Dizel aracı düşük devirde kullanmak sağlıksız mı?

Kjarmen

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba Technopat sakinleri. Ben de 1.5 joy Clio dizel var 2017 model fabrika verilerine gore 100 km / 5lt yazdigi gozukuyor fakat benim yakit tuketimim ortalama 7.5 lt / 100 km normalde 2750-3000 devirde suruyorum araci ve genelde klimayi acik kullanıyorum. Fakat sizce bu normal mi 7.5 lt yakmasi bana cok absurt geldi. Dusuk devirde kullanmaya başladım simdi yakit tuketimi acisindan fakat surerken pek konforlu gelmedi. Sizin dusunceleriniz neler?

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba Technopat sakinleri. Ben de 1.5 joy Clio dizel var 2017 model fabrika verilerine gore 100 km / 5lt yazdigi gozukuyor fakat benim yakit tuketimim ortalama 7.5 lt / 100 km normalde 2750-3000 devirde suruyorum araci ve genelde klimayi acik kullanıyorum. Fakat sizce bu normal mi 7.5 lt yakmasi bana cok absurt geldi. Dusuk devirde kullanmaya başladım simdi yakit tuketimi acisindan fakat surerken pek konforlu gelmedi. Sizin dusunceleriniz neler?

O devirlerde optimum yakıt tüketimini yakalayamaman normal 2100 de vites atıp 2000 de sabit gidersen aniden dip gaz yapmazsan 5.5 litreleri görebilirsin tabii klimanın da etkisi var.

Turbo dizel motorlar için 2.000 devir düşük değildir mesela. 1750 devirde torkunu toplayabilen bir motorunuz var. Sağlıklı ise 1750-2000 devirde sorun çıkmaz.
1.500 devir falan düşüktür ve uzun süre böyle kullanırsanız karter kurum bağlar.

Birkaç yıl 2006 model Clio 1.5 80BG Alize modelini kullandım. Hiç yakmıyor gibi geliyordu bana. Tabi yol bilgisayarı yoktu. Kafamız takılmıyordu o tüketim değerlerine. Şimdi mazot pahalı olunca herkes bakar tabi ki.
Şimdi en güzeli LPG'li araç. 1.3 tonluk (4 yolcu ve hafif bagaj ile 1.5 tonu geçiyor) sedan aracımda 1.5 atmosferik motorla uzun yolda 100KM'de ortalama 110KM/s hızla 7 -7.5 litre gaz tüketimi ile bile avantajlı durumdayım. Ki daha az yakan hafif araçlar da var. Onlarda LPG daha avantajlı.
Evet biraz rampa sorunumuz var ama vites küçültüp yüksek devirle devam ediyoruz artık. Yarı yarıya tasarruf ederken böyle bir kusura da bakamıyoruz.

Yakıt tüketimini etkileyen çok fazla faktör var fakat aynı aracın touch paketine sahip biri olarak 2000 devir altına dusmemeni ve ani hizlanmalardan kacinmani öneririm. Clio şehir içi kullanımda bile 7.5 bir tik fazla.

Bir tanıdığım arabayı düşük devirde kullandığı için 60.000 TL den oldu. Düşük devirde kullanmak iyi değilmiş ama arabayı bağırtmayın da 2000-3000 devirler ideal.

Bir tanıdığım arabayı düşük devirde kullandığı için 60.000 TL den oldu. Düşük devirde kullanmak iyi değilmiş ama arabayı bağırtmayın da 2000-3000 devirler ideal.
Arabayı zorlamadan düşük devirde kullanmak zararlı değil. Torkunu verebildiği sürece sorun olmaz.
Devir aralığınız biraz yüksek 2 bin devirin altına düşebilirseniz etkisini hissedersiniz. Fabrika verileri zaten yakalanması biraz imkansız değerler oluyor. Sizin hangi şartlarda kullandığınız da önemli, bol bol trafiğe giriyor musunuz? Veya gaza nasıl basıyorsunuz? İlerde trafik sıkıştığını gördüğünüzde tepkiniz nasıl oluyor. Örnek veriyorum ilerde durucaksanız sürekli vites düşürerek yakıt yakmadan hem de frene basmadan yavaşlayabilirsiniz veya gazla devam edip oraya geldiğinizde boşa atıp frene basarak da durabilirsiniz. Bu da önemli ölçüde yakıt farkına sebep olur.
Arabalar rölantide fazla yakarlar özellikle rölantiden uzak durmaya çalışın aracın start stop özelliği var ise açık olmasını tavsiye ederim. Araçların sıfırdan kalkış anında ciddi yakıt sarfiyatı vardır bu yüzden mümkün olduğunca yavaş kalkışlar yapın, sürüş esnasında da ani hızlanmalardan kaçının sürüş esnasında mümkün olduğunca sabit hızda kalın. Önünüzdeki ile mesafenizi koruyun yakın olursanız ufak bir frende siz de fren yapmak zorunda kalırsınız sonrasında yine gaza basmak zorunda kalırsınız ve bu size ekstradan gereksiz bir yakıt harcaması olarak geri döner. Şuanlık aklıma gelenler bu kadar.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı