DSL kablo nasıl yenilenir?

GinHoshi

Decapat
Daha fazla  
Müstakil bir evde yaşıyorum ve internet kutusu yaşadığım yere çok da uzak değil ama bina oldukça eski ve internet için gelen kablolarda aynı şekilde oldukça eskiler. Yeni bir kablo döşemek istesem bunun internetim üzerinde pozitif bir etkisi olacağını nasıl anlayabilirim? Modemdeki değerleri aşağıya bıraktım bilgisi olan yardımcı olabilir mi acaba?

1757933797796.png

Hocam hız testlerinde benim farketti. Telefon hattımda sorun vardı, hattı 5 kablosu olan kapı zili hattımla birleştirdim ama bu sefer de zil çalışca internet gidiyordu. Sonra apartman boşluundan Cat5e kablo çektirdi 30-35 metre kadar tuttu, onu eve sokup modeme kadar bağladım. Yani apartman kapısından evdeki modeme kadar yeni ve yekpare telefon hattı bağladım. Artık dalgalanma kesilme falan yaşamadığım gibi %5 kadar da download ve upload arttı. Ping ile jitter çokdüştümü tam anlamıyorum ama iyileşme var gibi.

Eskimiş, ek yapılmış, çok fazla diğer kabloların arasından geçip manyetik alanlara maruz kalan telefon hatları elbette etkileniyordur. Hem kalite hem de kablo ömrü bunu etkiliyor. Temiz bir hat çektirin kafanız rahat olsun.

SNR’nin 10 dB üzeri olması daha sağlıklı, 6 dB altı sorun demektir.
Attenuation değeri ne kadar düşükse o kadar iyi (örneğin 20 dB altı gayet iyi, 40 dB üzeri sıkıntı).

Değerleriniz iyi gibi duruyor, tabi kablo eski ise değiştirmek daha iyi hale getirebilir değerlerinizi. Sık sık kopma yaşıyorsanız değiştirmekte fayda var.

Evine internet sokak direğinden direk mi geliyor? Yoksa binanın girişinden kutudan mı?
Bitişik nizam 2 ev var yan binanın girişinde kutu ordan bizim evin çatısına çekilmiş çatıdan da modeme geliyor. Binanın girişindeki kutudan geliyor yani.

SNR’nin 10 dB üzeri olması daha sağlıklı, 6 dB altı sorun demektir.
Attenuation değeri ne kadar düşükse o kadar iyi (örneğin 20 dB altı gayet iyi, 40 dB üzeri sıkıntı).

Değerleriniz iyi gibi duruyor, tabi kablo eski ise değiştirmek daha iyi hale getirebilir değerlerinizi. Sık sık kopma yaşıyorsanız değiştirmekte fayda var.
Çok sık yaşamıyorum ama nadir de olsa kopmalar oluyor 2 3 saniyelik git gel yapıyor arada.

Bitişik nizam 2 ev var yan binanın girişinde kutu ordan bizim evin çatısına çekilmiş çatıdan da modeme geliyor. Binanın girişindeki kutudan geliyor yani.
O zaman sorun yaşıyorsun iç tesisatı değiştirebilirsin kafan rahat olur en azından. 2-3 saniye kopmalar bazen can sıkıcı olabilir. Eğer beceremem dersen bi elektrikçi de yapabilir. Bunu masraf olarak görmemek lazım uzun yıllar seni götürür ve bir sorun olunca o ihtimali elersin kafadan.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı