Dış Ticaret işinde para var mıdır?

"Şu bölümü oku" diyemeyiz sana. 1 haftalık dış ticaret kursları ile sürece bütünüyle hakim olabiliyor insanlar. Şuan dış ticaret ile uğraşanların bir çoğu bu alanda bölüm okumadılar bile. Ben mimarım mesela.

Dediğim gibi ihracat bir sonraki aşama. Ondan öncesinde çok çok daha sıkıntılı bir süreç var. Ürün üretmek. Burada hiç kimse size "şu ürünü üretin" de diyemez. Bunu müşteriler belirler. Bu sektöre başlarsınız. İşletmenin ayakta kalmasını sağlayacak yurtiçi müşteri ağı ile işe başlarsınız. Daha sonra alanınızla alakalı fuarlara katılarak ürünlerinizi tanıtırsınız. Buradan gelen müşterilerin sayısı arttıkça, ilişki kurmaya başladıkça alternatif taleplerine göre ürün ağını geliştirirsiniz.

Yani aklınızdan geçirdiğiniz gibi "doğrudan müşteriyi bulayım, istedikleri ürünleri üretip satalım" deme şansınız da çok yok. Çünkü aklınıza gelen hemen her ürün, sektördeki farklı büyüklüklerdeki firmalarca üretilip satılıyor ve ihraç ediliyor zaten. Hiç bir tüketici, hali hazırda piyasada bulunan bir ürünle alakalı hiç üretim yapmayan birine yatırım yapmaz. Olayın henüz çok başındasınız. Şu kadar bütçemiz var demekle pek olmuyor o işler yani. Hayaller dünyasından çıktıkça ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.

Yaşınız henüz genç. Bu tarz hedefler güzel ama hayal kırıklıkları da muhtemel. Çünkü aklınıza gelecek her sektörde inanılmaz rekabet var. Siz daha tam olarak hangi ürünü dahi üreteceğinize karar vermemişken, piyasada o ürünler farklı kalite ve fiyatlarda satışta zaten. Plastik ürünler satışından bahsetmişsiniz. Eğer üretecekseniz zaten mevcut bütçeniz ile yatırım maliyetini dahi karşılamanız pek mümkün görünmüyor. Alıp satmak düşünceniz varsa da artık dünya küçüldü. İnsanlar doğrudan fabrikalardan temin edebiliyor alacakları ürünleri. Aradaki bir aracıya kimse para vermek istemeyecektir. Zaten tüm fabrikalar ürünlerini dış pazarlara satmak için tüm dünyaya pazarlama personellerini gönderiyor ve yüksek maliyetlerle fuarlara katılıyorlar.

Uzun bir yazı oldu. Umarım sorunu tam olarak anlatabilmişimdir. Satacağınız ülkelere kadar karar vermişiniz ama o işlerde öyle olmuyor işte. Bu alanlarda hedef koyarsan eğitim hayatından sonra ilgili işletmelerde belli süre çalışarak sürece hakim olabilirsin. Ya da malzeme fuarlarını takip ederek ziyaretçi olarak katılabilir, sektördeki işletmelerin neler ürettiği ve sattığı konusunda fikir sahibi olabilirsin. Galiba yapabileceğin tek mantıklı harekette bu olacaktır.
 
@mimario peki bu işlerden kazandığınız para sizi tatmin ediyor mu? Karın tokluğuna çalışmıyorsunuzdur diye düşünüyorum.

Eğer özel değilse ortalama ne kadar kazandığınızdan bahseder misiniz?
 
Bu işi tek başıma yapmıyorum tabi ki. Ciddi bir ekip işi. Yaklaşık 150 kisiye istihdam sağlıyoruz.

"Bu işten ne kadar kazaniyorsunuz" derken yaptığımız iş ticaret. Pazarda limon satmaktan pek farki yok. Ama fuarlara katılarak yurtdisina dolar ve euro ile satış yapiyoruz. Farkı bu.
 
Bu işi tek başıma yapmıyorum tabii ki. Ciddi bir ekip işi. Yaklaşık 150 kisiye istihdam sağlıyoruz.

"Bu işten ne kadar kazaniyorsunuz" derken yaptığımız iş ticaret. Pazarda limon satmaktan pek farki yok. Ama fuarlara katılarak yurtdisina dolar ve Euro ile satış yapiyoruz. Farkı bu.

Bir markanız var mı bizim de 10tane mobilya beyaz eşya dükkanları var kilim bellona gibi markaların yanı sıra sizinki gibi küçük mobilya fabrikaları ile çokca alışveriş yapıyoruz.
 
Ortaklarını çok iyi seç.
Belki bu videonun faydası olabilir.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bir de siz bu işe girene kadar piyasa değişebilir bunu göz önünde bulundurmanızda fayda.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı