fakültelerde ders muafiyetleriyle ilgilenen, fakülte hocalarından oluşan bir komisyon vardır. DGS'li öğrencilerin tüm kaderi bu hocaların ellerindedir. Özellikle belli bir seviyenin üzerinde olan (kalburüstü) fakültelerde, öğrencinin önceki okulundan (önlisanstan) aldığı eğitimin kalitesine güvenilmez. Bu fakültelerdeki hocalar haklı veya haksız şekilde ilginç bir üstünlük psikolojisine girerek önceden alınan eğitimi küçümserler. Dolayısıyla DGS ile mühendisliğe geçiş yapan birçok arkadaşımıza bu aşamada YÖK dersleri (matematik, Türk Dili, Atatürk İlkeleri vs.) hariç hiç muafiyet verilmeden fakülteye başlatıldıklarına şahit olduk. Yani bu, o fakülteyi en baştan dört sene okumak anlamına geliyor.

İşte burada karar vermek gerekiyor:
  • İki sene önlisans okumak, daha kolay bir sınav olan DGS'ye girmek, kontenjan ve muafiyet sorunlarıyla uğraşmak. Ayrıca bazı üniversitelerin DGS ile öğrenci kabul etmemesi.
ya da
  • Doğrudan lisans programı kazanmaya çalışarak yukarıda bahsettiğim sorunlarla hiç uğraşmamak.
 

Geri
Yukarı