Dual Boot Linux Nasıl Kurulur?

Zeppelin

Hectopat
Arkadaşlar şu anda Windows 10 kullanıyorum ve Dual Boot olarak Linux kurmak istiyorum. Ubuntu ISO dosyasını USB belleğe yazdırdım ve diskten Ubuntu için yer ayırdım, yani böldüm. Bundan sonra BIOS kısmından yapmam gereken ayarlar nelerdir? Ve bunları yaptıktan sonra, yüklerken Windows 10 silinir mi? Yoksa başlangıç ekranında hangi işletim sistemini kullanmak istediğimi sorar mı?
Ekran Görüntüsü (73).png

Secure boot ayarını kapatıp Ubuntu'yu bellekten boot ederek kurulumunu yapın. Önemli Not: Eğer Windows'u UEFI olarak kurduysanız Ubuntu'yu da UEFI şeklinde kurun. Aynı mantık BIOS kurulum için de geçerli.

Son düzenleme:
Ubuntu kuracaksanız bence Windows'un yanına kurun otomatik yapıyor zaten. Windows 10 silinmez, başlangıç ekranında sorar hangi işletim sistemini seçmek istiyorsunuz diye.

Ubuntu kurulumunu yaparken Windows Bootloader mı kullanmak istiyorsun yoksa GRUB mu kullanmak istiyorsun kurulumu nasıl yapacağın ona bağlı. Linux'u ilk defa kullanacak birisi için GRUB bootloader ile kurma işlemi daha kolaydır çünkü direk olarak Ubuntu Windows 10'un varlığını algılar ve onun yanına kurulumunu yapar. GRUB'da da Linux mu Windows 10 mu kullanacağını seçersin.

NOT: İlk kez Linux kurduğumda kaldırırken GRUB bootloader'ı kaldırmadan direk linuxu kaldırmıştım ve Windows'a olan erişimimde bununla beraber kesilmişti. O yüzden ileride Ubuntu'yu kaldıracaksan ilk olarak GRUB'u silip Windows ön yükleyicisini kurmak adlı konuyu okusan iyi olur yoksa direk Ubuntu'yu sildiğinde sorunlar yaşarsın.

Secure boot ayarını kapatıp Ubuntu'yu bellekten boot ederek kurulumunu yapın.
Güncel Ubuntu sürümleri Secure Boot ile çalışabiliyor. Yanlış bilgi vermeyin.

Arkadaşlar şu anda Windows 10 kullanıyorum ve Dual Boot olarak Linux kurmak istiyorum. Ubuntu ISO dosyasını USB belleğe yazdırdım ve diskten Ubuntu için yer ayırdım, yani böldüm. Bundan sonra BIOS kısmından yapmam gereken ayarlar nelerdir? Ve bunları yaptıktan sonra, yüklerken Windows 10 silinir mi? Yoksa başlangıç ekranında hangi işletim sistemini kullanmak istediğimi sorar mı?
Eki Görüntüle 312325
Ubuntu'yu boot et. Kurulum ekranına geldiğinde en üstteki "Windows Bootloader'ın yanına kurulum yap" seçeneğini seç. Ardından kurulum yapacağın bölüntüyü seç. Otomatik olarak Microsoft ile ortak hazırlanmış olan Windows Bootloader için GRUB eklentisini kuracak. Dosyaları çıkartıp tamamladıktan sonra sistemi yeniden başlat ve sistem Windows Bootloader'ı ardından GRUB'u boot edecek. GRUB ekranından Ubuntu'yu normal olarak başlat ve giriş yap. Windows'a geri dönmek için sistemi yeniden başlat ve açılışta Windows 10'nu seç.

Dipnot: Bazı dizüstü ve masaüstü bilgisayarlarında Ubuntu yeniden başlatma işlemine başlayamıyor ve sistem kilitleniyor. Tekrardan Windows 10'na dönmek için tek yapman gereken anakartın Boot menüsü sırasına Windows Boot Manager'i ilk sıraya alıp kaydetmen yeterli olacaktır.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı