Doların yükselmesinin ABD vatandaşlarına yararı var mıdır?

Bizzat Bodrum’da her sene şahitlik ettiğim olay:
İşsizlik maaşı alan turistler orta-lüks dereceli otellerde 1 haftalık tatilini yapıp dönüyorlar.
...
Bir de biz deneyelim mi ?
1600₺ asgari ücretle hadi yurtdışına gidelim tatile. İşsizlik maaşı demiyorum bakın.
Kısaca benim değerler, oranlar umrumda değil. Mutsuz hissediyorum buna bakarım.

Yine oranlar önemli lakin, sadece dolar önemli değil. Kısa süreli önemli. Gelirimiz yıllık dolar bazında değişmiyor. O da şu şekilde. Biz ülkecek 160 milyar dolar kazanıyoruz, 220 milyar dolar harıcıyoruz. Daha bu ay yine açık çıktı, 6 milyar dolar çıktı. Borçla yaşıyoruz. Daha kazandığımız yememize, içmemize iki tane elektronik eşyaya yetmiyor. Ne tatili?:sıkıldım:
1527840888508.png

@daenerys targaryen

Amerika kaç milyonluk pazar biliyor musun sen? ABD hem alım gücü hem pazar olarak, Türkiye'yi 20'ye katlar belki. Adamların Türkiye pazarı umurlarında değil belki. Avrupa'nın alım gücü daha yüksek, 300 milyonluk pazar, ABD kendi içerisinde 300 milyonluk pazar. Türkiye'de bir şeyler satalım gayesi olsalar. Baskı yapıp ÖTV'yi kaldırtırlar ama Türkiye umurlarında değil. Ha satabildiklerini satarlar elbette. Düşük gelir olarak Çin ile beraberiz, umurlarında olacaksa en önce 2 milyarlık çin pazarıdır.

Ayrıca yukarıda bahsettim, Dolar da bir miktar değerlenmiş, %7 civarı dedim.

Eki Görüntüle 302983

TL ise şu anda biraz değer kazandığı için, 4,50 civarında %12 değer kaybı var. Dolar 4,7-4,8 falan iken %15 değer kaybı vardı. Şu an için, %5-6 bizim kaybımız var. Ha yıllık olarak vurursan değer kaybımız daha fazla çıkar yüzdelik. O da %25 falan.

Eki Görüntüle 302985
Hocam ben Amerika pazarının Türkiye'den daha küçük olduğunu söylemedim. Türkiye Amerikanın yakınından bile geçemez. Lakin bu Türkiye pazarının küçük olduğu veya önemsenmeyecek olduğu anlamına gelmez aynı zamanda Türkiye pazarını hesaplarken sadece kazandığımız parayı düşünme senede 50 milyar dolar cari açık veren bir ülkeyiz. Bununla birlikte dünya da bir pasta var ve her ülke bu pastadan daha fazla pay almaya çalışıyor. Yani Amerikanın kendi üretip kendi insanına sattığı bir mal ile kendi üretip Türkiye'ye sattığı mal arasında ciddi bir fark var. Kendi ülkesine satınca para yine kendi ülkesinde dolaşıyor ve Amerikanın zenginleşmesini sağlamıyor.
Senin bir miktar diye küçümsediğin dolar artışı Türkiye'de ki bir çok şirketi batırmaya yetebilecek seviyede çünkü bizim en büyük 500 şirketimizden sadece 12 tanesi yüksek teknoloji mal üretiyor hatta bu 12 şirketten savunma sanayisinde iş yapan Aselsan Bayraktar gibi şirketleri çıkartınca da geriye bir şey kalmıyor.Yani Türkiye'nin sattığı ürünlerin katma değeri çok küçük. Bu yüzden doların artması hele ki dünya da düşerken Türkiye artması çok büyük sıkıntı.

Paraları değerlenmedi dostum, ABD doları aşırı düşüşte. Sadece ülkemizde çok yüksek.
Türkiye gibi parası dolar karşısında değer kaybeden ülkelerde tatil yapmak çok ucuza mal oluyor.
Dolar yükselmedi, TL düştü.
Karşılaştırılan ülkeden 5 kat değerli bir para biriminiz varsa bahsi geçen ülkede çok rahat yatırım - ithalat - alışveriş - tatil yapabilirsiniz. Ülke vatandaşına elbette faydası vardır; ta ki kullandığı vakte kadar.
Aynı şekilde Euro 5,3TL olmuşken gariban bir Türk vatandaşı Avrupa ülkelerini gezeyim dediği zaman akşam yemeğini konteynerlerinden toplamak durumunda kalıyor :D Burnundan geliyor yurt dışı seyahati.
Bir Alman 500 Euro ile (2650) lira Türkiye'de krallar gibi tatil yapar. Ama Türk Almanya'da karnını bile doyuramaz.
Dolar Nisan'dan beri bir miktar yükselmiş tüm para birimlerine karşı, o da %6 ile %7 arasında.
Bizim paramızın değeri ise Nisan'dan beri %15 değer kaybı yaşamış. Yani artısı bizim kaybımız. Elbette onlarda da paraları değerlenince, benzinde gıdada 5-10 Cent indirimler veya artışlar oluyordur. Ama bizim grafiğimiz sürekli yuları yönlü, yani hiç değerlenmemiş paramız.
Yaramaz. 1.si dolar ne kadar düşük olursa o kadar rahat borçlarının geri ödemesini alırlar 2.si ise Türkiye Amerika için 80 milyon kişilik bir pazar bu pazarda dolar düşük olursa daha çok satış yaparlar. Sizin bahsettiğiniz turizm bu söylediğim iki örneğin yanında ekonomik olarak bir hiçtir. Zaten yılda kaç tane Amerikalı geliyor ki ?
Bu arada dolar yükselmiyor en büyük 5 para birimi karşısında da değer kaybediyor. Olay TL'nin değer kaybı.
@daenerys targaryen

Amerika kaç milyonluk pazar biliyor musun sen? ABD hem alım gücü hem pazar olarak, Türkiye'yi 20'ye katlar belki. Adamların Türkiye pazarı umurlarında değil belki. Avrupa'nın alım gücü daha yüksek, 300 milyonluk pazar, ABD kendi içerisinde 300 milyonluk pazar. Türkiye'de bir şeyler satalım gayesi olsalar. Baskı yapıp ÖTV'yi kaldırtırlar ama Türkiye umurlarında değil. Ha satabildiklerini satarlar elbette. Düşük gelir olarak Çin ile beraberiz, umurlarında olacaksa en önce 2 milyarlık çin pazarıdır.

Ayrıca yukarıda bahsettim, Dolar da bir miktar değerlenmiş, %7 civarı dedim.

Eki Görüntüle 302983

TL ise şu anda biraz değer kazandığı için, 4,50 civarında %12 değer kaybı var. Dolar 4,7-4,8 falan iken %15 değer kaybı vardı. Şu an için, %5-6 bizim kaybımız var. Ha yıllık olarak vurursan değer kaybımız daha fazla çıkar yüzdelik. O da %25 falan.

Eki Görüntüle 302985
Bizzat Bodrum’da her sene şahitlik ettiğim olay:
İşsizlik maaşı alan turistler orta-lüks dereceli otellerde 1 haftalık tatilini yapıp dönüyorlar.
...
Bir de biz deneyelim mi ?
1600₺ asgari ücretle hadi yurtdışına gidelim tatile. İşsizlik maaşı demiyorum bakın.
Yine oranlar önemli lakin, sadece dolar önemli değil. Kısa süreli önemli. Gelirimiz yıllık dolar bazında değişmiyor. O da şu şekilde. Biz ülkecek 160 milyar dolar kazanıyoruz, 220 milyar dolar harıcıyoruz. Daha bu ay yine açık çıktı, 6 milyar dolar çıktı. Borçla yaşıyoruz. Daha kazandığımız yememize, içmemize iki tane elektronik eşyaya yetmiyor. Ne tatili?:sıkıldım:
Eki Görüntüle 302987
Hocam ben Amerika pazarının Türkiye'den daha küçük olduğunu söylemedim. Türkiye Amerikanın yakınından bile geçemez. Lakin bu Türkiye pazarının küçük olduğu veya önemsenmeyecek olduğu anlamına gelmez aynı zamanda Türkiye pazarını hesaplarken sadece kazandığımız parayı düşünme senede 50 milyar dolar cari açık veren bir ülkeyiz. Bununla birlikte dünya da bir pasta var ve her ülke bu pastadan daha fazla pay almaya çalışıyor. Yani Amerikanın kendi üretip kendi insanına sattığı bir mal ile kendi üretip Türkiye'ye sattığı mal arasında ciddi bir fark var. Kendi ülkesine satınca para yine kendi ülkesinde dolaşıyor ve Amerikanın zenginleşmesini sağlamıyor.
Senin bir miktar diye küçümsediğin dolar artışı Türkiye'de ki bir çok şirketi batırmaya yetebilecek seviyede çünkü bizim en büyük 500 şirketimizden sadece 12 tanesi yüksek teknoloji mal üretiyor hatta bu 12 şirketten savunma sanayisinde iş yapan Aselsan Bayraktar gibi şirketleri çıkartınca da geriye bir şey kalmıyor.Yani Türkiye'nin sattığı ürünlerin katma değeri çok küçük. Bu yüzden doların artması hele ki dünya da düşerken Türkiye artması çok büyük sıkıntı.
Venezuela en iyi yerdir bunu yapmak için.

Hepiniz çok yararlı bilgiler verdiniz. Hepinize çok teşekkür ederim. TL çok değer kaybetti dediniz bu konuda hem fikirsiniz. Ben bu olaylardan anlamadığımdan ondan hem fikirsiniz dedim. Bende TL'nin değer kaybettiğini sizden öğrendim. Peki TL'nin değerini yükseltmek için neler yapılabilir? Bizim para birimimiz neden bu kadar değer kaybetti?

Doların yükselmesinin ABD vatandaşlarına yararı var mıdır? Çikolatayı 2,50 dolarken artık 2 dolara mı alıyorlar? Paraları çok değerlendi ya o yüzden soruyorum. Yani para birimi değerlenince her şeyin fiyatı düşüyor mu? Yoksa bu dediğim enflasyon ile mi ilgili? Eğer her şeyin fiyatı düşmüyorsa doların yükselmesinin ABD vatandaşına olan yararı nedir?

Dolar değerlenmiyor, Türk Lirası değer kaybediyor. Nedeni ise dış borç açığımız çok yüksek. Bu açığı kapatmak için devlet kendisi dolar kurunu yükseltiyor. Dolar kuru yükselince dışarıdan mal almamız azalıyor, dışarıya mal satıncada yüksek fiyata mal satmış oluyoruz. Böylelikle o dış borcu kapatmaya çalışıyoruz.
Hepiniz çok yararlı bilgiler verdiniz. Peki TL'nin değerini yükseltmek için neler yapılabilir? Bizim para birimimiz neden bu kadar değer kaybetti?

Çok çalışarak, değeri yüksek mallar üretip satarak. Neden bu kadar değer kaybetti çünkü neredeyse bütün ürünleri dışarıdan alıyoruz, borçlanıyoruz. Borcu ödeyemeyince de Türk Lirasının değerini düşürüyoruz.

Bizzat Bodrum'da her sene şahitlik ettiğim olay:

Bir de biz deneyelim mi?

Yuh artık hocam nereye tatil yapamıyorsun 1600 TL'ye? Saçmalama mis gibi Venezuela var, tatil cenneti ülke. Ekonomimiz çok iyi ABD'yi rahat döveriz(!).

Vay be 2 yıl önceki konu hortlamış bildirim attı bana da... Konuyu cevapladığımda dolar 4,20'imiş. Şimdi 7'nin altını görünce sevinir olduk ilerde ne olur bilinmez..

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı