Disk fazla dolu gösteriyor

DreamHunterr

Kilopat
Merhaba. C diskim ağzına kadar dolu. Bu sebepden dolayı sıfırlayışımın 4.sü Temmuz ayında oldu, gene doldu sıfırlamaktansa temizlemeye başladım. Dosyaların tek tek GB'larına baktım, toplam 60 GB'a yakın bir değer çıkıyor ama özellikler de 85 GB dolu diyor? Görünüm kısmından gizli öğeler açık acaba klasörün içerisinde erişimle açılan dosyalardan mı var?

Son düzenleme:
Çok basit anlatım.

Bir HDD'nin sektör boyutu 512 Byte olsun. Yani her bir sektör 512 Byte bilgi tutabilir.
Format sırasında -HDD'nin boyutuna göre- işletim sistemi birkaç sektörü birleştiri ve o şekilde kullanır. Örnek 8 tane sektörü birleştirip bunu Cluster olarak tek parça olarak görür.

Diyelim sen 40 Byte'lik bir dosya yazdırdın. O zaman bu 40 Byte'lik dosya HDD üzerine bir Cluster'e yazılır. Yani 4096 Byte (8 * 512 Byte = 4096 Byte) işgal eder.

Fark bundan kaynaklanır.

Çok basit anlatım.

Bir HDD'nin sektör boyutu 512 Byte olsun. Yani her bir sektör 512 Byte bilgi tutabilir.
Format sırasında -HDD'nin boyutuna göre- işletim sistemi birkaç sektörü birleştiri ve o şekilde kullanır. Örnek 8 tane sektörü birleştirip bunu Cluster olarak tek parça olarak görür.

Diyelim sen 40 Byte'lik bir dosya yazdırdın. O zaman bu 40 Byte'lik dosya HDD üzerine bir Cluster'e yazılır. Yani 4096 Byte (8 * 512 Byte = 4096 Byte) işgal eder.

Fark bundan kaynaklanır.
Peki hocam bu boş klasörlerin 5 6gb olmasının sebebi nedir? Gizli klasörleri göster seçeneği açık çünkü.

Çok basit anlatım.

Fark bundan kaynaklanır.
1727631744083.png

Bu arada ss atamamıştım konu açmamın sebebi buydu.

Anlatığım gibi.

C:\ klasörün boyutu 52.4 GB fakat disk üzerinde tutuğu boyut 60.2 GB

40 Byte'lik bir dosya disk üzerinde 4096 Byte tutar, 80 Byte'lik aynı şekilde.

4096 - 40 = 4056 Byte başka bir dosya tarafından kullanılamaz.

4056/4096*100 = %99,02 kayıp çünkü başka dosya için kullanılamaz ve 'boş' kalır.

Cluster boyutu büyüdükçe, 'kayıp' aynı şekilde artar.

SS'de görünün değer normal.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı