Diş hekimliğini bırakıp geçiş yapmak

marabaccci

Hectopat
Katılım
5 Mayıs 2020
Mesajlar
42
Çözümler
1
Sınava hazırlanırken okuduğum lisede TEKNOFEST birinci ve ikincileri çıkmıştı. Çok özenmiştim. Lise boyunca astronomi ve fizik dersine, kendimi bildim bileli matematiğe, son iki senedir de yazılıma ilgim vardı. 2023 YKS sonunda sayısal 37772 sıralama yaptım ve yaşadığım şehirde yani Malatya'da son gün kararsızlığı ve akraba-aile baskısıyla 19. tercihime diş hekimliği yazdım. İstediğim mühendisliklerin öne çekmesiyle diş hekimliği kazandım. Kendini hep mühendisliğe şartlamış "ne olursa olsun sağlık sektöründe çalışmam" diyen birisi olarak sonucu görür görmez yıkıldım. Yapacak bir şey yoktu. Kabullenip okumaya başladım. Tıbbı biyokimya dersi dışında herhangi bir dersi mantık ile öğrenmiyorum. Ya ezber ya da el işçiliği yapıyoruz. Anatomi de sadece ezber yapıyoruz. Morfoloji dersinde sabundan diş yapıyoruz. Biyoistatistik, diş hekimliği tarihi, iletişim becerileri gibi haftada 1 ders olanları çok önemsemiyorum dürüst olmak gerekirse. Dinleyip geçiyorum.

Bir şey öğrenmemek beni rahatsız ediyor artık. Bir dönem kabulleniyorum zevkle okula gidiyorum. Sonra bir şeyler tetikliyor ve gerçekten sevmediğimi kendimi kandırdığımı fark ediyorum. Okulda sosyallik sıfır üstelik ders bitiminde hemen eve kaçmıyorum sosyalleşmeye çalışıyorum ama gerçekten yapacak hiçbir şey yok. Sinema bile yok. Şehir zaten yıkıldı. Gidecek bir yer yok ki zaten memleketim olduğu için her yerini gördüm. Hayatımda ne bir sosyallik var ne bir vizyonlu hareket. Okulumu gerçekten severek değil de "vaziyeti idare et, canını sıkma" diyerek okuyorum. Dönem içinde herhangi bir geçiş hakkım olmadığı için de 1 sene boyunca buna mecburen devam edeceğim. Bölümün parasının iyi olduğunun farkında da olsam inanın parayı umursamıyorum. Maddi olarak çok zor zamanlar geçirdim ama huzurum vardı. Benim için her şey para değil. Beni az da olsa tatmin edecek, bir şeyler öğrenmemi, network yapmamı sağlayacak ve sıralamama gelen bir yere hemen geçmek gerçekten isterdim. Ama 1 sene sonra geçiş yapacak olmak ve zamanın boşa geçiyor olması da geçiş fikrinden beni gerçekten soğutuyor. Biraz fazla uzattım belki ama gerçekten ne yapmam gerek bilmiyorum. Tecrübeli abi-ablalarımı ve diğer herkesin fikrini almak isterim. Şimdiden teşekkürler.
 
Gerçekten zor bir süreç ve verilmesi gereken zor kararlar var. Özellikle bir üniversite de canlılık yoksa gerçekten ölü geçen seneler oluyor. Başka bölüme kaymakta bir tercihtir, ancak farklı şehire gitme şansınız var mı? tekrar bulunduğunuz il de kalmanın bölüm değiştirmek dışında bir faydası olacağını sanmam.
 
Gerçekten zor bir süreç ve verilmesi gereken zor kararlar var. Özellikle bir üniversite de canlılık yoksa gerçekten ölü geçen seneler oluyor. Başka bölüme kaymakta bir tercihtir, ancak farklı şehire gitme şansınız var mı? tekrar bulunduğunuz il de kalmanın bölüm değiştirmek dışında bir faydası olacağını sanmam.
Ondan bahsetmek istemiştim zaten. Eğer bir geçiş hamlesi yaparsam kesinlikle Malatya yani yaşadığım şehir dışında olur.
 
Ondan bahsetmek istemiştim zaten. Eğer bir geçiş hamlesi yaparsam kesinlikle Malatya yani yaşadığım şehir dışında olur.
Aklınızda olan bir şehir var mı? özellikle gitmek isterim dediğiniz? oradaki üniversitelere göre yorum yapalım. Ayrıca kesin olarak geçiş yapma kararınızı da vermelisiniz, kararsızlık en kötü karardan bile daha kötüdür.
 
Aklınızda olan bir şehir var mı? Özellikle gitmek isterim dediğiniz? Oradaki üniversitelere göre yorum yapalım. Ayrıca kesin olarak geçiş yapma kararınızı da vermelisiniz, kararsızlık en kötü karardan bile daha kötüdür.

Geçiş yapma konusunda karar veremedigim için bu konuyu açmak istemiştim. Şehir olarak da kesinlikle İstanbul, Ankara, İzmir, bursa, Eskişehir gibi şehirlere gitmek isterim. Öbürleri zaten Malatya'nın depremden önceki halinden biraz büyük.
 
Fikrinden eminsen 1 sene telafi edilebilir bir süre ve dişçilik ile mühendislik apayrı alanlar senin de bildiğin gibi. Okulda mühendislik eğitimi adına çok bir şey vermiyor bence. Staj ve projelere dahil olup kendini geliştirmenle bir yere gelebilirsin. Tabii bu alanları Malatya'da bulamayabilirsin. Sanayinin daha gelişmiş olduğu belirli bölgelerde iş imkanı bulmak daha kolay olur. Benim yaşadığın bölgede (Trakya/Marmara) bir çok fabrika olduğu için ben de makine mühendisliği yazdım. Malatya'da 1 sene kaldım daha sonra Afyon Kocatepe Üniversitesi'ne geçiş yaptım. Belirli şehirlerde daha yoğun mesela Manisa-Bursa Araç sektöründe ileride, Ankara da havacılık ve savunma sanayii var vs. Demek istediğim belirli bölgelerde daha yoğunlukta olduğu için oralarda iş imkanı bulman daha olası aynı şekilde staj programlarına dahil olman senin için çok önemli. Öğrenci iken bu programlara dahil olup çok önemli tecrübler edinebilirsin. Bunlar CV için de önemli. Bu şekilde sektöre kendini hazırlayabilirsin. Yani özel sektör olduğu için biraz bilinçli hareket etmek gerekiyor bence. Bu devirde herkesin mühendislik diploması var.
Yazdıklarına göre aklı başında, ne istediğini bilen ve sebep sonuç ilişkisini kurabilecek bir kişisin. Okulda gördüğün mühendislik eğitimi de dişçilik derslerinde yaşadığın gibi sana boş gelebilir. Derste slayt okuyan bir eğitmen olursa veya teknik resim dersinde "Bunları zaten bilgisayar ile kolaylıkla çizebiliyoruz, neden elle çizmemiz gerekiyor ki. " gibi şeylere takılabilirsin. Veya sınıfta %97 oranında bulunan erkek popülasyonunda nereye düştüğünü sorgulayabilirsin. Hocaların tutumlarına takabilirsin. Mühendislik sana eğitim ve sosyal açıdan çok bir şey vaadetmeyebilir. O yüzden iyi düşünmek gerekiyor. Yine de mühendis olmak istiyorsan bu aşamalardan mecbur geçeceksin. Eğer akıllı davranırsan millet çıkmış soruları ezberlemeye çalışırken sen kendini geliştirmeye çalışırsın. Mühendislikte çıkabileceğin tavanın sınırın neredeyse yok gibi ama ortalaması da düşük.

Bence en iyisi gitmek istediğin bölümün hocalarıyla bir görüş. Düşüncelerini neden o bölüme gitmek istediğini, beklentilerini anlatmaya çalış. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Benim Üniversite Hayatım
Şehir konusunda yaşadıklarımı anlatayım:
Tekirdağ'dan Malatya'ya geldiğimde alışmam bir süremi aldı. Oda arkadaşlarım Adıyamanlı, Mardinli vs. çevre bölgelerden geldiği için dinlediği müzik,düşünce yapısı vs. farklıydı. Günlük yaşamda elbette sorun yaşamadım aksine çok güzel arakdaşlıklar kurdum çiğ köfte gecesi bile yaptık ama evden bu kadar uzakta olmak beni zorladı açıkçası. Bayramlarda eve dönmek maliyetli ve yorucu oluyordu. Uçakla bile 10 saati buluyordu. Eve dönmediğimde ise ben itiraf etmesem de biraz özlem duygusunu yaşıyordum. Tabii daha iyi bir eğitim için fedakarlık edinilebilir ama sizi zorlayabilir bunu da unutmayın. Mesela Ankara'daki bir okul seni memnun edecekse İzmir veya İstanbul'a göre bu açıdan tercih edebilirsin. 4 sene okul en kötü ihtimalle Okul Açılışı+Vize sonrası eve gidiş+ Vize sonrası okula dönüş+ Ara tatil eve dönüş(bütler muamma)+ Ara tatil okula dönüş+ Vize sonrası eve gidiş+ Vize sonrası okula dönüş+ Eve dönüş=En az 8 kez gidip geleceksin ve bu işin yaz okulu, bayramı, bütleri vs. dersen değişebilir. Ve bunu 4 sene boyunca yapacaksın. 4X8=32 yolculuk. Düşünsene 20 saat uzaklıktasın 20 saat otobüs yolculuğu. Uçağa bindin diyelim yine en iyi ihtimalle 5 saat. Ben Afyon'a bu yüzden geçiş yaptım biraz da. Ona rağmen 10 saat yol sürüyordu. Bunu da aklında bulundur. Elbette dediğim gibi daha iyi bir eğitim için bu fedakarlık yapılabilir ama kesinlikle göz önünde bulundur.
Gelelim kampüs yani okul yerleşkesi ile kalacağın yurt/ev'in arasındaki mesafeye. Malatya da yurdum ana yolun üzerinde olduğu için etrafında hiç bir market, kafe vs. bulunmuyordu. Sürekli okuldan dönerken taşıyordum. Gece canım bir şey çektiğinde ya da acıktığında bazen sorun olabiliyordu. Bunun dışında okula gidip gelirsek sürekli trambüse binmek bana eziyet oluyordu. Ben genellikle geç kaldığım için daha büyük dert olmuştu. Afyon'da ise olaylar çoook daha kolaydı. Kampüsün tam karşısında Erenler Mahallesinde yurtlar, kafeler, mağazalar, süpermarketler her şey bulunuyordu. Yürüyerek derse gitmek sadece 15 dakikaydı. Bir çok kiralık ev olanağı da mevcuttu. Büyük şehirlerde bu durum daha zor olabiliyor ama bir araştırman senin için çok faydalı olur bence. Mesela sabah 08:30 da dersin var. Malatya da erken kalkıp hazırlanıp trambüse yetişmeye ve o kalabıkta boş trambüs bulmaya çalışırken Afyonda en kötü ihtimalle 5-10 dakika geç kalırdım ama yürüyerek dersime rahatlıkla yetişebiliyordum. Akşamları canım sıkıldığında bir markete gidip bir şey alabiliyordum.

Kültür farkı olarak da Afyon'da bir çok gitar çalan, benzer müzik zevklerine sahip arkadaşlar edinip müzik hakkında saatlerce sohbet edebilirken Malatya'da bunu yapamamıştım. Cem Yılmaz'lı Gora'yı, MFÖ'yü bile bilmeyen insanlar vardı. Bunu küçümsemek için söylemiyorum lütfen yanlış anlamayın.

Daha eğitim hakkında konuşmadım bile. Bunları evinizden uzakta, günlük yaşantınızda nelerle karşılacağınızın bir perspektifi olması açısından anlattım. Daha yurtta gece yarısı, sınav öncesi kulaklıksız Yetenek Sizsiniz izleyen bir saygısızla girdiğim tartışmaya, tuvaletini klozete tutturamayanlara gelmedim bile. (Elbette güzel anılar da biriktiriyorsunuz.)

Bunlar tabi kaçınılmaz şeyler. Merak ettiğiniz yardımcı olabileceğim bir sorunuz varsa yardımcı olmak isterim.
 
Son düzenleme:
Fikrinden eminsen 1 sene telafi edilebilir bir süre ve dişçilik ile mühendislik apayrı alanlar senin de bildiğin gibi. Okulda mühendislik eğitimi adına çok bir şey vermiyor bence. Staj ve projelere dahil olup kendini geliştirmenle bir yere gelebilirsin. Tabii bu alanları Malatya'da bulamayabilirsin. Sanayinin daha gelişmiş olduğu belirli bölgelerde iş imkanı bulmak daha kolay olur. Benim yaşadığın bölgede (Trakya/Marmara) birçok fabrika olduğu için ben de makine mühendisliği yazdım. Malatya'da 1 sene kaldım daha sonra Afyon Kocatepe Üniversitesi'ne geçiş yaptım. Belirli şehirlerde daha yoğun mesela Manisa-Bursa Araç sektöründe ileride, Ankara da havacılık ve savunma sanayii var vs. Demek istediğim belirli bölgelerde daha yoğunlukta olduğu için oralarda iş imkanı bulman daha olası aynı şekilde staj programlarına dahil olman senin için çok önemli. Öğrenci iken bu programlara dahil olup çok önemli tecrübler edinebilirsin. Bunlar CV için de önemli. Bu şekilde sektöre kendini hazırlayabilirsin. Yani özel sektör olduğu için biraz bilinçli hareket etmek gerekiyor bence. Bu devirde herkesin mühendislik diploması var.
Yazdıklarına göre aklı başında, ne istediğini bilen ve sebep sonuç ilişkisini kurabilecek bir kişisin. Okulda gördüğün mühendislik eğitimi de dişçilik derslerinde yaşadığın gibi sana boş gelebilir. Derste slayt okuyan bir eğitmen olursa veya teknik resim dersinde "Bunları zaten bilgisayar ile kolaylıkla çizebiliyoruz, neden elle çizmemiz gerekiyor ki. " gibi şeylere takılabilirsin. Veya sınıfta %97 oranında bulunan erkek popülasyonunda nereye düştüğünü sorgulayabilirsin. Hocaların tutumlarına takabilirsin. Mühendislik sana eğitim ve sosyal açıdan çok bir şey vaadetmeyebilir. O yüzden iyi düşünmek gerekiyor. Yine de mühendis olmak istiyorsan bu aşamalardan mecbur geçeceksin. Eğer akıllı davranırsan millet çıkmış soruları ezberlemeye çalışırken sen kendini geliştirmeye çalışırsın. Mühendislikte çıkabileceğin tavanın sınırın neredeyse yok gibi ama ortalaması da düşük.

Bence en iyisi gitmek istediğin bölümün hocalarıyla bir görüş. Düşüncelerini neden o bölüme gitmek istediğini, beklentilerini anlatmaya çalış. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Bu kararsızlığımın sebebi 1 senenin telafi edilemeyecek bir zaman olduğunu düşündüğüm için değil. Daha çok 1 senemi bomboş geçirmem ve bunu kendi ellerimle yapıyor olmanın verdiği gurur kırıcı his. Sosyallik konusunda da aradığım şey asla akşamları alkollü mekanlarda gezmek gibi bir şey olmadı. Antika ve tarihi mekanlara ilgim var. Tek başıma bile olsam böyle yerleri keşfetmekten haz alabiliyorum. Böyle şeyler de Malatya'da çok az vardı zaten biliyorsundur tahminimce. Zaten az olan tarihi mekanlar ve antikacı dükkanları yıkıldı. Şehrin hareketli bir çarşısı bile kalmadı. O yüzden şehir sosyallik açısından abartısız hiçbir şey vaat edemiyor. Mühendis olursam kendimi geliştirme konusunda az çok vizyon sahibiyim. İnancım tam. Ama yine de ufaktan korkutmuyor değil.
 
Bu kararsızlığımın sebebi 1 senenin telafi edilemeyecek bir zaman olduğunu düşündüğüm için değil. Daha çok 1 senemi bomboş geçirmem ve bunu kendi ellerimle yapıyor olmanın verdiği gurur kırıcı his. Sosyallik konusunda da aradığım şey asla akşamları alkollü mekanlarda gezmek gibi bir şey olmadı. Antika ve tarihi mekanlara ilgim var. Tek başıma bile olsam böyle yerleri keşfetmekten haz alabiliyorum. Böyle şeyler de Malatya'da çok az vardı zaten biliyorsundur tahminimce. Zaten az olan tarihi mekanlar ve antikacı dükkanları yıkıldı. Şehrin hareketli bir çarşısı bile kalmadı. O yüzden şehir sosyallik açısından abartısız hiçbir şey vaat edemiyor. Mühendis olursam kendimi geliştirme konusunda az çok vizyon sahibiyim. İnancım tam. Ama yine de ufaktan korkutmuyor değil.
Dediğinizi sanırım anlıyorum. Görece büyük şehirlere gitmek imkanlar açısından daha iyi olur. Ben mesela Malatya'dayken tiyatroya giderdim. Çarşı da dönercimiz vardı oraya giderdik. Sonra bir kıraathane keşfedip orada okey falan oynuyorduk. Afyon'da ise Okul ve yaşadığım yer şehrin dışında olduğu için çok fazla yaşadığım yerden uzağa gitmiyordum. Genellikle yurtta vakit geçiriyordum. Biraz daha boş geçti. AVM'ye falan nadiren gidiyordum. Çok da yapacak bir şey yoktu. Belki de ben bulamadım bilemiyorum. En nihayetinde büyük bir şehir yazmak mantıklı.
 
Dediğinizi sanırım anlıyorum. Görece büyük şehirlere gitmek imkanlar açısından daha iyi olur. Ben mesela Malatya'dayken tiyatroya giderdim. Çarşı da dönercimiz vardı oraya giderdik. Sonra bir kıraathane keşfedip orada okey falan oynuyorduk. Afyon'da ise okul ve yaşadığım yer şehrin dışında olduğu için çok fazla yaşadığım yerden uzağa gitmiyordum. Genellikle yurtta vakit geçiriyordum. Biraz daha boş geçti. AVM'ye falan nadiren gidiyordum. Çok da yapacak bir şey yoktu. Belki de ben bulamadım bilemiyorum. En nihayetinde büyük bir şehir yazmak mantıklı.

Büyük şehir yazmak dediğiniz gibi mantıklı ama hangi bölüm olacağı da çok önemli. Bu konuyu da belki bir öneri gelir diye açmıştım. Hala bekliyorum. 37772 sıralama ile neye geçiş yapabilirim? Bana hitap eder mi?
 
Büyük şehir yazmak dediğiniz gibi mantıklı ama hangi bölüm olacağı da çok önemli. Bu konuyu da belki bir öneri gelir diye açmıştım. Hala bekliyorum. 37772 sıralama ile neye geçiş yapabilirim? Bana hitap eder mi?
Dediğin gibi bölüme göre şehirlerin(okulların) puanları değişiyor. Mekatronik, tasarım vs. bir çok mühendislik türü var. Senin aklında ne var bunları hocalarınla veya rehberlik servisleriyle konuş bence veya o bölümde okuyan kişilere sormayı deneyebilirsin. Hatta instagram üzerinden de belki aklında olan Üniversitenin aklında olan bölümündeki kişiye eğitimi, hocaları vs. sorabilirsin. Elbette burada gören olursa buraya da yazar. Hocalara mail atmayı da deneyebilirsin. Kimse seni terslemez aksine yardımcı olmaya çalışırlar bence. Kısa öz ve açıklayıcı şekilde durumunu anlat. Hatta direkt aklında olan bölümde çalışan bir mühendisle de konuşabilirsin. Linkedin den belki bulup instagram'dan veya mail yoluyla ulaşmayı deneyebilirsin. Bu şekilde ilgili kişilerle kontakt kurarsan daha sağlıklı olabilir.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı