Discord silinmeli mi?

Umarım yakında tamamen kapanır.
Sebep? Uygulama tamamen kapanınca malum olaylar bitmeyecek, bunların failleri de yaptıklarından vazgeçmeyecek. Olması gereken ülke geneline hakim ve güçlü kolluk kuvvetleriyle birlikte sağlam bir adalet sistemine sahip olmamız. Yapılması gereken şey ise Discord'u yasaklamak veya kapattırmak değil, böyle olayların faillerini yakalayıp adalet nazarında yargıladıktan sonra adli makamların öngördüğü şekilde cezalandırmak olmalıdır.

Bilinçli bir şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz. Kendim uyguladığım birkaç yöntemden bahsetmek istiyorum.
  • Tanımadığınız kişilerden gelen arkadaşlık isteklerini ve DM'leri devre dışı bırakmanızı öneririm.

• Bulunduğunuz sunuculara dikkat edin. Ben oynadığım oyunların resmi sunucularında ve güvenilir olup, yasa dışı faaliyetlere izin verilmediğinden emin olduğum sunucularda bulunuyorum.

• Denetimsiz, herkesin birbirine saldırdığı, argo ve küfürlü konuşabildiği tipten sunucularda kendiniz hakkında fazla detay paylaşmamanızı öneriyorum. Hatta mümkünse bu tarz sunucularda bulunmanızı da önermiyorum. Benim bulunduğum sunucularda küfür bile yasak.
Özellikle DM'ler üzerinden çok dönüyor kimlik bilgileri ile tehdit gibi olaylar. Bu nedenle tanımadığınız insanlarla DM'ye girmenizi önermiyorum. Dediğim gibi, DM'yi yabancılara karşı kapalı tutmanızı öneririm.

Sebep? Uygulama tamamen kapanınca malum olaylar bitmeyecek, bunların failleri de yaptıklarından vazgeçmeyecek. Olması gereken ülke geneline hakim ve güçlü kolluk kuvvetlerine ve sağlam bir adalet sistemine sahip olmamız. Yapılması gereken şey Discord'u yasaklamak veya kapattırmak değil, böyle olayların faillerini yakalayıp adalet nazarında yargıladıktan sonra adli makamların öngördüğü şekilde cezalandırmak olmalıdır.
Discord'un Türkiye temsilcisi yok, yani EGM ile adam akıllı bir ortaklaşa bir çalışma da yok. Ellerini kollarını sağlayarak Discord, Telegram ve Reddit gibi platformlarda bu tarz şeyler yapılmaya devam ediliyor. En azından toplaştıkları platformların kesinlikle kapatılması gerekiyor. Bu tarz platformlarda sözde veri paylaşımı olmadığını sandıkları için her türlü illegal şeyleri yapmaya devam ediyorlar. Her ne kadar bunlar sanal ortamlarda engellenmeye çalışılsa da sokakta dolaşan malum kafa tıraşlı andavalların olduğunu da unutmamak lazım. ,Discord son 3 yıldır tam bir çöplük oldu, pandemiden bu yana bir çok insan discord çeteleri yüzünden mağdur oldu. Discord'dan log kayıtlarını alıp tamamen yasaklamak en mantıklısı, çünkü kökleri kazınmadıkça bu yaptıklarına devam edecekler. Yakalansalar bile 2 günde salınıp bu tarz şeylere yine devam edecekler.

Discord'un Türkiye temsilcisi yok, yani EGM ile adam akıllı bir ortaklaşa bir çalışma da yok.
Bildiğim kadarıyla bir uygulamanın Türkiye temsilciliği açmasının zorunlu olması için internet üzerinde günlük 1 milyondan fazla ziyaretçiye sahip olması gerekiyor. Tabii ki Discord'un da bir an önce diğer platformlar gibi temsilcilik açması ve kolluk kuvvetleriyle işbirliğinde bulunması elzem fakat siz önemli bir noktayı da atlıyorsunuz. Discord, Telegram, Reddit gibi platformlar kapanacak fakat bu insanlar yok olmayacaklar, daha farklı, kendileri için daha güvenli, hatta merkezi bir barındırma sistemine dahi sahip olmayan platformlara yönelecekler, buralarda toplanacak, faaliyetlerini devam ettirecekler. Olması gereken suça bir şekilde platform sağlanmasına sebep olmuş sosyal medya uygulamalarını yasaklamak değil, suça mahal vermemek, suç ve kötülüklerle mücadele etmek olmalıdır. Bugün birisi Discord'dan yapar, yarın mesajlar şöyle böyle şifrelerinyor diye WhatsApp yasaklanır, ondan sonraki gün işin ucu Instagram'a dokunur... Bu liste böyle uzar gider. Ülkede yasaklanacak platform biter, düzgün bir mücadele yürütülmediği sürece bu suçlar bitmez. Bunlar elbette sadece bizim ülkemize ait ve bizim ülkemizle sınırlı konular değil bu arada, Güneydoğu Asya'dan Batı Amerika'ya kadar dünyanın her yerinde bilişim suçları ile mücadele, bilişim hukuku ve etiği önemli bir konu. İnsanlar bu konulara dair en iyi çözümleri üretmek ve en efektif şekilde kriminal vakalar ile mücadele etmek konusunda her geçen gün daha fazla ilerleme kat ediyor. İyi akşamlar, iyi forumlar dilerim.

Bilinçli bir şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz. Kendim uyguladığım birkaç yöntemden bahsetmek istiyorum.
  • Tanımadığınız kişilerden gelen arkadaşlık isteklerini ve DM'leri devre dışı bırakmanızı öneririm.

• Bulunduğunuz sunuculara dikkat edin. Ben oynadığım oyunların resmi sunucularında ve güvenilir olup, yasa dışı faaliyetlere izin verilmediğinden emin olduğum sunucularda bulunuyorum.

• Denetimsiz, herkesin birbirine saldırdığı, argo ve küfürlü konuşabildiği tipten sunucularda kendiniz hakkında fazla detay paylaşmamanızı öneriyorum. Hatta mümkünse bu tarz sunucularda bulunmanızı da önermiyorum. Benim bulunduğum sunucularda küfür bile yasak.
Özellikle DM'ler üzerinden çok dönüyor kimlik bilgileri ile tehdit gibi olaylar. Bu nedenle tanımadığınız insanlarla DM'ye girmenizi önermiyorum. Dediğim gibi, DM'yi yabancılara karşı kapalı tutmanızı öneririm.
Çok güzel izah etmişsiniz, kaleminize sağlık. Ayrıca ad-soyad, yaş gibi en masumane bilgilerin bile internet ortamında alenen paylaşılmaması gerektiğini de ben eklemiş olayım. Kendinize dikkat edin dostlar. :)

Bildiğim kadarıyla bir uygulamanın Türkiye temsilciliği açmasının zorunlu olması için internet üzerinde günlük 1 milyondan fazla ziyaretçiye sahip olması gerekiyor. Tabii ki Discord'un da bir an önce diğer platformlar gibi temsilcilik açması ve kolluk kuvvetleriyle işbirliğinde bulunması elzem fakat siz önemli bir noktayı da atlıyorsunuz. Discord, Telegram, Reddit gibi platformlar kapanacak fakat bu insanlar yok olmayacaklar, daha farklı, kendileri için daha güvenli, hatta merkezi bir barındırma sistemine dahi sahip olmayan platformlara yönelecekler, buralarda toplanacak, faaliyetlerini devam ettirecekler. Olması gereken suça bir şekilde platform sağlanmasına sebep olmuş sosyal medya uygulamalarını yasaklamak değil, suça mahal vermemek, suç ve kötülüklerle mücadele etmek olmalıdır. Bugün birisi Discord'dan yapar, yarın mesajlar şöyle böyle şifrelerinyor diye WhatsApp yasaklanır, ondan sonraki gün işin ucu Instagram'a dokunur... Bu liste böyle uzar gider. Ülkede yasaklanacak platform biter, düzgün bir mücadele yürütülmediği sürece bu suçlar bitmez. Bunlar elbette sadece bizim ülkemize ait ve bizim ülkemizle sınırlı konular değil bu arada, Güneydoğu Asya'dan Batı Amerika'ya kadar dünyanın her yerinde bilişim suçları ile mücadele, bilişim hukuku ve etiği önemli bir konu. İnsanlar bu konulara dair en iyi çözümleri üretmek ve en efektif şekilde kriminal vakalar ile mücadele etmek konusunda her geçen gün daha fazla ilerleme kat ediyor. İyi akşamlar, iyi forumlar dilerim.
Haklısınız hocam, köklerinin kazınması gerekiyor ama yıllardır türemeye devam ediyorlar. Platformlarda katı kurallar olmadıkça da bunları yapmaya devam edecekler. Discord, Telegram ve Reddit'in bu konudaki yaklaşımı pek iyi değil. Bu tarz işleri yapanlar Whatsapp, Instagram gibi yerlerde bunları Discord'daki gibi rahat rahat yapmaya kalkabileceklerini sanmıyorum. Yine her türlü platformda çürükler mevcut ama Discord büyük oranda bu konularda tam bir çöplük. Kötülüklerle bir yere kadar mücadele edilse de büyük oranda bu platformda oldukları için öncelikli olarak Discord'u kapatmak mantıklı bir çözüm olacaktır. Güzel ülkemde şunların en fazla 2 gün içerisinde çıkacağını bilmeyen yoktur herhalde. Kimlik bilgileri ve bir çok bilgiler çalındığı için adı soyadını gördüklerine çullanıyor bu orhan evlatları.

Kimlik bilgileri ve bir çok bilgiler çalındığı için adı soyadını gördüklerine çullanıyor bu orhan evlatları.
Aynı olay başka ülkelerde de vuku buluyor aslında. Artık TCK, ev adresi, telefon numarası gibi verilerin hiçbir kıymeti kalmadı zaten, aslında önceden de yoktu. Mahalle muhtarlığına gittiğinde bile istediğin kişinin ev adresine, TCK numarasına yine erişebiliyordun. Zaten ilgili kişi yanında olmadığında veya bir vekalet sahibi olmadığında bir başkasına ait kimlik fotokopisine sahip olsalar bile hiçbir anlamı olmuyor. O yüzden bu tarz olayları yaşayan insanlara tavsiyem, paniğe ve endişeye mahal vermeksizin soğukkanlı bir şekilde süreci yürütmenin ve ilgili kişilerle gereken bilgileri paylaşmanın oldukça önemli olduğudur.

Güzel ülkemde şunların en fazla 2 gün içerisinde çıkacağını bilmeyen yoktur herhalde.
Buna diyebilecek bir şeyim yok. :(

Platformlarda katı kurallar olmadıkça da bunları yapmaya devam edecekler. Discord, Telegram ve Reddit'in bu konudaki yaklaşımı pek iyi değil.
Bu konuda da haklısınız. Her şeyi yasaklamacı yaklaşım nasıl iyi değilse, platformların da bu tarz olaylara göz yumması aynı derece kötü.

Aynı olay başka ülkelerde de vuku buluyor aslında. Artık TCK, ev adresi, telefon numarası gibi verilerin hiçbir kıymeti kalmadı zaten, aslında önceden de yoktu. Mahalle muhtarlığına gittiğinde bile istediğin kişinin ev adresine, TCK numarasına yine erişebiliyordun. Zaten ilgili kişi yanında olmadığında veya bir vekalet sahibi olmadığında bir başkasına ait kimlik fotokopisine sahip olsalar bile hiçbir anlamı olmuyor. O yüzden bu tarz olayları yaşayan insanlara tavsiyem, paniğe ve endişeye mahal vermeksizin soğukkanlı bir şekilde süreci yürütmenin ve ilgili kişilerle gereken bilgileri paylaşmanın oldukça önemli olduğudur.
Artık plaform farketmeksizin tüm sosyal mecralara anonim olarak girilmesi gerekiyor. Bu konuda ben bilinçiyim, siz bilinçlisiniz ama küçük çocuklar? 10-15 yaşındaki çocuklara telefon ve bilgisayar vererek başınadan savuran ebeveynlerin suçudur bu. Örnek olarak orhan evladı Semih Çelik'in babasının yaptığı açıklamalara bakabilirsiniz, bilgisayarı aldım ama devamına karışmadım diyor kısaca. Bugün bazı gördüğüm videolar kanımı dondurdu, bu olaylar ülkemizde çok önemsenmiyor ama bazı ülkeler de çok büyük bir suç ve ağır cezalar ile sonuçlanıyor. 16 yaşında da olsa, 17 yaşında da olsa ağır cezalar verilmesi gerekiyor.

Baba adamlar paralel E-Devlet kurmuşlar zamanında paralel devleti konuşuyorduk şimdi paralel E-Devlet var nasıl ülke anlamadım gitti. Yakında yasaklanır zaten. Ama logları paylaşacaklar galiba emin değilim.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı