En az 6 yıl olması gerektiği konusu o kadar mühim ki... Bunu, kendinin mühendis unvanını hak etmediğini söyleyen siz ifade ediyorsunuz. Gerçekten mühendisliğin hakkını vererek icra edebilip de şimdiki halini de savunacak kişiler hiç az değildir. Mesleğin okulda değil sahada icra edilirken tam olarak öğrenileceğini unutmamak da gerekir. 4 yıl olan haliyle kesinlikle yeterli değil tabii.@Ahsapzen 'in bahsettiği sebepten. Sistemi eleştirmemiz gerekiyor. Lisede biyoloji hastası biriydim, fakat puanım yettiği için mühendisliğe yönlendirildim. Kimse bakmadı üç boyutlu düşünüp düşünemediğime, kimse sormadı fizik dersini sevip sevmediğimi.
Tüm meslek grupları için yetenek ve kültür sınavı gerektiğini düşünüyorum.
Diğer yandan mühendislik gibi bir meslek için en azından %2-3'lük dilimden alım yapmalı. Okul en az 6 yıl olmalı, mezun olan adam çıktığında gerçek anlamda "ben mühendisim" diyebilmeli. Zaten bunlar olmadığı için mesleğimiz ayaklar altında. Yeni mezun adamı asgari ücretin altında çalıştırarak tuvalet temizletebiliyorlar.
Problem, sadece öğretim süresi de değil; tam anlamıyla tıp fakülteleri gibi müstakil ve üniversitenin geri kalanından bağımsız akademik takvime, işleyişe ve aklıma gelmeyen yönlerine sahip olarak teşekkül etmeli mühendislik fakülteleri. Tıp fakültelerine benzemeli değil, tıp fakülteleri gibi üniversitenin geri kalanından biraz daha farklı olabilmeli yani. En azından İTÜ'de durumun farklı olmasını, yıllar içinde değişmiş olmasını ve 1992'den önce kurulmuş olan mühendislik fakültelerine örnek olmuş olmasını beklerdim mesela; varoluş sebebi mühendislik fakültesi olan, mühendislik fakültesi üzerine inşâ edilmiş bir üniversite olduğu için.
Önce "muhteşem" şeklinde beğeni attım bu mesajınıza ama ilk paragraf üzücü olduğu için "beğen"e çevirdim. Kısacası, beğenim sadece üçüncü paragrafa.
Son düzenleme: