Diksiyon eğitimi işe yarar mı?

249873

Kilopat
Arkadaşlar, sesim çok kalın ve konuşmayı beceremiyorum. Sanırım istediklerimi anlatamıyorum. Ne konuşacağımı bilemiyorum bazen. Oyunda konuşuyorum, insanlar bana niye sert konuşuyorsun, neden emir veriyorsun gibi şeyler diyebiliyor ama ben konuşurken öyle hissetmiyorum. Bazen insanlarla konuşacak şeyler bulamıyorum ve aynı şeyleri tekrar edip duruyorum. Bazen insanlara ardı ardına selamlar veriyorum, başka ne derim bilemiyorum. Bir de insanlar benimle konuşurken sıkılıyormuş gibi hissediyorum, beni dinlemiyeceklermiş gibi. Haklılar da. Bu durumu diksiyon eğitimi alarak çözebilir miyim?

Ekstra ücret ödemen gerektiğini düşünmüyorum, kendi kendine de çözebilirsin elinde sınırsız kaynak var, araştır ve yap. Kendi kendine konuşmaya çalış, cümle kurmayı dene, tonlamalarını değiştirmeyi dene, bir şeyler bul kendine ve yapabileceğine inan. Gitmek istiyorsan gidebilirsin illa ki faydalı olacaktır fakat ses tonun için değil, o yüzden akıcı ve düzgün konuşmanızı geliştirmelisiniz sanırım.

Kekemelik gibi durumlarım yok. Sadece kelime haznem çok dar gibi hayatım kalıp kelimeler üstüne kurulu diyebilirim.
İşte onlar çözüldüğüne göre seninki hayli hayli çözülür, endişen olmasın. Bol bol kitap okumak da fayda sağlayacaktır. Arkadaşın dediği gibi kendin de diksiyon egzersizleri yapabilirsin.

İşte onlar çözüldüğüne göre seninki hayli hayli çözülür, endişen olmasın. Bol bol kitap okumak da fayda sağlayacaktır. Arkadaşın dediği gibi kendin de diksiyon egzersizleri yapabilirsin.
Kesinlikle kitap okuyun, ortaokulda bir arkadaşım vardı tam olarak konuşamıyordu, cümle kuramıyordu fakat çok fazla kitap okuyordu ve 8. Sınıfta hepimizden daha akıcı konuşmaya başladı, inanın çok saçma gelebilir fakat sadece deneyin.

Diksiyon eğitimi çok işe yarar, kesinlikle deneyin. Ayrıca kitap da okuyun.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı