Çözüm DPTF'yi kaldırarak EDP/Power Throttling sorunları

Bu konu bir çözümü açıklamaktadır. Herhangi bir çözüm açıklanmadığını düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Katılım
28 Ağustos 2020
Mesajlar
11.558
Makaleler
8
Çözümler
134
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Herkese merhaba. Bugün yine birçok kişinin bilmediğini düşündüğüm bir şeyden bahsedeceğim.

Öncelikle DPTF nedir?
Intel® tarafından Güç ve Termal yönetim için donanım ve yazılım seviyesinde geliştirilen bir teknolojidir. Açılımı ise, Intel® Dynamic Platform and Thermal Framework (Intel® DPTF)'dir.

Düşük sıcaklıklarda bile CPU frekansınız yük altında düşüyorsa, muhtemelen güç/akım daralması yaşıyorsunuzdur. Çoğu zaman, bunu güç sınırlarını devre dışı bırakarak veya yükselterek çözebilirsiniz ve DPTF'yi açıkça devre dışı bırakmak gerekli değildir. Ancak bazen, güç sınırını sizin adınıza dinamik olarak ayarlamaya çalışan Intel'in Dinamik Platformunu ve Termal Çerçevesini devre dışı bırakmanız gerekir.

DPTF sebepli sisteminizde birtakım yavaşlatmalar olabilir. Özellikle laptop kullanıcılarının yaşadığı bir sorundur. DPTF;
Akımsal Daralma (İşlemciniz TDP'sinin üstünde bir Watt çekmeye kalktığında DPTF bunu engelleyebilir.)
Power Limit (İşlemcinizin 2. Güç Limitlerini (MMIO) kontrol edebilir.
Daha detaylı görün diye:
1641641004284.png

Şurada görmüş olduğunuz ayarlamalar dahilinde sisteminize müdahale edip yavaşlamasına sebep olabiliyor.

Dizüstü bilgisayarınızın BIOS menüsünde DPTF'yi devre dışı bırakma seçeneği olabilir. Değilse:
Uzaktan incelemek isteyenler için: GitHub - Brad331/NoDPTF: Registry file to prevent self-reinstallation of Intel DPTF
İlgili .reg dosyasını sisteminizin yapısına katın. Çalıştırmanız yeterli. Zaten dosyanın üstüne tıkladığınızda kurulumsal süreç başlıyor.

Sıkıştırılmış dosya içindeki .reg dosyasını uyguladıktan sonra Aygıt Yöneticisi üzerinden:
İsmi "Intel® Dynamic Platform and Thermal Framework" ile başlayan tüm sürücülerini kaldırın.
Kaldırma esnasında Yazılımı da silinsin mi? diye bir seçenek çıkıyor. O kutuyu da tiklemeyi unutmayın.
Sürücülerimizi kaldırdıktan sonra ilk sistemi yeniden başlatın. Ardından da bir tamamen kapatın ve açın. Muhtemelen bir daha devreye girmeyecektir. Ancak yine de DPTF'nin sistem verileri durduğu için güç limiti ayarları etkin olacaktır. Onları da ThrottleStop'un FIVR sekmesinde "Disable and Lock Turbo Power Limits" kutusunu tikleyerek son olarak DPTF'den tamamen kurtulabilirsiniz.

Kolay gelsin. İyi günler.
 
-200 denedim Throttlestop'ta ts bench'de hata 1 error 2 error ... 21 error sürekli error sayısı artınca durdurdum -175'te olmuyor. Oyunlarda bir mavi ekran olur mu yoksa tsbench'ten geçtiyse oyunlarda bir sıkıntı çıkarmaz mı ?
-175'te olmuyorsa -165 yapın ve garantiye alın işinizi. Hem Core hem Cache -165'e dayanıyor değil mi?

TS Bench'ten çıkınca genelde sorun olmamalı. Ama biraz değişkenlik gösterebilir. -165 stabil çalışır diye düşünüyorum. Eğer olmazsa -160 garanti çalışır gibime geliyor.

İntel GPU ve İGPU Unslice'ı -140 Offset uygular mısınız? Aynı anda Apply'a basmanız lazım bu iki birim için. Daha doğrusu böyle önerilir. İlk İntel GPU için ayarlayın ama Apply'a basmadan İGPU Unslice sekmesine geçin ve ayarı yapın. İkisini de -140 ayarladıktan sonra Apply'a basın. FIVR sekmesindeki tablodan -140'ın uygulandığına emin olun.

Muhtemelen sistem epey rahatladı an itibariyle.
 
Merhabalar. Benim bilgisayarımda da ani kapanmalar oluyor ve bir türlü stabilite sağlayamadım. Bilgisayarım Monster Tulpar T7 V13.1 ThrottleStop 9.4 versiyonundan yaptığım değişiklikler ve İntel Extreme Tuning ile son ayarlardan sonraki durumu gönderdim. Sizden ricam inceleyip bana bir yol gösterir misiniz ? @erengore
 

Dosya Ekleri

  • Thermal 1.png
    Thermal 1.png
    134,7 KB · Görüntüleme: 75
  • Thermal 2.png
    Thermal 2.png
    47,1 KB · Görüntüleme: 59
  • Thermal 3.png
    Thermal 3.png
    35,9 KB · Görüntüleme: 53
  • Thermal 4.png
    Thermal 4.png
    60,7 KB · Görüntüleme: 84
Merhaba bende aygıt yönetici üzerinde ıntel® dynamic platform and thermal Framework isimli sürücü bulamadım ayrıca ThrottleStop üzerinde bd prochot ve edp other var bunlar ne işe yarıyor bilginiz var mı?

resim_2022-01-25_215851.png
 
Merhaba bende aygıt yönetici üzerinde ıntel® dynamic platform and thermal Framework isimli sürücü bulamadım ayrıca ThrottleStop üzerinde bd prochot ve edp other var bunlar ne işe yarıyor bilginiz var mı?

Eki Görüntüle 1282303
Merhaba ayrı bir konu açıp etiketleyin. Sisteminde minik ısınma sorunları var. Bunun yanı sıra saçma bir Ring EDP OTHER sorunun var. Bakarız.
 
@erengore Selamlar benim laptop Lenovo ideapad l340 gtx 1650 i7 9750h . Oyunda sıcaklık 75 ten yukarı çıkmıyor ve cpu gpu kullanimi az dolayisiyla düşük fps alıyorum bios menüden dptf kapatsam ne olur
20220206_180923.jpg
 

Geri
Yukarı