Arabayı yüksek devirde kullanmak zararlı mı?

Dizel motorları arada sırada yüksek devirde kullanmak iyi bir şey ama sürekli olursa hem motora zarar hem turbo'ya. Dizel için ideal devir 2000-3000 olmalı.
Benim kullanımımda 3000 deviri geçmez araç. Üstünü de zorlamam bugün ilk defa oldu onu da ben yapmadım.

Arkadaşlar bugün yaklaşık 60 kilometrelik bir yola çıktık. Ben, babam ve bir tane komşumuz. Normalde aracı ben kullanacaktım ama babam tutturdu komşu kullansın diye. Her ne kadar vermek istemesem de indim araçtan. İlk kalkışta 3000 devirle kaldırdı aracı daha sonra yolda giderken 3500 4000 devir arası kullanmaya başladı ve sürekli gereksiz yere vites küçültüyordu, mesela 100 kilometre hızla giderken araç 5. viteste 4. vitese atıyordu anlık devir 3500 4000'e çıkıyordu, biraz daha gittikten sonra araç arıza lambası yaktı sabahtan beri içim içimi yiyor anlayan kişi varsa yardımcı olabilir mi ve bunun araca herhangi bir zararı olmuş mudur? Yarın aracı sanayiye götüreceğim arıza cihazına bağlatmak için.
Konu dışı ama merak ettim baban bu duruma ne tepki verdi?

Konu dışı ama merak ettim baban bu duruma ne tepki verdi?
Beni kahreden de bu zaten hiçbirşey olmamış gibi tepki verdi.

Araçta daha önceden başka arıza vardır yüksek devirlerde ortaya çıkar ataşleme sistemi ile alakalı bişey olabilir.
Şöyle söyleyeyim hocam, önceden de yakmıştı arıza lambasını cihaza bağlattığımda egr valfinden dolayı kaynaklandığını gördüm daha sonra arızanın resmini çektirip sildirdim, sildirdikten sonra 3 ay boyunca yakmamıştı arıza lambasını taa ki bu zamana kadar. Sizce tekrar aynı arızayı vermiş olma durumu var mıdır?

Anladım geçmiş olsun tekrardan umarım sorun yoktur. Anlattıklarınıza göre devir sayısı kırmızı bölgeye gelmemiş bir sorun olmamalı ancak sert vites geçişleri hasar bırakabilir ama tek seferde olacağını sanmam, muhtemelen başka bir arıza olmuş olabilir ve bu hareket ile ortaya çıkmış olabilir.

Şöyle söyleyeyim hocam, önceden de yakmıştı arıza lambasını cihaza bağlattığımda egr valfinden dolayı kaynaklandığını gördüm daha sonra arızanın resmini çektirip sildirdim, sildirdikten sonra 3 ay boyunca yakmamıştı arıza lambasını taa ki bu zamana kadar. Sizce tekrar aynı arızayı vermiş olma durumu var mıdır?
Olabilir. Asıl sorunuza gelirsek bakımı düzenli yapılmışsa bir şey olmaz ama sürekli o şekil kullanmak yıpratır.

Aynı arıza olabilir. Araç yüksek ihtimalle lpglidir diye düşünüyorum belki lpg ile alakalı bir durumdur. Opel motorlar harareti sever sıcak çalışır sıkıştırmadan dolayı bir şey olacağını sanmıyorum. Ayrıca 3-4 bin devirden bir şey olacağını da düşünmüyorum. Tabi aracın kondisyonu ne durumda oda etkili.

Araç hiç kara duman atıyor mu ?

Aynı arıza olabilir. Araç yüksek ihtimalle lpglidir diye düşünüyorum belki lpg ile alakalı bir durumdur. Opel motorlar harareti sever sıcak çalışır sıkıştırmadan dolayı bir şey olacağını sanmıyorum. Ayrıca 3-4 bin devirden bir şey olacağını da düşünmüyorum. Tabi aracın kondisyonu ne durumda oda etkili.
LPG zaten sorunlu, aracı sabah ilk çalıştırdığımda benzinle çalışıyor daha sonra LPG ye geçiyor. LPG ye geçtiği esnada uzun bip sesi geliyor kesintisiz bir şekilde LPG yi kapattığımda ses kesiliyor. 1 hafta önce götürdüm bu arızadan dolayı ısı sensöründen kaynaklanıyor dediler değiştirdim ses kesildi ancak 3 gün sonra tekrar aynı ses çıkmaya başladı. Bende yaklaşık 3 veya 4 gündür benzinle kullanıyorum aracı.

Yok hocam sabahları ilk çalıştırmada aracın herşeyini kontrol ediyorum. Çalıştırdıktan sonra aracın arkasına geçip bakıyorum herhangi bir duman atma vs var mı diye.

Araç benzinli sanırım.
LPG zaten sorunlu, aracı sabah ilk çalıştırdığımda benzinle çalışıyor daha sonra LPG ye geçiyor. LPG ye geçtiği esnada uzun bip sesi geliyor kesintisiz bir şekilde LPG yi kapattığımda ses kesiliyor. 1 hafta önce götürdüm bu arızadan dolayı ısı sensöründen kaynaklanıyor dediler değiştirdim ses kesildi ancak 3 gün sonra tekrar aynı ses çıkmaya başladı. Bende yaklaşık 3 veya 4 gündür benzinle kullanıyorum aracı.

Yok hocam sabahları ilk çalıştırmada aracın herşeyini kontrol ediyorum. Çalıştırdıktan sonra aracın arkasına geçip bakıyorum herhangi bir duman atma vs var mı diye.
Tam soğuktandır diyecektim ki zaten ısı sensörü arızalı demişler. Eskiden bende de LPG'li araç vardı o uzun bip gaz yok veya sorun var tüpe geçemedim demek. Çok soğukken yapıyordu ama yine ısı sensörü arıza vermemiştir herhalde.

Bence yine de EGR Valfine bir baktır. Yakıt tüketimin normale göre daha fazla ise belki sorun o olabilir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı