Dual Boot için Linux önerisi

811150

Centipat
Cep Doktoru Mahalle Bilgisayarcısı
Makaleler
1
Dual boot Linux kurup yavaş yavaş alıştıktan sonra temelli Linux'a geçiş yapacağım. Aradığım kriterler şunlar.
-VS Code-PyCharm-Anaconda bunları desteklemesi lazım yani hepsini desteklemese de olur ama Python C++ qt dersleri alacağım için lazım.
-Microsoft Teams desteklemesi lazım açık kaynaklı bir Client varmış galiba Teams kullanılabildiği sürece çok önemli değil.
-Biraz özelleştirme yapmak istiyorum buna da müsait olursa güzel olur.
-Sistemim pek iyi değil o yüzden stabil ve performansı olabildiğince fazla olmasını istiyorum.

Linux Mint-Ubuntu vs araştırdım ikisi de iyi güzel ancak hangisi daha performanslıdır veya Xfce hafifletilmiş versiyon dışında bir eksisi var mı tam anlayamadım. Arch zorin gibi dağıtımlarda kullanabilirim ön yargım yok sadece yeni başlayan biri için basit ve söylediğim şeyleri desteklemesi lazım.

Sistem özellikleri.
Intel Processor N100 4/4 çekirdek işlemci.
8 GB LPDDR5 RAM.
256 GB M.2 SSD (200GB boş durumda Linux için 100GB kadarını kullanmak istiyorum )

Linuks dağıtımlarında masa üstü yönetimi seçenekleri var. KDE'nin Plasma'sı kabiliyetli ama görsel olarak da güçlü olduğu için biraz daha sistem kaynağı tüketiyor. Xfce en basit, en az sistem kaynağı tüketen. Gnome ona keza diğer bir güçlü seçenek. Bunların arasında büyük oranda alışkanlık tercih sebebi oluyor. Zira her birisi kendi uygulamaları (metin işleyici, dosya yönetici gibi sık kullandığımız programlar) ile geliyorlar. Ben Gnome ya da Xfce kullanıyorum.
İlave: Eğer 8 RAM, SSD varsa hepsi (GNOME, xfce, KDE) yeterli performansta çalışır.
- Özelleştirme
Her dağıtımı, her masa üstü sistemini istediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz. gnome-look.org adresinden simge setleri, tema türü seçenekleri indirir kurarsınız. Ayrıca "Görünüm Ayarları" bölümü de linuks'da güçlüdür, ayrıntısına kadar özelleştirebilirsiniz.
- Hangisi?
Ben son dönemde Pardus kullanıyorum. Türkçe desteği de güçlü. Forumlarında cevap ve çözüm bulmak kolay; içeriği zengin.
- Performans
Linuks çekirdek üzerinden çalışıyor malum. Hangi dağıtımı seçerseniz seçin, çekirdekler aynı. Her halükarda en az Windows kadar hızlı ve kararlı, çok büyük ihtimalle de daha hızlı ve kararlı oluyor linuks her makinede.
- Kurulum
Windows üzerine kurulum sorunsuz. Linuks Windows'u görür ve ikili açılışı otomatik ekler. Linuks üzerine win kurmak bir tık daha zor. Win doğrudan diskin açılış sektörüne kendini tek eklediği için, kurulumdan sonra bir düzenleme gerekiyor. Onu da bilgisayarı, linuks USB'si ile açarak çözüyoruz (2 dk.'lık iş ve kolay).
+
Her linuks kurulum USB'si aynı zamanda Canlı CD. İstediğinizi indirin, kurulum yapmadan USB'den canlı açın, deneyin. Hangisi daha iyi geldiyse onu kurarsınız.

Linuks dağıtımlarında masaüstü yönetimi seçenekleri var. KDE'nin Plasma'sı kabiliyetli ama görsel olarak da güçlü olduğu için biraz daha sistem kaynağı tüketiyor. Xfce en basit, en az sistem kaynağı tüketen. GNOME ona keza diğer bir güçlü seçenek. Bunların arasında büyük oranda alışkanlık tercih sebebi oluyor. Zira her birisi kendi uygulamaları (metin işleyici, dosya yönetici gibi sık kullandığımız programlar) ile geliyorlar. Ben GNOME'ya da Xfce kullanıyorum.
İlave: Eğer 8 RAM, SSD varsa hepsi (GNOME, Xfce, KDE) yeterli performansta çalışır.
- Özelleştirme.
Her dağıtımı, her masaüstü sistemini istediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz. gnome-look.org adresinden simge setleri, tema türü seçenekleri indirir kurarsınız. Ayrıca "görünüm ayarları" bölümü de Linuks'da güçlüdür, ayrıntısına kadar özelleştirebilirsiniz.
- Hangisi?
Ben son dönemde Pardus kullanıyorum. Türkçe desteği de güçlü. Forumlarında cevap ve çözüm bulmak kolay; içeriği zengin.
- Performans.
Linuks çekirdek üzerinden çalışıyor malum. Hangi dağıtımı seçerseniz seçin, çekirdekler aynı. Her halükarda en az Windows kadar hızlı ve kararlı, çok büyük ihtimalle de daha hızlı ve kararlı oluyor linuks her makinede.
- Kurulum.
Windows üzerine kurulum sorunsuz. Linuks Windows'u görür ve ikili açılışı otomatik ekler. Linuks üzerine Win kurmak bir tık daha zor. Win doğrudan diskin açılış sektörüne kendini tek eklediği için, kurulumdan sonra bir düzenleme gerekiyor. Onu da bilgisayarı, linuks USB'si ile açarak çözüyoruz (2 Dakika'lık iş ve kolay).
+
Her linuks kurulum USB'si aynı zamanda canlı CD. İstediğinizi indirin, kurulum yapmadan USB'den canlı açın, deneyin. Hangisi daha iyi geldiyse onu kurarsınız.

Öncelikle teşekkür ederim hocam. USB'den test etmeyi biliyorum evet onu da kullanırım. Windows üzerine kuracağım problem yaşamam diye ümit ediyorum. Pardus dışında önerdiğiniz bir dağıtım var mı?

Arkadaşlar başka önerisi olan var mı ?

@mashiro hocam plasma konusunda tam bilgi bulamadım hangi dağıtımlara bakmalıyım? Çok fazla bilmediğim terim olduğu için zorlanıyorum araştırırken. Mint, Ubuntu, Debian, Arch, Zorin OS bunlar biraz olabilir gibi geldi bunlar plasma kullanıyor mu? Mesela Mint kurmayı düşünüyorum ama Debian tabanlı diyorlar o zaman Debian ne diye düşündürtüyor bana. Tam karar veremedim en yakın olduğum Mint şu anda.

Son düzenleme:
Yeni başlayacaklar için Ubuntu ve Ubuntu flavours'tan şaşılmaması gerektiğini düşünüyorum.
Ubuntu haricinde önereceğim farklı bir dağıtım olsun istersen KDE Neon ya da herhangi bir openSUSE dağıtımı olabilir.

Ubuntu önermemin nedeni herhangi bir şeyi ararken bulmanın diğer dağıtımlara kıyasla daha kolay olacak olmasıdır. KDE Neon Ubuntu tabanlıdır.

OpenSUSE önerme sebebim ise bilen bilmeyen herkesin işine yarayacak YaST adlı araç olmasıdır. OpenSUSE sadece YaST'tan ibaret değil biraz arayıp içinde bulabileceğin işine yarayacak bulabilirsin.
Mesela yazılım geliştirme üzerine odaklandığın için OBS(open build service)'i bilmen iyi olur.

Performans konudunda geekbench(cpu) testinde openSUSE Tumbleweed daha iyi sonuç alıyorum.
Sizin için önemli bir fark mı bilmiyorum.

Uygulamalar için şunları söyleyeceğim.
Bir yazılım bir Linux dağıtımında çalışıyorsa çok büyük ihtimal ile diğerlerinde de çalışacaktır.
Buradaki "çok büyük" kısmına açıklık getirmem gerekirse yazılımın geriye dönük uyumlulukta başarılı olup olmamasını kastediyorum.
Burada iki linux dağıtımı arasında hissedeceğin en büyük fark kuruluş yöntemi olacaktır ama mantığı kavradıktan sonra o kadar büyük şeyler olmadığını fark edersin.

Son düzenleme:
Yeni başlayacaklar için Ubuntu ve Ubuntu flavours'tan şaşılmaması gerektiğini düşünüyorum.
Ubuntu haricinde önereceğim farklı bir dağıtım olsun istersen KDE Neon ya da herhangi bir openSUSE dağıtımı olabilir.

Ubuntu önermemin nedeni herhangi bir şeyi ararken bulmanın diğer dağıtımlara kıyasla daha kolay olacak olmasıdır. KDE Neon Ubuntu tabanlıdır.

OpenSUSE önerme sebebim ise bilen bilmeyen herkesin işine yarayacak yast adlı araç olmasıdır. OpenSUSE sadece Yast'tan ibaret değil biraz arayıp içinde bulabileceğin işine yarayacak bulabilirsin.
Mesela yazılım geliştirme üzerine odaklandığın için OBS(open build service)'i bilmen iyi olur.

Düz Ubuntu oluyor sanırım ilk söylediğiniz değil mi? Xfce plasma gibi şeyler için ayrı bir yerden ISO indirmem gerekiyor mu Ubuntu resmi sitesindeki ISO plasma içeriyor mu?

Düz Ubuntu oluyor sanırım ilk söylediğiniz değil mi? Xfce plasma gibi şeyler için ayrı bir yerden ISO indirmem gerekiyor mu Ubuntu resmi sitesindeki ISO plasma içeriyor mu?
Resmi olan Ubuntu XFCE, Ubuntu Plasma gibi sürümlere erişmek için paylaştığım Ubuntu Flavours'u kullanmalısın. Kubuntu Xubuntu gibi isimleri var.
Ayrıca yazıya ekleme yaptım tekrar kontrol etmen iyi olacaktır.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı