Dolar düşüyor mu?

27 eylül 2016'da dolar 2.97, bugün 5.98 yani iki katı. Üretime ekonomisi denilen şeye geçmek Thanos'un parmağını şıklatması şeklinde birden gerçekleşmiyor.

Bugün yurt dışından altığın tarımsal ürünü kendine yetecek düzeyde üretmen bile aylar hatta yıllar alabilir. Tarımla uğraşan kesime üretim için destek olmak, eğer kaldıysa elinde yerli tohumunu çoğaltmak ve üretime geçmek, gerekiyorsa mevsimini beklemek. Bunların hepsi ciddi zaman alacak şeyler. Yani birinin çıkıp üretim ekonomisine geçiyoruz demesi pratikte günümüz için çok bir anlam ifade etmiyor. Bu örnek ithalatı azaltacak ihracata çok bir faydası olmayacak türden.

Yukarıdaki örnekten yola çıkarak bile yüksek teknoloji içeren üretimlerin zorluğunu ve alacağın zamanı tahmin edersiniz. Henüz ortada yatırımı bırakalım, yatırım planları bile yok.

Kısaca söylemek istediğim bugünlerde kurlardaki hafif aşağı yönlü hareket uluslararası tartışmaların biraz olsun durulması ile alakalı.

Yeni yatırımlar, yerli üretim, değerli ürünlerin ihracatı önemli konular. Konuşulan ama sözde kalmaması gereken çok önemli meseleler. Umarım sahiden betonla, asfaltla gelişmiş ülke olunmadığının farkına varılmıştır artık. Öteki türlü günden güne fakirleşmemizin önünde hiçbir engel yok.
 
Ben de ironiye ironi yaptım. Ekonomistlere göre şu anki Türkiye'de olması gerek ideal kur 5.5 - 6 TL'dır. Çok hayal kurmayın derim. 3-4 TL'leri için ciddi bir üretim atağı şart ama bunun için daha çok zamana ihtiyacımız var. Şu an konuştuğumuz yumuşak iniş 2019'da her şey tavan yapacak ve sonra toparlayacak. Hükümette bunu kabul etmiş durumda. Bazı ekonomistlere göre ise bu inişin en az 2-3 yıl süreceğini hükümetin hayalperest olduğu söyleniyor. Her şey doğru yapılırsa sonuç olarak 2 yıl ya da 5 yıl içinde krizi atlatırız. Ama sorun bu değil, mesele ders alacak mıyız? Belki en dibi gördüğümüzde millet akıllanır.
 
Son düzenleme:
Ben de ironiye ironi yaptım. Ekonomistlere göre şu anki Türkiye'de olması gerek ideal kur 5.5 - 6 TL'dır. Çok hayal kurmayın derim. 3-4 TL'leri için ciddi bir üretim atağı şart ama bunun için en az 10 yıla ihtiyacımız var. Şu an konuştuğumuz yumuşak iniş 2019'da her şey tavan yapacak ve sonra toparlayacak. Hükümette bunu kabul etmiş durumda. Bazı ekonomistlere göre ise bu inişin en az 2-3 yıl süreceğini hükümetin hayalperest olduğu söyleniyor. Her şey doğru yapılırsa sonuç olarak 2 yıl ya da 5 yıl içinde krizi atlatırız. Ama sorun bu değil, mesele ders alacak mıyız? Hiç sanmıyorum.
İroniye ironi yapmakta güzelmiş hocam :D
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı