Dil okuyup ne olabilirim?

Yer
Antalya
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Anakart: ASUS Prime A320M-K
İşlemci: AMD Ryzen 5 5500
RAM: GSkill Ripjawvs 8GB 3600 MHz x2
ROM 1 (C:): SanDisk SSD Plus 240GB (SSD)
ROM 2 (D:): Toshiba DT01ACA100 1TB (HDD)
Ekran Kartı: XFX RX 6600XT SWIFT 210 8GB
Kasa: Power Boost VK-G3621C
PSU: Corsair CV550 550W 80+ Bronze
Meslek
Öğrenci
Selamlar, 12. sınıf dil bölümü öğrencisiyim. Uzun bir süredir de aklımı kurcalayan birkaç soru var onları buraya sormak istedim. Öncelikle Anadolu Liselerindeki 3 bölüm arasından en az iş imkanı bölüm Dil bölümü ve üniversitede okuyabileceğim 6-7 bölüm çeşidi var. Başlıca Yabancı Dil öğretmenliği, Yabancı Dil ve edebiyatı, Yabancı dil mütercim-tercümanlık, çeviribilimi, dilbilimi ve turizm rehberliği. Aralarında benim okumak istediğim bölüm mütercim-tercümanlık çünkü mesela italyan dili ve edebiyatı okuyup ne meslek yaparım veya aynı şekilde mütercim tercümanlık okuyup ne yapabilirim gibi konuları bilmiyorum. Ayrıca 4 sene mütercim tercümanlık okusam üstüne Master yapma gibi bir imkanım olur mu? Ayrıca bazı üniversitelerde çift dil okuma imkanı varmış yani mesela Fransızca mütercim tercümanlık okuyup aynı anda ispanyolca da eğitim alabiliyormuş ve 4 sene sonunda çift diploma alma imkanım oluyormuş, peki bu imkan hangi üniversitelerde vardır, bunların bilgisine nereden ulaşabilirim? (YÖK atlas'a baktım ama özellikle böyle bir bilgiyi bulamadım). Ve diyelim ben mütercim tercümanlıktan mezun oldum elimdeki diplomayla hangi işyerlerinde hangi pozisyonda çalışabilirim? Maaşlarına düşük diyenler var, iyi diyenler de var açıkçası çevremde Dil ile ilgili bir meslek icra eden kişiler de olmadığı için belki Sosyal'de vardır da bilgi alırım. Şimdiden teşekkür ederim.

Öncelikle tıp hariç her lisans bölümünde yüksek lisans yapma hakkınız var. Yani bir bölümde yüksek lisans hakkı olup başka bir bölümde yüksek lisans hakkı olmaması mümkün değil. Ancak her üniversite yüksek lisans öğrencisi kabul etmeyebilir. Çift Anadal Programı için ise bazı şartlar vardır ve her üniversite için bu değişir. Genelde yüksek not ortalaması (en az 3.00 gibi) ve bölümünde belli bir yüzdelik dilimde (%20'lik dilim içinde) olması istenebilir. Bu şartlar tamamlanirsa basvuru yapılabilir. Ayrıca mütercim-tercümanlık bölümü mezunları özel sektör alanında şu yerlerde çalışabilir: Çevirmenlik ofisleri, özel şirketler, bazı yayınevleri, medya-basın organları. Kamuda ise KPSS puanı ile şu alanlarda çalışabilir: Dış İşleri Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, konsolosluklar, büyükelçilikler. Ayrıca alabildiğiniz taktirde 2 yıl formasyon eğitimi sonrasında dil alanınızda devlet okullarında öğretmenlik yapabilirsiniz.(İngilizce öğretmenliği gibi). Akademik kariyer yapmak istiyorsanız ALES puanınız ile yüksek lisansa başvurup akademisyen olabilirsiniz. Tüm bunların haricinde freelance çalışma dediğimiz serbest çalışma ile kişisel bağlantılarınız ile elde ettiğiniz çalışmalar yapıp bağımsız bir şekilde çalışabilirsiniz. Tabii ki tüm bu çalışma imkanlarının puanlarını, inceliklerini, iş bulma kolaylığını da araştırmanız gerekir.

Selam, 12. sınıf dil bölümü öğrencisiyim. Uzun bir süredir de aklımı kurcalayan birkaç soru var onları buraya sormak istedim. Öncelikle Anadolu liselerindeki 3 bölüm arasından en az iş imkanı bölüm dil bölümü ve üniversitede okuyabileceğim 6-7 bölüm çeşidi var. Başlıca yabancı dil öğretmenliği, yabancı dil ve edebiyatı, yabancı dil mütercim-tercümanlık, çeviribilimi, dilbilimi ve turizm rehberliği. Aralarında benim okumak istediğim bölüm mütercim-tercümanlık çünkü mesela İtalyan dili ve edebiyatı okuyup ne meslek yaparım veya aynı şekilde mütercim tercümanlık okuyup ne yapabilirim gibi konuları bilmiyorum. Ayrıca 4 sene mütercim tercümanlık okusam üstüne Master yapma gibi bir imkanım olur mu? Ayrıca bazı üniversitelerde çift dil okuma imkanı varmış yani mesela Fransızca mütercim tercümanlık okuyup aynı anda İspanyolca da eğitim alabiliyormuş ve 4 sene sonunda çift diploma alma imkanım oluyormuş, peki bu imkan hangi üniversitelerde vardır, bunların bilgisine nereden ulaşabilirim? (YÖK Atlas'a baktım ama özellikle böyle bir bilgiyi bulamadım). Ve diyelim ben mütercim tercümanlıktan mezun oldum elimdeki diplomayla hangi işyerlerinde hangi pozisyonda çalışabilirim? Maaşlarına düşük diyenler var, iyi diyenler de var açıkçası çevremde dil ile ilgili bir meslek icra eden kişiler de olmadığı için belki Sosyal'de vardır da bilgi alırım. Şimdiden teşekkür ederim.

Hocam 2 yıl önce okulda öğretmenim konusunu açıp duruyordu. Çin gibi bazı ülkelerin İngilizce görevlilerine ihtiyacı varmış. Başlıca okullarda öğretmek ve tercümanlık için vb. Tercümanlık okuyup boşta kalıcağınızı pek sanmıyorum, az önce de dediğim gibi yurt dışına çıkma hayallerin varsa, İngilizce personel arayan ülkeler seni havada kapar. Maaş konusu çok değişkenlik gösteriyor. Önemli, ünlü bir insanın tercümanlığını yaparsanız doktorlardan mühendislerden fazla kazanırsınız. Eğer riske girmem derseniz İngilizce öğretmenliği seçebilirsiniz, atandığınız sürece hem maaş alırsınız hem de özel dersler ile kazandığınız parayı arttırırsınız.
Ayrıca eğer büyük şehirlerdeki bir üniversitede okursanız ve üniversite başarınız da iyi olursa emin olun sizi fark eden şirketler olacaktır illa.

Selamlar, 12. sınıf dil bölümü öğrencisiyim. Uzun bir süredir de aklımı kurcalayan birkaç soru var onları buraya sormak istedim. Öncelikle Anadolu Liselerindeki 3 bölüm arasından en az iş imkanı bölüm Dil bölümü ve üniversitede okuyabileceğim 6-7 bölüm çeşidi var. Başlıca Yabancı Dil öğretmenliği, Yabancı Dil ve edebiyatı, Yabancı dil mütercim-tercümanlık, çeviribilimi, dilbilimi ve turizm rehberliği. Aralarında benim okumak istediğim bölüm mütercim-tercümanlık çünkü mesela italyan dili ve edebiyatı okuyup ne meslek yaparım veya aynı şekilde mütercim tercümanlık okuyup ne yapabilirim gibi konuları bilmiyorum. Ayrıca 4 sene mütercim tercümanlık okusam üstüne Master yapma gibi bir imkanım olur mu? Ayrıca bazı üniversitelerde çift dil okuma imkanı varmış yani mesela Fransızca mütercim tercümanlık okuyup aynı anda ispanyolca da eğitim alabiliyormuş ve 4 sene sonunda çift diploma alma imkanım oluyormuş, peki bu imkan hangi üniversitelerde vardır, bunların bilgisine nereden ulaşabilirim? (YÖK atlas'a baktım ama özellikle böyle bir bilgiyi bulamadım). Ve diyelim ben mütercim tercümanlıktan mezun oldum elimdeki diplomayla hangi işyerlerinde hangi pozisyonda çalışabilirim? Maaşlarına düşük diyenler var, iyi diyenler de var açıkçası çevremde Dil ile ilgili bir meslek icra eden kişiler de olmadığı için belki Sosyal'de vardır da bilgi alırım. Şimdiden teşekkür ederim.

Hocam selamlar detay verebilir misiniz bölümünüz hakkında bende dil seçmek istiyorum.
Selam, turizm alanında kısa vade bile olsa çalışmak ve bilgi almak gibi isteğiniz, sosyal olarak aktif biri olacağınızı düşünüyorsanız tavsiye edebilirim. Network'ü en iyi yaşayacağınız bölümlerden biri çünkü, sosyal çevrenizi genişletmeye istekli olmanız lazım.

Selam, turizm alanında kısa vade bile olsa çalışmak ve bilgi almak gibi isteğiniz, sosyal olarak aktif biri olacağınızı düşünüyorsanız tavsiye edebilirim. Network'ü en iyi yaşayacağınız bölümlerden biri çünkü, sosyal çevrenizi genişletmeye istekli olmanız lazım.

Bende dil bölümü seçtim tavsiyen falan var mı acaba şuna önem ver bunlara dikkat et gibisinden.

Bende dil bölümü seçtim tavsiyen falan var mı acaba şuna önem ver bunlara dikkat et gibisinden.
Valla dil bölümü okumadığım için Üniversite ile ilgili tavsiyede bulunamayacağım ama tavsiye ne verebilirim ki? YKS çalış, asıl fark TYT'de oluşuyor TYT'ye bir tık fazla önem var. Tabii önce YDTyi %100 yapabiliyor olman lazım.

Vallahi dil bölümü okumadığım için üniversite ile ilgili tavsiyede bulunamayacağım ama tavsiye ne verebilirim ki? YKS çalış, asıl fark TYT'de oluşuyor TYT'ye bir tık fazla önem var. Tabii önce YDT'yi %100 yapabiliyor olman lazım.

Hocam nasıl okumadınız dil bölümü? Başlıkta 12.sınıf dil öğrencisiyim yazıyor direk.

Hocam nasıl okumadınız dil bölümü? Başlıkta 12.sınıf dil öğrencisiyim yazıyor direk.

Galiba üniversitede okumadım demek istediniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı