Horizon_20
Decapat
Türkiye'de engellenmiş sitelere girmek için VPN yerine DNS kullanılabilir mi, ne farkı var?
VPN ile aktarıla verilerin hepsi şifrelenmiştir. Adı şanı duyulmamış bir şey kullanmadığınız sürece bir sıkıntı çıkmaz.DNS sizin 'www.google.com' yazdığınızda bunun karşılığı olan ip adresini size cevap oalrak veren bir sistemdir. Bir nevi eski zamanlardaki telefon defterine benzetilebilir.
VPN ise sizin internete çıkarken tüm verilerinizin X konumunda bulunan sunucu üzerinden çıkmasını sağlar.
Aralarındaki fark ve bunlarda değişiklik yapmak ise şunlara yarar:
DNS değiştirme: Eğer internet sağlayıcınız kendi DNS kayıt defterinden www.technopat.net adresinin karşılığı olan ip adresini silmesi durumunda o siteye DNS değiştirerek girebilirsiniz.
VPN kullanma: Eğer site türkiyeden gelen erişim sitekelrini reddediyor veya internet sağlayıcınız "adres (örn: technopat.net)" engelleme yapıyor ise sizin bu siteye erişmek için VPN yapmanız gerekir. Bu durumda internet sağlayıcınız sizi VPN yaptığınız yere erişmeye çalışıyor olarak göreceği için herhangi bir engele takılmazsınız.
Bu iki sistemin de eksi yanları ise:
DNS değiştirme: DNS sunucusu sizin attığınız sorguları köşeye not alması durumunda hangi sitelere girdiğinizi doğrudan bilir. Bu bir güvenlik açığıdır.
VPN: VPN yapısı gereği sizin doğrudan hedefinize ulaşmanızın yerine çnce vpn yapılan sunucu sonrasında hedefinizdeki sunucuya gitmenize neden olur. Bu da hem gecikme hem de tüm verilerinizin istisnasız bu sunucuların elinin altından geçmesi demektir. Bu nedenle kendiniz kurmadığınız sürece hiçbir VPN adresinde önemli yerlere giriş yapmayın.
Hocam alanım siber olmadığı için detayları hatırlamıyorum ama detaylı araştırdığımda her VPN'in en az 1-2 noktada güvenlik eksikleri çıkıyordu. Güvenip kullanmak isteyen kendisi bilir. Benim şahsi kanaatim şart olmadığı sürece kullanmamaktan yana.VPN ile aktarıla verilerin hepsi şifrelenmiştir. Adı şanı duyulmamış bir şey kullanmadığınız sürece bir sıkıntı çıkmaz.
Güvenlik zaafiyetleri PPTP gibi eski protokollerde ortaya çıkıyor. IKEv2 tarzı bir şey kullanıyorsanız mükemmel bir güvenliğiniz olacaktır. Tabi bu güvenlik VPN firmalarının bahsettiği gibi bir güvenlik değil. VPN sağlayıcıları trafiği şifrelediklerini iddia ediyor ancak bu kısmen yanlıştır. Çünkü VPN sadece kullanıcı ile VPN sunucusu arasındaki trafiği şifreler yani şöyle:Hocam alanım siber olmadığı için detayları hatırlamıyorum ama detaylı araştırdığımda her VPN'in en az 1-2 noktada güvenlik eksikleri çıkıyordu. Güvenip kullanmak isteyen kendisi bilir. Benim şahsi kanaatim şart olmadığı sürece kullanmamaktan yana.
Kullanıcı----şifreli------VPN-----şifreli-------Site
Kullanıcı---şifreli------VPN----şifrelenmemiş-----site
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.