Dolar 7,44'ten düşer mi?

Hep aynı konular. Dolar düşer mi, bla bla. Azıcık siyaseti ve haberleri takip eden bilir. Dolar düşmez kardeşim. Ne zaman başkanlık sistemi biter, parlamenter sisteme geçeriz o zaman düşer. Doların veya Euro'nun yüksek olmasının nedeni siyasi krizdir. Tek kişi yönetimidir. Bunu bir tarafa yazın. 2017 de 'yetmez ama evet' diyenler sayesinde geldik bu gunlere. Ayrıca dolar değer kaybediyor.

Hep aynı konular. Dolar düşer mi, bla bla. Azıcık siyaseti ve haberleri takip eden bilir. Dolar düşmez kardeşim. Ne zaman başkanlık sistemi biter, parlamenter sisteme geçeriz o zaman düşer. Doların veya Euro'nun yüksek olmasının nedeni siyasi krizdir. Tek kişi yönetimidir. Bunu bir tarafa yazın. 2017 de 'yetmez ama evet' diyenler sayesinde geldik bu gunlere. Ayrıca dolar değer kaybediyor.
Alakası bile yok. Doların çıkmasının tek sebebi üretim yapmamamız. Ülkede sıcak para yok ki güzel kardeşim. Ülkede keşke sıcak para olaydı da bu detayları da konuşsaydık. Azıcık döviz görelim diye turistlerin ağzına baka baka kapıları açtık. Ha ama bunların suçlusu kim dersen haklısın.

Alakası bile yok. Doların çıkmasının tek sebebi üretim yapmamamız. Ülkede sıcak para yok ki güzel kardeşim. Ülkede keşke sıcak para olaydı da bu detayları da konuşsaydık. Azıcık döviz görelim diye turistlerin ağzına baka baka kapıları açtık. Ha ama bunların suçlusu kim dersen haklısın.

Üretim hiç bir zaman doğru düzgün olmadi. Fark ederseniz ne zaman başkanlık sistemine geçtik o zaman uçuruma sürüklendik. Şimdi de batmanın eşiğindeyiz. Boşuna konuşulmuyor erken seçim. Bu sistem yürümüyor, yürümezdi de zaten.

Mai ve Siyah baskıcı Abdulhamid hükümetine atfedilmiş bir roman. Spoiler vermek istemiyorum ama çok güzel bir roman.

Stephen Hawking - Zamanın Kısa Tarihi ve Büyük Sorulara Kısa Yanıtlar ise evreni anlatan kitaplar. Bilime ilgin yoksa bile okumalısın.

Hayvan Çiftliği keza yine baskıyı anlatan bir kitap. Gönderme yapılan kişi ise Stalin bu sefer. Çok muazzam işlenmiş bir kitap. Şiddetle tavsiye ediyorum.

ve 1984. George Orwell'ın bana göre Hayvan Çiftliği'nden sonra ki 2. şaheseri. Anlatılmaz yaşanır misali, bunu da şiddetle tavsiye ederim.

Onları tutmuyorum fakat ülkeyi dünyadaki en iyi ekonomist yönetsin, dolarla baş edemez hacı. Çok büyük çıkmazdayız. Ha ama buna sebep olan kim derseniz, ben bilmem Silivri bilir.
Bilime karşı ilgimi sana tarif edemem, büyülendiğim tek şey. Kitap okumam ama bilim hakkında olan ve Akıllı Yatırımcı kitabını okuyacağım.

Üretim hiç bir zaman doğru düzgün olmadi. Fark ederseniz ne zaman başkanlık sistemine geçtik o zaman uçuruma sürüklendik. Şimdi de batmanın eşiğindeyiz. Boşuna konuşulmuyor erken seçim. Bu sistem yürümüyor, yürümezdi de zaten.
Bence kayış başkanlık sistemi ile değil Gezi ile koptu. İlk defa halktan bu denli tepki gören hükümet Nazileşmeye başladı ve o gün bugündür aynıyız.

Yakın gelecekte düşeceğini sanmıyorum. 7.5 gibi 2021'e girebilirsek kendimizi şanslı sayabiliriz. (Biraz ütopik ama...🤷‍♂️)

1599177585482.png

Bence kayış başkanlık sistemi ile değil Gezi ile koptu. İlk defa halktan bu denli tepki gören hükümet Nazileşmeye başladı ve o gün bugündür aynıyız.
Bence Osmanlının gerileme dönemine girmesinin sebeplerini wikipedia'dan okuyarak günümüzde neleri yanlış yaptığımızı anlayabiliriz.
Osmanlı İmparatorluğu’nun gerileme nedenleri birkaç gruba ayrılabilir:

Merkezi Yönetimin BozulmasıDüzenle
Osmanlı merkezi yönetiminin bozulmasında;

• Şehzadelerin sancaklara gönderilmemesinden dolayı, devlet işlerinde yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olmadan devletin başına geçmelerinde rolü vardır.
  • Padişahların tecrübesizliğinden yararlanan saray kadınlarının ve ağalarının devlet yönetiminde etkili olmaları.
  • Küçük yaşta tahta çıkmaları (IV. Mehmed 6 yaşında tahta çıkmıştır).
  • Önemli makamların liyakata bakılmadan rüşvet ve iltimas yoluyla dağıtılması gibi nedenler etkili olmuştur.
Devlet yönetiminde otoritenin sarsılması, halkın devlete olan güveninin azalmasına ve iç isyanların çıkmasına neden olmuştur. Deneyimsiz kişiler tahta geçmiş, bu nedenle merkezi yönetim bozulmuştur.

Ekonominin BozulmasıDüzenle
16. yüzyılın sonlarından itibaren Osmanlı ekonomisinin bozulmasında;

• Coğrafi Keşiflerin etkisiyle ticaret yollarının yön değiştirmesi ve gümrük gelirlerinin büyük ölçüde azalması
  • 17. yüzyılda Avusturya ve İran ile yapılan savaşların yüklü harcamalara yol açması
  • İhracatın azalması, ithalatın artması ve kapitülasyonların giderek Avrupalı devletlerin sömürü aracı haline gelmesi
  • Sömürgelerden Avrupa’ya yüklü miktarda altın ve gümüşün gelmesi, bu madenlerin bir miktarının Osmanlı ülkesine girmesi ve paranın değerini düşürerek enflasyonu artırması
  • Vergilerin yükseltilmesi üzerine köylerde yaşayan insanların vergilerini ödeyemeyerek tarımsal üretimi bırakmaları
  • Saray masraflarının artması
gibi nedenler etkili olmuştur. Köyden şehre göçler sonucu üretim azalmıştır fazladan asker alımı ile askeri masrafların artması gibi nedenler de etkili olmuştur.

Askeri Sistemin BozulmasıDüzenle
  • III. Murat döneminden itibaren kapıkulu ocaklarına kanunlara aykırı asker alınarak sayılarının artırılması
  • Yeniçerilerin geçim sıkıntısını ileri sürerek askerlik dışında işlerle uğraşmaları
  • İltizam sisteminin yaygınlaşması üzerine tımar sisteminin önemini kaybetmesi ve eyaletlerde asker yetiştirilmemesi
  • Askeri bilgisi olmayan insanların komutanlık rütbelerine getirilmesi
  • Avrupa’da meydana gelen harp teknolojisindeki gelişmelerin takip edilmemesi
  • Yeniçerilerin sayılarının artmasıyla kendilerini büyük bir güç olarak görmesi.
gibi etkenler Osmanlı askeri sisteminin bozulmasına neden olmuştur.

Sosyal Alandaki BozulmalarDüzenle
Tımar sisteminin bozulması, nüfusun artması ve Anadolu’da çıkan Celali isyanları halkın devlete olan güvenini sarsmıştır. 17. yüzyılda başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerin nüfusları hızla artmış, bu durum şehirlerde işsizliğe ve güvenliğin bozulmasına neden olmuştur. Sonuç olarak, devlet bu isyanları güçlükle bastırdı ve halkın devlete güveni azaldı.

Eğitim Sisteminin BozulmasıDüzenle
  • Eğitim sisteminin temelini oluşturan medreselerin çağın gerisinde kalması ve Avrupa’da eğitim alanında meydana gelen yeniliklerin takip edilmemesi.
  • Pozitif bilimlerin medreselerin müfredatından çıkarılması.
  • Medrese öğrenimi görmemiş pek çok kişiye ilmi rütbeler verilmesi.
  • Yeni doğmuş çocuklara müderrislik unvanının verilmesi ve beşik uleması diye adlandırılan bir sınıfın ortaya çıkması.
Dış EtkenlerDüzenle
  • Coğrafi Keşiflerle zenginleşen ve ekonomilerini güçlendiren Avrupa devletleri, Rönesans ve Reform hareketleriyle düşünce ve bilim hayatında önemli atılımlar yapmıştır. Osmanlı İmparatorluğu Avrupa’daki teknolojik ve bilimsel gelişmelere ayak uyduramamış, Avrupa’nın gerisinde kalmıştır.
  • İmparatorluğun batıda Viyana,doğuda İran'a kadar ulaşmasıyla imparatorluğun doğal sınırlara ulaşması.
  • Avrupalıların Haçlı anlayışıyla Osmanlı İmparatorluğu’na hep birlikte saldırmaları gerilemeye neden olmuştur.

Mevcut siyasi, ekonomik ve çevremizdeki sorunlar nedeniyle sert bir düşüş olacağını sanmıyorum. Aksine daha da yükselme durumu da olabilir.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı