Artık masaüstü bilgisayarları aratmayacak derecede güçlü olan pek çok dizüstü bilgisayar bulabiliyoruz. Ancak dizüstü bilgisayarların bir takım olumsuz yanları da yok değil.
Dizüstü bilgisayarların yedek parça fiyatları masaüstü sistemlere oranla daha yüksek.
Masaüstü bilgisayarınızdaki ekran kartınızın bozulduğunu ve servise yolladığınızı düşünün. Böyle bir durumda geçici olarak işlemcinin dahili grafik özellikleriyle idare edebilirsiniz. Ancak dizüstü bilgisayarda böyle bir şey yoktur. Bütün makineyi servise yollamanız gerekir.
Çoğu dizüstü bilgisayarda ekran kartı değiştirme imkanı yoktur. Değiştirme imkanı MXM standartlı ekran kartlarında var ancak bu tür ekran kartları maalesef abartılı fiyatlarla satılıyor. Üstelik çoğu zaman bir üst modele geçme imkanı da olmuyor.
Olur da bir gün elinizdeki masaüstü bilgisayarınızı satmak isterseniz, güç kaynağından ekran kartına, anakartından işlemcisine kadar bütün parçalarını tek tek satabiliyorsunuz. Ancak dizüstü bilgisayarlarda sadece depolama (SSD ve HDD) ve hafıza (RAM) birimlerini sistemden ayırarak satabilirsiniz.
Tüm bu sorunlardan dolayı 5 aylık dizüstü bilgisayarı satmayı ve üstüne az bir miktar para koyarak masaüstü sistem toplamayı düşünüyorum. Sizce masaüstü sisteme geçmeli miyim? Öneri ve görüşlerinizi bekliyorum.
Sebebim tamamen mobil olmak acikcasi, canim sikilir bahcede oynarim, canim sikilir bodruma iner serin serin oynarim, yatili misafirlige gidecegim zaman yanimda götürürüm vs...
Ayrica kullandigim dizüstü'nün oyun ve render performansi gayet iyi, daha ne istiyeyim?
Bu arada fiziki açıdan bir takım sıkıntılarımın olduğunu söylemeyi unuttum. Engelliliğe bağlı yorgunluktan dolayı sandalyede oturamıyorum. Rahat edebildiğim tek yer evdeki 3'lü koltuk. Belirli aralıklarla oturduğum pozisyonu değiştirmek için bir başkasından yardım alıyorum. O yüzden hareket imkanımı kısıtlayan eşyaları kullanmam mümkün olmuyor (bilgisayar masası dahil).
4-5 kg ağırlığında katlanır bir masanın üstünde dizüstü kullanıyorum. Bu kadar hafif bir masanın bilgisayar kasası taşıyabilmesi mümkün değil. Ben de bu amaçla tekerlekli bir masa yaptırmaya karar verdim. Şu an masa işi çözüldü. Bir tek elimdeki dizüstünü satması kaldı. (isteyen varsa alabilir).
Not: Bilgisayarı sadece evdeki bir odada kullanıyorum. O yüzden taşıma derdim de yok.
Olay gaming laptop devrimi değil. Kasa her zaman daha avantajlıdır, daha garantidir ve performans konusunda koltuğu hala başka bir platforma bırakmamıştır. Bence de geçin.
Aslında İntel'in yaptığı soket değişikliklerinden dolayı ileriye dönük anakart satın alma imkanımız olmuyor. Masaüstü sistemde anakart almadan işlemci yükselteni de pek görmedim. Ancak diğer açılardan bakarsak masaüstü sistem çok daha iyi.