DPC Watchdog Violation Hatası

Dryondaime

Megapat
Yer
Sakarya
Daha fazla  
Meslek
Nöbette doktor, nöbet dışında oyuncu :)
Herkese merhabalar.

Sistemim:

MSI Z490 Unify
10850K
Patriot Viper 4400 MHZ CL19 16 GB RAM
Corsaih H150i Elite Capellix
XFX 6800 XT Speedster
Samsung 960 EVO M2 (Windows kurulu)
Mushkin Pilot E (2. M2)

Sorun şu ki; işlemci ve sıvı soğutmanın montajını yeni yaptım. İşlemci 5.2 GHZ Ring 4.8 Override modda 1.37V LLC4 ile oldukça stabildi (20dk Primetest, en az 4 5 kez arka arkaya Cinebench R20 ve Warzone ki kendisi stabilite test edici oyunlardan biri sayılır, ile test etmiş ve az çok emindim).

Ancak CPU'dan emin olup RAM OC yapmak istediğimde ilk gün sorun yoktu. Ama ertesi gün bench ekranında donmaya ve mavi ekran vermeye başladı yükte. Daha öncesinde stabil olduğunu bildiğim frekans timing ve voltajlarda dahi sorun çıkıyordu. (4000 MHZ 17-17-17-35-350 DRAMV 1.51 VCCIO 1.25 VCCSA 1.2)

Mavi ekran verdiğinde ise gelen hata kodu başlıkta yazdığım gibi Watchdog hatasıydı.

Ben de bunu görünce tüm driverları kaldırdım, hepsini tek tek tekrar kurdum ancak yine olmadı.

Acaba RAM'lerim defektli mi? Neden diye sorarsanız aldığım günden beri XMP profilinde açmaya çalışsam da WHEA error veriyor HWinfo'da. Ayarları elle girince düzeliyordu (Az voltaj veriyordu XMP profilleri, ben de ona bağlıyordum)

Minidump dosyasını ekliyorum. Yardımlarınızı esirgemeyin lütfen.

@Murat5038 @MF @claus

Son düzenleme:
İlk öncelikle BIOS ayarlarını default yap.

Ağ sürücüsü yüzüne mavi ekran almışsın. Ağ sürücünü güncellemeye çalışalım.

Ethernet adaptörü kullanıyor musun? Aşağıda bulunan siteden hemen sürücü güncelleme. Soruya cevap verin.

"sfc /scannow" rehberini uygula.

USB portuna sadece klavye ve fare takılı kalsın. Diğer USB portları boşta kalsın. Klavye ve farenin USB çıkışlarını tak çıkart yap.

Klavye yazılımı yüklüyse kaldır.

Ekran kartı sürücün güncelliğini kontrol et. Güncel değil ise güncelle.

İlk öncelikle BIOS ayarlarını default yap.

Ağ sürücüsü yüzüne mavi ekran almışsın. Ağ sürücünü güncellemeye çalışalım.

Ethernet adaptörü kullanıyor musun? Aşağıda bulunan siteden hemen sürücü güncelleme. Soruya cevap verin.

"sfc /scannow" rehberini uygula.

USB portuna sadece klavye ve fare takılı kalsın. Diğer USB portları boşta kalsın. Klavye ve farenin USB çıkışlarını tak çıkart yap.

Klavye yazılımı yüklüyse kaldır.

Ekran kartı sürücün güncelliğini kontrol et. Güncel değil ise güncelle.
Cevabınız için teşekkür ederim.

Zaten konu açmamdaki öncelikli sebep de normalde unstabil overclock mevcutken farklı hata kodları ile mavi ekran alıyordum. Bu şekilde ilk kez dün oldu.

Ethernet adaptörünü kullanmaktan kastınız nedir?

Modeme direk ethernet kablosuyla, kablolu bağlantı kuruyorum. Linkteki adresten mi indirmeliyim sürücüleri?

Bir de wireless - bluetooth - ethernet bu üçü için de mi yapmalıyım bu işlemi yoksa ethernet mi sadece?

Ethernet adaptörünü kullansaydın ethernet adaptörün sürücüsünü güncelleyecektik.

Kullanmıyorsan sürücüsü indirmeye gerek yok.

Sadece ethernet için yapacaksınız.

Şimdi sürücü için 2 tane yer var.

1. Anakartın kendi sitesi. LAN bölümünde en altta Realtek ağ sürüsücü yazıyor.

1613389779603.png

2. Realtek'in kendi sayfası.

Bu sürücüler için hangisi daha iyi olur emin değilim. O yüzden @Murat5038 hocam bu konuda daha tecrübeli. O yüzden ona soracağım.

Bana göre Realtek kendi sayfası ama emin olamıyorum.

Hocam başlıkta da yazdığım gibi, ben bu hatanın bir donanımın cevap vermemesi kaynaklı olduğunu okuduğum gibi msi'ın kendi sitesinde yer alan driverları (sizin gösterdiğiniz dahil) tekrar silip kurdum.

Denemek için Realtek'in sitesindekini kurayım.
Ethernet'in sürücüsünü kaldırıp realtek'in sitesinden tekrar kurdum.

RAM OC'yi yine stabil olduğunu bildiğim ayarlara çektim. Bir kaç benchmark ve oyun oynadım. Şu an için sorun yok gibi. Gece Memtest86'ya bırakıcam. Bakalım.

Son düzenleme:

Dün uzunca test ettim. Bir sorun yoktu. Bugün LLC'yi voltaj düşürdüğü moda çekmek için bir basamak kaydırıp tekrar test edince yeniden aynı hatayı gördüm. Bu dmp dosyası farklı bir sorundan mı bahsediyor yoksa limitim bu mudur?

Edit yapamadım: MSI LLC5 ciddi voltaj düşürüyormuş. Yani 1.3Vcore ile yük altında 1.22'ye kadar düşürmeye çalıştığı için biraz düşük kalıyormuş. 1.33-1.34 vcore ile llc5 denicem.

Nedenine gelirsek işlemcide yük altınd voltaj düşüşünün işlemci sağlığı açısından daha iyi olduğunu okumuştum.

Son düzenleme:
Ağ sürücüsü yüzüne mavi ekran almışsın. Realtek ağ sürücüsünü indirmiştin değil mi? Acaba önceden MSI sitesinden indirdiğini kaldırmamız gerekiyor muydu bilmiyorum şahsen. Ben daha kaldırıldığını görmedim.

Sorun ağ sürücüsü.

Overclock yüzüne olmamış gibi. Bence şu sıralar overclock işleriyle oynamayın. Zaten mavi ekran sorunun var.

@Murat5038 hocam ağ sürücüsünü Realtek sitesinden güncellediğimiz halde ağ sürücüsü ile ilgili mavi ekran almış. Peki şimdi ne yapacağız? Ağ sürücüsünü kaldırıp tekrar kurmayı mı denesin?

Dün kurulumu yaparken aygıt yöneticisinden ağ başdaştırıcısından kaldırırken yazılımını da sildim öyle kurdum. Acaba random mu atıyor bu kodları?

Overclock yüzünden olsa Anakart - Ram - CPU vs deyip sorun belirtiyor mu ki acaba?

Gerçi overclock patladığında mavi ekran hata kodu da farklı oluyordu. İlginç cidden.

Tüm sürücüleri anakartın websitesinden kurun bakalım. Bence sorun böylelikle çözülecek.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı