Dik yokuşlarda araba nasıl kaldırılır?

yolsuzyolcux

Decapat
Daha fazla  
Selamlar,

Direksiyon sınavına kendi yeni aldıgım 1.4 dizel araçla hazırlanıyorum(yokuş kalkış desteği yok).
Hafif yokuşlarda, yani debriyajı kavramaya getirince hafif hafif ileri yürüdüğü noktalarda sıkıntı yok fakat dik yokuşta ortalama her 3 denememde 2'si stop oluyor 1'inde kalkıyorum.
Kavrama noktasını bulmak için freni bırakıyorum geri kaçmıyorsa doğru kavramadayım diyorum biraz geri kaçarsa tekrar frene basıp debriyajı milim daha kaldırıyorum kavrama noktasına ulaşmak için, ama sıkıntı şurada, o kavrama noktasında frenden gaza geçtiğimde gaza az da bassam çok da bassam araç kendini öne fırlatıp stop ediyor hemen. Bazen ara gazla devir yükseltip kalkmaya çalışıyorum kendini hemen öne atmadan devir yükselirse kalkar diye ama o da yarı yarıya stopla sonuçlanıyor.
El freni kalkışı direksiyon sınavında yasak oldugu icin tercih etmiyorum.
Siz yeni öğrenirken bu durumu nasıl aştınız? Yani kağıt üzerinde tanım belli kalkış için, kavramaya getir, frenden gaza geç, ama pratikte öyle olmuyor maalesef benim için.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sıralaman yanlış. Hafif gaz verirken ayağını debriyajdan çek. Yokuş çok dikse verdiğin gaz miktarını arttır. Önce debriyajı kavrama noktasına getirdiğinde o gaz yetmezse direkt istop eder ama önce gaz sonra debriyaj yaparsan gaz sadece biraz fazla olabilir. Ona da kimse bişi demez. Zamanla arabaya alışırsın. Zaten sürücü kursu araçlarında genelde yokuş kalkış desteği var.

Selamlar,

Direksiyon sınavına kendi yeni aldıgım 1.4 dizel araçla hazırlanıyorum(yokuş kalkış desteği yok).
Hafif yokuşlarda, yani debriyajı kavramaya getirince hafif hafif ileri yürüdüğü noktalarda sıkıntı yok fakat dik yokuşta ortalama her 3 denememde 2'si stop oluyor 1'inde kalkıyorum.
Kavrama noktasını bulmak için freni bırakıyorum geri kaçmıyorsa doğru kavramadayım diyorum biraz geri kaçarsa tekrar frene basıp debriyajı milim daha kaldırıyorum kavrama noktasına ulaşmak için, ama sıkıntı şurada, o kavrama noktasında frenden gaza geçtiğimde gaza az da bassam çok da bassam araç kendini öne fırlatıp stop ediyor hemen. Bazen ara gazla devir yükseltip kalkmaya çalışıyorum kendini hemen öne atmadan devir yükselirse kalkar diye ama o da yarı yarıya stopla sonuçlanıyor.
El freni kalkışı direksiyon sınavında yasak oldugu icin tercih etmiyorum.
Siz yeni öğrenirken bu durumu nasıl aştınız? Yani kağıt üzerinde tanım belli kalkış için, kavramaya getir, frenden gaza geç, ama pratikte öyle olmuyor maalesef benim için.

Muhtemelen gaza basar basmaz direk debriyajı çektiğiniz için araba devirlenemeden stop ediyor.
Devirlenmesine rağmen de stop ediyorsa debriyajı bir yandan kaldırırken gazıda bir yandan arttırın.

Direksiyon sınavında yasak olabilir aşırı dik yokuşta mecburen el freniyle kalkman lazım çünkü bu arabanın o an üretebildiği torkla, içinde kaç kişi oturduğuyla, o kaç kişinin toplam kaç kilo ağırlık yaptığıyla da alakalı bir durum. Ben de hayatımda hiç el freniyle kalkma ihtiyacı duymamışken aşırı dik bir yokuşta üstelik arnavut kaldırımı(sürtünme az olur lastikler hiç yol tutmaz) olan bir yerde mecburen ilk defa el freniyle kaldırmayı deneyip kaldırmıştım.

Normal yokuşta sıkıntı yaşamıyorsan, aşırı dik yokuşta mecburen gerekiyor olabilir yani. Araç kendini ani öne atarak stop ediyorsa ya debriyajdan hızlı çekiyorsun ayağını ya da gaza ani yükleniyorsun debriyajdan kaldırırken. Sınav dışında kullan el frenini sorun olmaz ki yani. Debriyaj vites atmak için değil, arabayı hareket ettirmek için var. Özellikle dizel arabada gazdan çok debriyajla hareket etmeye alışacaksın zaten.

Kurs hocan o tip durumlar için yarım debriyaj kullanmayı da öğretebilir veya adı üstünde sen deneyebilirsin

Dizel araçlar kavraması bitik değilse yarım debriyaj ile gaz vermeden bile yokuşta kalkar. Sağ ayağınız frende iken debriyajı yavaş yavaş kavrama noktasına getirin. Araba titremeye başladığında zaten bırak ben gidiyorum der size. Dediğim gibi araba titremeye başladığında ayağınızı frenden kaldırıp debriyaj pozisyonunu değiştirmeden gaz verin ve debriyajı yavaşça bırakın.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Sınava gireceğini görmemişim.
Hiç uğraşmaya gerek yok yapmanan gerekenler şunlar.
1. El frenini çek.
2. Hafif gaz ver.
3. Debriyajı hafif sal.
4. Araba ileriye gitmek istediğinde stop ettirmeden el frenini indir.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Deponu doldur,trafik olmayan dik yamaç,rampa yokuş gibi bir yere çek.Arabayı kaldır,stop et.Kaldır,stop et.Yaptıkça fiziksel hafızana yerleşecek.Gaza fazla yüklenme ama gaz vermekten de çekinme.

Hiç uğraşmaya gerek yok yapmanan gereken şunlar.
1. el frenini çek.
2. hafif gaz ver.
3. debriyajı hafif sal.
4. araba ileriye gitmek istediğinde stop ettirmeden el frenini indir.

Arkadaş ehliyet sınavına gireceğini belirtmiş. Sınavda bunu yaparsa arka koltuğa geçer.

Kavramayı bulduğunda araca sabit bir şekilde gaz ver (bas-bırak yapma), araba yürümeye başlayana kadar debriyajı bırakma büyük ihtimalle erken bırakıyorsun debriyajı, araba hareketlendikten sonra yavaş yavaş bırakırsın. Gerisi tamamen hissederek yapman gereken şeyler. Ne kadar gaz vereceğin tamamen yokuşun dikliğine ve aracına bağlı. Mantığı öğrendikten sonrası tamamen pratik yapmakta bitiyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı